10 dolog, amit nem tudtál a Halálsoronról

A remény rabjain kívül is vannak még csodálatos Stephen King-adaptációk – például a Halálsoron, amit pünkösd hétfőn megint lead a tévé, és ebből az alkalomból összegyűjtöttünk nektek tíz érdekességet a forgatásról.

1. Tom Hanks a rendező, Frank Darabont kedvéért fogadta el Paul Edgecomb szerepét, mert annak idején A remény rabjainál nemet mondott neki, amikor felkérte Andy Dufresne megformálására (Dufresne szerepét egyébként a sztár a Forrest Gump forgatása miatt nem tudta elvállalni).

2. Amikor a producerek nem találtak embert John Coffey szerepére, Bruce Willis ajánlotta nekik Michael Clarke Duncant, akivel nem sokkal korábban játszott együtt az Armageddonban.

3. A filmbeli fegyőrök a hihetőség kedvéért hordanak egyenruhát – annak ellenére, hogy a valóságban ebben a korszakban ez még nem volt szokás. Stephen King azonban így írta meg a könyvet. És hogy mikor játszódik a Halálsoron? A könyv 1932-ben, ezt azonban a filmesek 1935-re módosították, hogy fel tudják benne használni az abban az évben bemutatott Frakkban és klakkban képsorait.

Forrás: Flamex

 

4. A forgatás során kialakult az a szokás, hogy Tom Hanks minden péntek éjjel meghívta az egész stábot kajálni. Rajta kívül a John Coffey-t alakító Michael Clarke Duncan is végig a csapat lelke volt. Olyannyira, hogy David Valdes producer arról számolt be, hogy Hanks elsírta magát Duncan utolsó forgatási napján.

5. A forgatás során összesen tizenöt egeret szerepeltettek a filmben. Előtte mindegyiket hónapokig tanítgatták a különféle trükkökre, amiket a jelenetekben elő kellett adniuk. Az agyontaposós résznél pedig természetesen egy egérnek sem esett bántódása, mivel a filmesek egy bábot használtak.

6. A Halálsoronban egy valóságos óriást megformáló Michael Clarke Duncan igazából nagyjából ugyanolyan magas, mint David Morse (Brutus 'Brutal' Howell), James Cromwellnél (Warden Hal Moores) pedig pár centivel még alacsonyabb is. A filmesek a kameraszögekkel való kreatív trükközéssel és egyéb furfangokkal érték el (Coffey ágya például kisebb volt, hogy az őt alakító színész nagyobbnak tűnjön), hogy látszólag minden partnerének fölé magasodjon.

Forrás: Flamex

 

7. Az eredeti tervek szerint Paul Edgecomb idősebb kiadását is Tom Hanks játszotta volna, de a sminkteszt során kiderült, hogy nem elég hihető öregemberként. Így egy külön színészre, Dabbs Greerre bízták a feladatot – akinek ez lett az utolsó alakítása nagyvásznon, hiszen ezt követően (2007-ben, 90 éves korában bekövetkezett halálig) csak tévésorozatokban szerepelt.

8. A 2017-es Az bemutatásáig ez volt az egyetlen Stephen King-adaptáció, ami átlépte a 100 milliós jegybevételi határt az észak-amerikai mozikban, pedig Kingnek rengeteg könyvéből készült nagyjátékfilm.

9. John Coffey szerepére egy ideig a kosaras, Shaquille O'Neal is esélyes volt (valószínűleg kizárólag a testmagassága miatt). Ehhez hasonlóan Jennifer Lopez is majdnem bekerült a filmbe, Melinda Moores szerepében (őt végül Patricia Clarkson játszotta). Egészen bizarr elképzelni őket a Halálsoronban.

10. Michael Clarke Duncan nagyon kínosnak érezte, hogy meg kell fognia Tom Hanks nemi szervét abban a jelenetben, amikor a karaktere meggyógyítja a Hanks által játszott figura húgyúti fertőzését. A sztár azonban egy frappáns megoldással partnere segítségére sietett: eltűnt a színről, majd visszatért, elkezdték forgatni a jelenetet, és amikor a szóban forgó rész következett, Duncan döbbenten tapasztalta, hogy Hanks egy üres vizes palackot rakott a nadrágjába. Ezután már tiszta sor volt a forgatás.


(via IMDb)