10 dolog, amit nem tudtál a Bridget Jones naplójáról

„All by myself / Don't wanna be / All by myself...” Feltúrtuk ezt a tíz érdekességet a kulisszák mögül.

1. Renée Zellweger 11 kilót hízott a szerep kedvéért, és valóban elment egy hónapra dolgozni egy brit kiadóhoz, hogy megismerje Bridget Jones közegét – utóbbit természetesen kamuakcentussal és álnéven tette, és olyan sikerrel, hogy tényleg nem ismerték fel. Sőt, hogy minél hitelesebb legyen, a színésznő az irodai íróasztalára kirakta akkori barátja, Jim Carrey fotóját is, amit a kollégái, akik nem tudták, ki is ő igazából, nagyon furcsának tartottak, de senki sem tette szóvá, mert nem akarták zavarba hozni.

2. Hogy minél jobban működjön az angol akcentusa, az amerikai Zellweger a forgatási szünetekben is így beszélt, egészen a forgatás végét ünneplő záró partiig. Filmbeli partnere, Hugh Grant később azt mesélte, hogy a színésznő aznap este „valami nagyon fura hangon” beszélt – a színész csak ekkor jött rá, hogy ez a saját természetes hangja.

3. A Hugh Grant és Colin Firth által előadott verekedésjelenetet nem koreografálta meg senki, azt elejétől a végéig a két színész improvizálta.

4. Renée Zellweger Bridget Jonesként valójában nem dohányt szívott, amikor cigizett, hanem gyógynövényes cigarettát.

5. A Bridget egyik barátnőjét alakító Sally Phillips eredetileg a címszerepre jelentkezett, de azt nem kapta meg. A producereknek ugyanakkor annyira megtetszett a színésznő, hogy neki adták Shazza kulcsfontosságú mellékszerepét.

6. Helen Fielding, akinek a regényén a Bridget Jones naplója alapul, a később a filmet rendező Sharon Maguire-ről mintázta Shazza figuráját, hiszen jó barátnők – Fielding a könyv köszönetnyilvánításában is megemlíti a nevét.

7. Bridget Jones szerepére Renée Zellweger előtt többek közt a következő színésznők voltak még esélyesek: Patricia Arquette, Rosanna Arquette, Julie Benz, Juliette Binoche, Selma Blair, Cate Blanchett, Saffron Burrows,

Helena Bonham Carter, Toni Collette, Cameron Diaz, Claire Forlani, Rachel Griffiths, Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Alex Kingston, Sophie Marceau, Emily Mortimer, Julia Ormond, a már említett Sally Phillips, Joely Richardson,

Miranda Richardson, Nicollette Sheridan, Tilda Swinton, Kristin Scott Thomas, Emma Thompson, Emily Watson, Naomi Watts, Rachel Weisz, Kate Winslet és Catherine Zeta-Jones. Kettejükről lehet tudni pontosan, hogy miért nem kapták meg a szerepet: Kate Winsletet túl fiatalnak találták a filmesek, Toni Collette pedig egy Broadway-darabban szerepelt a forgatás idején.

8. A filmvégi téli, havazós jeleneteket egytől egyig nyáron vették fel.

9. A Bridget Jones széria lett az első filmtrilógia a filmtörténelem során, amelynek minden részét női direktor rendezte (sorrendben Sharon Maguire, Beeban Kidron és ismét Sharon Maguire), és egyúttal az új évezred első és eddig egyetlen romkomtrilógiája is.

10. A Bridget Jones naplója a különböző országokban más és más crazy credit jelenetet kapott (ez a film végén, már a stáblista alatt futó képsor). Európában, Ausztráliában és Latin-Amerikában a nézők azokat a kamuinterjúkat láthatták, amiket mi is: ezekben Daniel Cleaver, Mark Darcy szülei és Bridget főnöke beszél róla, hogy mit gondolnak arról, hogy Bridget és Darcy összejöttek. Amerikában a szóban forgó jelenetben ezzel szemben „home video”-szerűen azt mutatták, hogy a gyerek Bridget és Mark rohangálnak a kertben, és pancsolnak egy felfújható medencében. De hogy senki se maradjon le semmiről, a moziban nem látott befejezések felkerültek a DVD-kiadások törölt jelenetei közé.


(via IMDb)