10 dolog, amit nem tudtál a Bazi nagy görög lagziról

Tudtátok, hogy ezt a piszok jó kis romkomot végeredményben Tom Hanksnek és feleségének, Rita Wilsonnak köszönhetjük? Olvasd el ennek részleteit és további kilenc érdekességet a filmről, ami mindenképpen újranézendő a napokban a tévében!

1. A Bazi nagy görög lagzi eredetileg a forgatókönyvíró-rendező-főszereplő Nia Vardalos egyszemélyes színpadi show-ja volt, amit látott Rita Wilson is, és azonnal úgy érezte, hogy filmre kéne vinni, ezért megemlítette férjének, Tom Hanksnek is a dolgot. A házaspár ezután producerként bábáskodott a romantikus komédia születése körül. Vardalos egyébként az első híváskor rácsapta a kagylót Hanksre, mert nem akarta elhinni, hogy tényleg ő keresi.

2. A filmbeli Iant, a főhősnő szerelmét Ian Gomez ihlette, aki a valóságban Vardalos férje volt, a Bazi nagy görög lagziban pedig Ian legjobb barátját, Mike-ot játszotta. Gomez és az alkotó sajnos 2018-ban elváltak.

3. Nia Vardalos egyszer elmesélte, hogy forgatás közben egyáltalán nem kellett a cateringről gondoskodniuk, mert amint egy környékbeli görög étterem megtudta, hogy miféle filmet forgatnak a környékükön, jöttek – és persze hozták az ingyen kaját.

4. Ehhez hasonlóan a statisztériával sem volt különösebb probléma: a főhősnő, Toula népes családját a menyegzőn mind Vardalos saját családtagjai játszották.

5. A film nyitójelenetét, amikor Toula az apukájával kora reggel, meglehetősen nyomott hangulatban elindul kinyitni az éttermet, már a legvégén forgatták, amikor a két hőst alakító Vardaloson és Michael Constantine-en kívül mindenki végzett a maga részével. Ennek köszönhető a képsor melankóliája, mert a két színész nagyon szomorú volt amiatt, hogy vége a közös kalandnak.

6. Habár mindössze 5 millió dollárból, kis függetlenfilmként készült, ami sosem szerezte meg a jegybevételi toplista első helyét, a Bazi nagy görög lagzi 52 héten, azaz egy teljes éven át szerepelt a mozik műsorán (ez 11 héttel több, mint amennyi ideig a Titanic műsoron volt) – még azután is játszották a filmszínházak, miután elérhetővé vált videón. Ennek köszönhetően – megdöntve az Ideglelés rekordját – ez a mű lett minden idők legjövedelmezőbb függetlenfilmje (egészen 2004-ig, amikor is A passió letaszította a trónról), és a mai napig a legmagasabb jegybevételt produkált romantikus komédia: összesen közel 369 millió dollárt szedett össze világszerte, amivel meghetvennégyszerezte készítésének költségeit.

7. Toula, a főhősnő többször látható munka közben új állásában, egy utazási irodában is: az egyik alkalommal azt láthatjuk, ahogy éppen lefoglal egy utat egy bizonyos Doreen Christakos nevére – ez Nia Vardalos édesanyjának a neve.

8. A filmbeli esküvőn a végén felcsendül egy All My Only Dreams című szám, ami apró tiszteletadás a producer, Tom Hanks felé: a dal ugyanis először az általa írt és rendezett zenés filmben, a Nyomul a bandában hangzott el.

9. A Bazi nagy görög lagzi eredeti poszterén a ’görög’, azaz ’greek’ szóban a két E-t viccesen egy görög írásjellel helyettesítették, a szigmával, mert ez hasonlít legjobban az E betűre. A szigma viszont a görögben az Sz-nek (azaz az angol S-nek) felel meg, így a címet úgy kéne olvasni, hogy My Big Fat Grssk Wedding.

10. Az eredeti tervek szerint a filmben szerepelt volna az énekesnő, Nelly Furtado is: Toula egyik húgát játszotta volna. A sztár végül elutasította a felkérést, és 2017-ben bevallotta, hogy azért, mert nagyon nehéznek találta a színészetet.


(via IMDb)