10 dolog, amit nem tudtál a Gladiátorról

A Gladiátort 2000-es bemutatása óta úgy szereti mindenki, hogy Ridley Scott közel húsz év múltán készít folytatást hozzá. Addig is, amíg a második rész elkészül, szerencsére bármikor újranézhetjük az elsőt: legközelebb most szombaton a tévében. Íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. Azt a jelenetet, amelyben Maximus leírja az otthonát, elsősorban azt a részt, amikor a konyháról mesél, és hogy milyen illatokat áraszt a különböző napszakokban, Russell Crowe rögtönözte – az inspirációt saját ausztráliai lakhelyéből merítette.

2. Nem volt mindig biztos, hogy Maximus szerepét Crowe játssza: előtte Hugh Jackman, Tom Sizemore, Antonio Banderas és Mel Gibson neve is felmerült (utóbbi színész 43 évesen már túl öregnek érezte magát egy gladiátor megformálásához). Commodus szerepére viszont Ridley Scott rendező mindig is Joaquin Phoenixet akarta (igaz, a producerek előtte Jude Law-it is győzködték). A Lucilla karakterére kiírt meghallgatáson pedig Jennifer Lopez is részt vett.

3. A Proximót alakító Oliver Reed

három héttel a forgatás befejezése előtt halt meg.

A film biztosítása lehetővé tette volna, hogy egy másik színésszel nulláról újraforgassák Reed jeleneteit, de Ridley Scott egyrészt nem akarta kivágni a művészt a filmből, másrészt nem akarta a többi stábtagot fárasztani egy újraforgatással, mivel ők az addigi szigorú munkabeosztás miatt meglehetősen le voltak strapálva.

Ezért újraírták a forgatókönyvet (kivették belőle például azt a jelenetet, amelyben Proximo megküzdött volna Maximusszal), azokban a képsorokban pedig, amelyek nem Reed karakterére voltak kihegyezve, dublőrrel és CGI segítségével oldották meg a helyzetet.

Oliver Reed egyébként első látásra rühellte Russell Crowe-t (aki másik idősebb partnerével, a Marcus Aureliust alakító Richard Harrisszel örök barátságot kötött), olyannyira, hogy egyszer kihívta verekedni is.

4. A nyitó csatajelenetet követően Russell Crowe arcán látható sebek igaziak, mivel a lova megijedt, és nekiszaladt vele egy fának. A képsorban, amikor a csata után karaktere Commodusszal beszél, tisztán láthatóak az öltések rajta. De közel sem ez volt az egyetlen sebesülés, amit a színész a forgatás során elszenvedett: az arénában zajlott harcjelenetek miatt két évig nem érezte a jobb mutatóujját, megsérült az Achilles-ína, eltört egy csont a lábában, megrepedt a csípőcsontja, a karjában pedig kiugrott néhány ín a helyéről.

5. Az alkotók a film forgatása közben tudták meg:

közkeletű tévedés, hogy a római császárok idején a felfelé fordított hüvelykujj azt jelentette, kegyelmezzenek meg a földre került gladiátornak, a lefelé fordított pedig azt, hogy az ellenfele végezzen vele – a valóságban ez épp fordítva volt.

Ez a két jelzés azonban már az egész világon olyan szinten rögzült mindenkinek a tudatában, hogy Scotték úgy döntöttek: nem zavarják meg a nézőket azzal, hogy történelmileg helyesen használják.

6. A Colosseumban ábrázolt tömegjelenetekben a filmesek úgy hoztak létre 35 ezres (virtuális) tömeget, hogy a 2 ezer statiszta mellett digitálisan is rásegítettek a dologra, sőt: a távolabbi nézők megjelenítésére négyszáz kartonpapír-figurát használtak.

A színészek és a statiszták számára a jelmezesek és a díszletesek egyébként több mint 10 ezer kosztümről és 27 ezer különféle fegyverről gondoskodtak, amiket egytől egyig a film kedvéért gyártottak le (csak a Germániában lezajlott nyitó csatajelenetben több mint 20 ezer nyilat használtak). Ezenkívül 24 kocsit is építettek a Gladiátor miatt, de ezek közül végül csak hat tűnt fel a filmvásznon.

A máltai forgatási helyszínen gipszből és furnérlemezekből felépített mű-Colosseumot pár hónap alatt húzták fel: építésének költsége nagyjából egymillió dollárra rúgott. Az épület az eredetihez képest 1:3 arányban készült, 16 méter magas volt, de csak egy része készült el, a többit digitálisan adták hozzá. Ridley Scott egyébként római látogatása során nem találta elég impozáns méretűnek az igazi Colosseumot, ezért a filmben a valódinál nagyobbnak ábrázolta.

7. Maximus házi farkasát egy Kyte nevű, tervueren típusú belga juhászkutya szuka játszotta, mivel a produkció a szigorú angol szabályozás miatt nem importálhatott igazi farkasokat. Kyte számára egyébként nem volt ismeretlen a forgatások világa, hiszen 1997 és 2008 között a népszerű brit szappanoperában, az EastEndersben formált meg egy Wellard nevű kan tervuerent.

8. Russell Crowe mindössze néhány hónappal A bennfentes forgatásának befejezése után kezdett el dolgozni a Gladiátoron. A korábbi film miatt pedig több mint 18 kilót szedett fel, amit sürgősen le kellett adnia. Saját bevallása szerint ehhez nem csinált semmi különöset, csak a normál teendőket végezte ausztráliai farmján.

9. A film elején látható ikonikus képsor, amelyben Maximus végigsimítja a termést egy búzamezőn, eredetileg a Gladiátor végén lett volna, csak Pietro Scalia vágó megváltoztatta a sorrendet (szerintünk jól tette). És hogy egy illúzióval kevesebb legyen: a vásznon látható kéz valójában nem Russell Crowe-é volt, hanem a dublőréé, Stuart Clarké.

10. A Trónok harca című sorozat Joffrey Baratheonját játszó Jack Gleeson egyszer elmesélte, hogy alakítását részben Joaquin Phoenix Commodusa ihlette.


(via IMDb)