10 dolog, amit nem tudtál a Még drágább az életed című akciófilmről

Minden idők egyik legjobb akciófilmje egyúttal minden idők egyik legjobb folytatása is. A második Die Hard mozit még jobb lesz újranézni a tévében, ha ezeket a forgatási érdekességeket is elolvassuk hozzá.

1. A Black & Decker fizetett a filmeseknek, hogy a vezeték nélküli fúrójuk bekerüljön az egyik jelenetbe, amelyikben a főszereplő, Bruce Willis is szerepel. Az utómunka során azonban a képsort kivágták, így a fúró végül mégsem volt látható a filmben – a cég ezért beperelte a 20th Century Foxot. Ez volt a filmtörténelem első termék-elhelyezési pere, ami egyébként végül peren kívüli egyezséggel zárult (a Black & Decker 150 ezer dolláros kártérítésben részesült).

2. A Még drágább az életed egyik főgonosza, Esperanza tábornok egy fiktív latin-amerikai országból, Val Verdéből származik: ugyanez a fiktív ország szerepel az 1985-ös, Kommandó című akciófilmben is. A megfejtés egyébként az, hogy mindkét alkotásnak Joel Silver volt a producere, és Steven E. de Souza a forgatókönyvírója. Apró baki ugyanakkor, hogy Esperanza hallhatóan erős olasz akcentussal beszéli a spanyolt, ami elvileg az anyanyelve – a figurát ugyanis Franco Nero formálta meg.

3. A film egyik mellékszerepét alakító John Leguizamo önéletrajzi könyvében megírta, hogy eredetileg sokkal nagyobb szerepet szántak neki, csak amikor a filmesek rájöttek, milyen alacsony (169 centiméter), átírták a forgatókönyvet, és csak egyetlen sora maradt – azt is utószinkronizálták valaki mással.

4. Van azonban, aki még Leguizamónál is rosszabbul járt, a Még drágább az életed forgatókönyvének egy korai változatában ugyanis lett volna egy fontos női szerep, amit Linda Fiorentinónak (Hatalmas aranyos, Men in Black – Sötét zsaruk) szántak, ám végül kiírták a scriptből.

További, elég fontos módosítás, hogy John McClane szerepére eredetileg, még az első film forgatásakor Mel Gibsont kérték fel, aki azonban nemet mondott – ahogy a karaktert végül megformáló Bruce Willis is visszautasította, amikor felajánlották neki Riggs szerepét a Halálos fegyverben (ami Gibsoné lett). Ennek a vicces véletlennek szóló kikacsintásként két utalást is elhelyeztek a filmben: a repülőgépen a Holly McClane mellett utazó idős nő magazinjának egyik oldalán egy Halálos fegyver 2. VHS hirdetés látható; ezenkívül John McClane-nek ugyanolyan fegyvere van, egy olasz Beretta 92F, mint Martin Riggsnek.

5. A Drágán add az életed! forgatásakor John McClane-nek csak pár sort írtak a forgatókönyvbe – az összes poént Bruce Willis rögtönözte a helyszínen. A közönségnek pedig annyira tetszettek ezek a szövegek, hogy a második részben Willis szabad kezet kapott, és annyit improvizálhatott, amennyit csak akart.

6. A Még drágább az életedet eredetileg Washingtonban akarták forgatni, ám ott szokatlanul meleg volt a tél, így más helyszínt kerestek. De a rendező, Renny Harlin beszámolója szerint akárhova mentek, rögtön olvadni kezdett – így végül a filmeseknek mesterségesen kellett havat előállítaniuk. Többféle módszerrel éltek: a denveri helyszínen egy közeli sípályától kölcsönöztek hóágyúkat, máshol egyenesen Kanadából szállítottak havat a forgatásra, de olyan is volt, hogy papírdarabkákkal, márványporral vagy sórögökkel helyettesítették. Végül amikor a coloradói helyszínen forgattak, a sors iróniájaként olyan masszív hóvihar tört ki, hogy le kellett fújni az ottani munkálatokat.

7. Az eredeti tervek szerint a Még drágább az életedet John McTiernan rendezte volna, de a Vadászat a Vörös Októberre miatt nem ért rá. A Fox fejesei ekkor kérték fel Renny Harlint, mert nagyon tetszett nekik az általa dirigált Ford Fairlane kalandjai még nyers verziója.

8. Az utómunkálatokkal végül annyira kellett igyekezni, hogy Harlin egyszerre vágta a Még drágább az életedet és a Ford Fairlane-t. A két mű végül egy hét különbséggel került az amerikai mozikba (az akciófilm július 3-án, a vígjáték 11-én).

9. Amikor a reptér vezetője azt mondja, hogy már csak 58 percük van elhárítani a katasztrófát, azzal az eredeti regény előtt tisztelegnek, amin a Még drágább az életed alapul, Walter Wager 58 perc című munkáján. Kevesen tudják, de a Drágán add az életed! is könyvadaptáció: Roderick Thorp Nothing Lasts Forever című krimijéé, ami a szerző korábbi regényének, a The Detective-nek a folytatása, és teljesen független a Wager-könyvtől.

10. Az első fegyverlövésre a filmben mindössze 13 percet kell várni. A Még drágább az életed tart ezenkívül egy másik rekordot is: az összes Die Hard mozi közül ebben haltak meg a legtöbben, szám szerint 271-en (bár a fenti videóban csak 270-et számolnak össze, de ez a lényegen nem változtat). Azért ilyen magas a szám, mert ebben benne van egy repülőgép teljes személyzete és utasai is.


(via IMDb)