10 dolog, amit nem tudtál a Benjamin Button különös élete című filmről

A nyolcvanévesen megszülető, majd visszafelé öregedő ember meséje rendkívül izgalmas, ráadásul egy rendkívül izgalmas rendező (David Fincher) és egy rendkívül izgalmas színész (Brad Pitt) tolmácsolásában láthatjuk. Hogy az élmény még izgalmasabb legyen, íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. Brad Pitt öregember maszkját naponta öt órán át tartott felrakniuk a sminkeseknek. SPOILER! A már haldokló Daisyt alakító Cate Blanchett esetében négy órán át tartott a procedúra – nála ráadásul problémát okozott az is, hogy csak rövid ideig tudott teljes maszkban feküdni a kórházi ágyban, mert a stúdió világítástechnikája és a paplanok együttesen akkora hőt bocsátottak ki, hogy a smink elkezdett leolvadni.

2. F. Scott Fitzgerald novellájának megfilmesítési jogait már a hetvenes évek végén megszerezte egy Ray Stark nevű producer, de abból a projektből végül nem lett semmi (bár már megvolt a főszereplő is: Jack Nicholson játszotta volna Benjamint). Később a jogok Steven Spielberghez és kollégáihoz kerültek, akik 1994-ben kezdték fejleszteni a maguk produkcióját. Ennek a verziónak Spielberg lett volna a rendezője, és Tom Cruise a címszereplője.

Négy évvel később már Ron Howardot hozták kapcsolatba direktorként a projekttel, és John Travolta lett volna Button. Ezután egy rövid ideig felmerült Spike Jonze neve is rendezőként, és csak 2004-ben kezdték el pletykálni, hogy a sok kacskaringó után végül David Fincher (Hetedik, Játsz/ma, Harcosok klubja, Pánikszoba, Zodiákus) lesz az, aki megrendezi a mozit.

3. Habár az eredeti elbeszélés Baltimore-ban játszódik, a Benjamin Button különös élete lett a második film, amit a Katrina hurrikán sújtotta New Orleansban forgattak (az első a Denzel Washington-féle 2006-os Déjà vu volt). Louisiana állam ugyanis kedvezményeket biztosított a náluk forgató stáboknak, ami mind a filmeseknek, mind az újjáépülő városoknak jól jött.

4. Daisy szerepét eredetileg Rachel Weisz játszotta volna, de végül visszaadta a szerepet, mert a forgatás nem fért volna bele az idejébe.

5. Az eredeti novellában nem Daisynek, hanem Hildegarde Moncriefnek hívják a főhősnőt. A filmesek Fitzgerald híres regénye, A nagy Gatsby előtti tisztelgésből változtatták meg a nevet (abban is Daisynek hívták ugyanis a női főhőst).

6. David Fincher elárulta, hogy nem olvasta a Fitzgerald-novellát – helyette Eric Roth 240 oldalas forgatókönyvével ismerkedett. A scriptet az ügynöke juttatta el hozzá, de Fincher csak azután döntött úgy, hogy leforgatja, miután 2003-ban rákban meghalt az édesapja.

7. A külsőre öreg, valójában gyermek Benjamin külsejét úgy alakította ki David Fincher rendező, Eric Barba vizuális effektes szakember és Greg Cannom maszkmester, hogy a progéria nevű betegséget, teljes nevén a Hutchinson–Gilford-progéria szindrómát vették alapul. Ez egy nagyon ritka genetikai betegség, amelyben az öregedés jelei már igen fiatal korban jelentkeznek.

8. A filmesek forgatás közben szorosan együttműködtek a Levi’s ruhamárkával: annak Levi’s Vintage Clothing kollekciójából állították össze a főhősök évtizedről évtizedre változó ruhatárát.

9. Brad Pitt azzal lepte meg forgatás közben a film producereit, hogy kijelentette: nem szeretne Cate Blanchett-tel csókolózni – pedig volt csókjelenet a forgatókönyvben, és Pitt korábbi munkáiban számos partnernőjét csókolta már meg. Később kiderült, hogy Angelina Jolie tiltotta meg a dolgot, akivel a Mr. és Mrs. Smith forgatásán úgy jöttek össze, hogy a színész még Jennifer Aniston férje volt – és Jolie félt, hogy az eset megismétlődik…

10. A stúdió fejesei ragaszkodtak hozzá, hogy az alkotók átírják az eredeti novella cselekményének idejét. Fitzgerald elbeszélése az amerikai polgárháború idején kezdődik és a dzsesszkorszakig tart, a film ezzel szemben 1918 és 2005 között játszódik, és java része a hatvanas éveket ábrázolja. Mindezzel az volt a célja a filmes főnököknek, hogy megszólítsák a II. világháború utáni nagy baby boom idején született generációt, amelynek tagjai akkor voltak fiatalok, így azt remélték, ez majd jobban bevonzza őket a filmre.


(via IMDb)