10 dolog, amit nem tudtál a Dumb és Dumber – Dilibogyókról

Hogy halottak napján se legyünk szomorúak, arról a Farrelly fivérek első nagyjátékfilmje gondoskodik. Íme tíz érdekesség a felejthetetlen debilvígjáték kulisszái mögül!

1. Jim Carrey-nek eredetileg 700 ezer dollár lett volna a gázsija, de a forgatás megkezdése előtt jött ki a mozikban az Ace Ventura: Állati nyomozoo című vígjátéka, ami az első helyen nyitott, szóval a színész ügynöke újratárgyalta a dolgot a Dumb és Dumber producereivel, és arra jutottak, hogy még egy nullát hozzátesznek a pénzhez. Ez a 7 millió dollár egyébként majdnem a film teljes költségvetésének a fele volt. Jeff Daniels ezzel szemben mindössze 50 ezer dollárt kapott a szerepért – mivel Jim Carrey-n kívül nagyjából senki sem őt akarta a filmbe.

2. Jeff Daniels egyszer azt mesélte, hogy a forgatás első hetén egyetlen jelenetet sem forgattak vele és Jim Carrey-vel, mivel a stúdió mindenképpen le akarta őt cserélni valaki másra, lehetőleg egy igazi komikusra. Végül azonban látva a szólóban felvett képsorait, illetve Carrey győzködésének hatására, hogy mellé igenis egy „komoly színész” kell, nem pedig egy komikus, hogy két lábbal a földön tartsa, a stúdió beadta a derekát, és elfogadták Danielst.

3. Jim Carrey addigra már rendbe hozatta a fogait, de Lloyd figurája kedvéért leszedette a koronáit, hogy a karakter minél lepukkantabbnak tűnjön.

4. A Dumb és Dumberrel Jim Carrey lett az első színész, akinek ugyanabban az évben három filmje is a jegybevételi toplista élén nyitott. A másik két produkció a már említett Ace Ventura és A maszk volt.

5. A film két főhőse, Harry és Lloyd a némafilmsztár Harold Lloyd után kapta a nevét. Harold Lloyd volt Charlie Chaplin és Buster Keaton mellett a húszas évek leghíresebb komikusa és burleszksztárja. A Felhőkarcoló szerelemben látott mutatványa, amikor egy óralapba kapaszkodva lóg alá a mélységbe, a mai napig az egyik legikonikusabb filmes kép.

6. A Jim Carrey által játszott Lloyd figurájára Carrey előtt olyan sztárok is esélyesek voltak, mint Eddie Murphy, Mike Myers, Steve Martin és Martin Short. Volt egy olyan verzió is, ami szerint Nicolas Cage és Gary Oldman lett volna Harry és Lloyd. Sőt a Farrelly fivérek a stúdiónak felvetették a két Corey-t, azaz Corey Feldmant és Corey Haimet, az egykori gyereksztárokat, az előbbit Lloyd, az utóbbit Harry szerepére, de a producerek úgy gondolták, ők már nem számítanak jó befektetésnek.

A végül Jeff Daniels által megformált Harryt ezenkívül Rob Lowe is játszhatta volna, hiszen ő is versenyben volt a szerepért. És az sem volt biztos, hogy Daniels lesz Harry, hiszen amellett, hogy – ahogy az fentebb szerepelt – Jim Carrey-n kívül senki sem rajongott túlságosan a beválogatásáért, a színész ügynöke is teljes erővel próbálta lebeszélni a filmről: biztos volt benne, hogy ezzel egy életre tönkreteszi a karrierjét.

7. A forgatókönyv egy korai verziója szerint a film női főhősének, Marynek a férjét nem más játszotta volna, mint Mel Gibson, aki egy cameo szerepben saját magát alakította volna. Így akarták még viccesebbé tenni Lloyd közeledését a nőhöz, hiszen ha Marynek Hollywood ügyeletes szívtiprója a férje, a szerencsétlen flótásnak aztán semmi esélye sem lehet. Mindenesetre érdekes lett volna!

8. A Salt Lake Cityben zajló forgatást egy teljes hétig le kellett állítani Jim Carrey epekőműtétje miatt.

9. A forgatáson a Maryt alakító Lauren Holly és Jim Carrey annyira egymásra hangolódtak a valóságban is, hogy nem sokkal később összeházasodtak. Sajnos a nász csak egy évig tartott.

10. A Dumb és Dumber eredeti forgatókönyvét a kultikus tinifilmes, John Hughes írta (Nulladik óra, Meglógtam a Ferrarival), csak utána olyan megállapodást kötöttek vele a rendezők, amelynek értelmében nem szerepel a neve a stáblistán.


(via IMDb)