10 dolog, amit nem tudtál a Gettómilliomosról

Danny Boyle nyolc Oscar-díjjal jutalmazott, kiváló alkotását meglepően ritkán adják a tévében, ezért most használjuk ki az alkalmat! Az újranézéshez kedvcsinálóként íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. A film három legfontosabb gyerekszínésze (a legfiatalabb Jamalt, Salimot és Latikát alakító Ayush Mahesh Khedekar, Azharuddin Mohammed Ismail és Rubina Ali) a valóságban is nehéz sorsú családokból származnak, ezért a rendező, Danny Boyle mindenképpen támogatni akarta a taníttatásukat. Ennek érdekében a produkciós cég gondoskodott róla, hogy 16 éves korukig minden nap elektromos riksa szállítsa őket az iskolába, ezenkívül létrehoztak egy alapot is a számukra: ebben helyezték el a nekik járó gázsit, amit 16 éves korukban, az általános iskola befejezésekor vehettek át.

2. Abban a jelenetben, amikor a kis Jamal beugrik a pottyantós budiban a sza*halomba, mogyoróvaj és csokoládé keverékéből állították elő az élethű anyagot.

3. A Legyen Ön is milliomos! indiai verziójának, a Kaun Banega Crorepati?-nak fontos szerepe van a Gettómilliomosban. Danny Boyle a filmbeli műsorvezető szerepére először Shah Rukh Khant, majd Amitabh Bachchant kérte fel, akik hatalmas sztároknak számítanak Indiában, és a valóságban is műsorvezetői voltak a műsornak (Khan csupán egy évadban, a 2007-es harmadikban, amikor Bachchan megbetegedett). Egyik színész sem vállalta a felkérést, így lett Prem Kumar szerepe azé az Anil Kapooré, aki a való életben a Kaun Banega Crorepati? versenyzőjeként korábban, még 2001-ben 5 millió rúpiát nyert.

4. A brit, francia és amerikai koprodukcióban készült Gettómilliomos Egyesült Államok-beli forgalmazásának jogait a Warner Independent Pictures szerezte meg. A céget azonban megszüntették, így a jogok átszálltak az anyavállalatához, a Warner Bros.-hoz. A Warner Bros. pedig annyira nem hitt a film kereskedelmi sikerében, hogy mozibemutató nélkül, rögtön DVD-n akarták elsüllyeszteni. A forgalmazásba hamarosan beszállt a Fox Searchlight Pictures, így a Gettómilliomos eljutott a vásznakra – szerencsére, különben nem nyerhetett volna nyolc Oscart.

5. A film vége főcíme alatt látható lenyűgöző koreográfiát (amit a főszereplők és a táncosok a Jai Ho című dalra adnak elő) Longinus Fernandes indiai koreográfus álmodta meg, akinek azonban a nevét sajnálatos módon lefelejtették a stáblistáról. Az eseten nemcsak a Longie becenevű szakember maga, hanem Danny Boyle rendező is felhúzta magát, és megfogadta, hogy valamilyen módon kárpótolja érte. Erre lehetősége is nyílt, amikor átvette a 2009-es Oscar-gálán a Gettómilliomosért a legjobb rendezőnek járó díjat: a színpadon állva szóvá tette a gikszert, és megköszönte a koreográfus munkáját.

6. A felnőtt Jamalt és Latikát alakító Dev Patel és Freida Pinto nemcsak a vásznon alakítottak egy párt, de civilben is összejöttek, egészen 2014-ig voltak együtt. Azóta Patel egy másik kolléganőjével jár, Tilda Cobham-Hervey-vel, akivel a Hotel Mumbai-t forgatták együtt, Pinto pedig eljegyezte magát egy Cory Tran nevű amerikai természet- és sportfotóssal.

7. Amikor felkérték a Gettómilliomos megrendezésére, Danny Boyle először nem akarta elfogadni a felkérést, mert semmi kedve sem volt a Legyen Ön is milliomos!-ról forgatni. Amikor azonban megtudta, hogy a film forgatókönyvét az a Simon Beaufoy jegyzi, aki az Alul semmiét is, ami Boyle kedvenc brit mozija, meggondolta magát. A rendező és Beaufoy együttműködése pedig olyan jól sikerült, hogy később együtt dolgoztak a 127 órán és a Bizalom című sorozaton is.

8. A Mercedes-Benz megkérte a filmeseket, hogy az autóik logója ne legyen látható a gettóban játszódó jelenetekben, mert féltek, hogy az rontana a cég imidzsén (szerintünk inkább ez a tény ront).

9. A Jai Ho című számot eredetileg egy Yuvvraaj című indiai film számára írta a zeneszerző A.R. Rahman és a dalszövegíró Gulzar, de a mű producere szerint nem passzolt a produkcióba, így a Gettómilliomos stábja lecsaphatott rá.

10. Mindezzel a legjobban minden bizonnyal A.R. Rahman járt, hiszen a dal megnyerte a legjobb betétdalnak járó díjat az Oscar-gálán. A zenész ezenkívül a Gettómilliomos zeneszerzőjeként a legjobb eredeti filmzenének járó szobrocskát is hazavihette – ezzel pedig ő lett az első ázsiai művész, aki egy évben két Oscart is kiérdemelt.


(via IMDb)