10 dolog, amit mindig tudni akartál a Viharszigetről

Ha esetleg eddig nem láttuk volna, szombat éjjel megnézhetjük Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio 2010-es thrillerét. A szombati adásba kerülés kapcsán összegyűjtöttünk róla tíz érdekességet.

1. A film eredeti címe, a Shutter Island a „truths and lies” (igazságok és hazugságok), illetve a „truths/denials” (igazságok/tagadások) anagrammája. Mindez persze több értelmet nyer, ha már megnéztük a filmet.

2. Mark Ruffalo úgy nyerte el Leonardo DiCaprio nyomozótársának, Chuck Aule-nak a szerepét, hogy küldött egy rajongói levelet a rendezőnek, Martin Scorsesének, hogy nagyon szeretne vele dolgozni. És bejött!

3. Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio a Viharsziget előtt eredetileg A Wall Street farkasa című filmet akarta leforgatni, csak arra akkor még nem jött össze elég pénz. Végül persze 2013-ban az a produkció is megvalósult, és Oscar-jelölést hozott mind a színésznek, mind a rendezőnek.

Mark Ruffalo DiCaprióval a filmben. Forrás: UIP-Duna Film

 

4. Ha már az Oscar szóba került: a Viharsziget az egyetlen olyan együttműködés Scorsese és DiCaprio között, ami egy szál jelölést sem kapott. Az összes többi közös film öt és tíz közötti nominációt ért el, köztük a legfontosabb, a legjobb film kategóriájában.

5. Talán az nem hozott szerencsét, hogy a filmet eredetileg David Finchernek szánták. Sőt: egy időben úgy volt, hogy Wolfgang Petersen lesz a direktor – ebben az esetben persze úgy íratta volna át a forgatókönyvet, hogy egy akciódús blockbuster legyen belőle. Na de ezt hálistennek megúsztuk.

6. Ahogy az fentebb már szerepelt, Mark Ruffalo parádés módon nyerte el Chuck Aule szerepét. A közösen castingoló DiCaprio és Scorsese viszont a színész jelentkezése előtt olyan más nevekben gondolkodott, mint Robert Downey Jr. és Josh Brolin. A sors játéka, hogy ők hárman, azaz Ruffalo, Downey Jr. és Brolin később a Bosszúállók filmekben adtak találkát egymásnak mint Hulk, a Vasember és a gonosz Thanos.

7. A Viharsziget Dennis Lehane azonos című, 2003-ban (magyar nyelven 2004-ben) megjelent bűnügyi regényén alapul. Lehane atmoszféradús, kiváló neonoirjaiból olyan további remek mozik készültek, mint a Titokzatos folyó, a Hideg nyomon, a Piszkos pénz és Az éjszaka törvénye.

8. Ahogy az az eddigiekből már kiderült, Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio számos alkalommal dolgozott együtt: úgy is mondhatnánk, hogy DiCaprio Scorsese kedvenc színésze. Első együttműködésük a 2002-es New York bandái volt, majd jött az Aviátor (2004), A tégla (2006), a 2010-es Viharszigetet követően pedig A Wall Street farkasa (2013); hamarosan egy Killers of the Flower Moon című, megtörtént eseten alapuló thrilleren dolgoznak majd együtt, utána meg jön a közös Roosevelt életrajzi film.

9. A Viharsziget nyitó hétvégéjén 41 millió dollárt kaszált az észak-amerikai mozikban, ami mindmáig a legjobb nyitás Martin Scorsese pályáján. Később a film világszerte 294 millió dolláros bevételt termelt, ami szintén rekordnak számított a rendező életművében, ám később A Wall Street farkasa a maga 392 milliójával lekörözte. Ugyanígy DiCaprio is a Viharszigettel érte el a csúcsot nyitó hétvégi bevétel szempontjából, de később, még ugyanabban az évben, 2010-ben az Eredettel – ami 62,8 milliót kaszált az első hazai hétvégéjén – felülmúlta.

10. És az unalmas számok után egy kis művészet: Martin Scorsese annak idején azt az eligazítást adta a stábtagoknak, hogy a film stilisztikailag az 1947-es film noirra, a Kísért a múltra, illetve Hitchcock 1958-as klasszikusára, a Szédülésre hajazzon. Ezenkívül Val Lewton producer negyvenes évekbeli zombifilmjei is (Zombit gondoztam, A hullarabló) fontos inspirációt jelentettek az alkotó számára, ami a mű hangulatát illeti.


(via IMDb)