10 dolog, amit nem tudtál A partról

Danny Boyle régi nagy sikerét éppen húsz éve mutatták be, és most a tévében is újranézhetjük. Ennek örömére íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A Titanic masszív sikere miatt a főszerepet alakító Leonardo DiCaprio 20 millió dolláros gázsit kapott A partért. Eredetileg egyébként úgy volt, hogy a színész az Amerikai pszichó főszerepét játssza el, de annak a filmnek a gyártói nem akartak kifizetni egy ilyen magas összeget, így DiCaprio végül elvállalta A partot.

2. A part thaiföldi helyszínén a forgatási engedélyt bagóért megszerző filmesek nagy pusztítást vittek véghez. Először is ledózeroltak egy csomó fát és egyéb növényt, hogy a forgatókönyvnek megfelelően legyen elég hely egy akkora területhez, ahol a szereplők focizhattak, majd az egzotikus látvány kedvéért betelepítettek több nem őshonos pálmafát, amelyek hamarosan átvették az uralmat a környéken, és teljesen megváltoztatták a terület flóráját és faunáját.

A legnagyobb káresemény azonban már azután történt, hogy a filmesek távoztak: amikor a szigetet elérte a szokásos éves vihar, már nem volt ott az eredeti természetes vegetáció, ami addig védte a partot, így a homokdűnéket a víz bemosta a tengerbe, ahol a korallok pusztulását okozták.

3. És itt még mindig nincs vége a történetnek: a film sikere ugyanis a turisták körében akkora érdeklődést generált, hogy egyenesen elárasztották a szóban forgó partszakaszt (konkrétan a Koh Phi Phi Leh nevű sziget Maya Bay nevű partját), és ők is további környezeti károkat okoztak a helyszínen. Olyan súlyosakat, hogy 2018-ban a helyi hatóságok úgy döntöttek, minden évben négy hónapra lezárják a területet, és limitálták a látogatók napi számát is.

4. A főhős, Richard szerepére a rendező, Danny Boyle eredetileg Ewan McGregort, korábbi filmjei, a Trainspotting és Az élet sója sztárját akarta, csak a stúdió ragaszkodott Leonardo DiCaprio személyéhez, akit le is szerződtettek a direktor háta mögött. McGregor azonban úgy megsértődött a dolog miatt Boyle-ra, hogy évekig nem állt szóba vele. Akkoriban többször lenyilatkozta, hogy úgy érezte, elárulták. 2015-ben szerencsére a felek kibékültek – és leforgatták a Trainspotting második részét.

5. Az amúgy sem túl súlyos Leonardo DiCapriónak a szerep kedvéért le kellett adnia nagyjából tíz kilót. Talán ez volt Danny Boyle bosszúja…

6. A partban Richard moteljében az Apokalipszis most megy a háttérben – ez Danny Boyle kedvenc filmje.

7. A forgatás közben történt egy hajószerencsétlenség, ami majdnem több stábtag életébe került, köztük Danny Boyle rendezőébe és Leonardo DiCaprióéba. De végül szerencsére mindenki megúszta ép bőrrel a balesetet.

8. Danny Boyle két kedvenc forgatókönyvírója John Hodge és Alex Garland. Hodge írta a Sekély sírhant, a Trainspotting, Az élet sója és a Transz scriptjét, míg Garlanddal a direktor a 28 nappal később és a Napfény című filmeken dolgozott együtt. A part az egyetlen olyan alkotás, amelyben mind a hárman benne voltak: a mű forgatókönyvét Garland regénye alapján Hodge írta.

9. A filmbeli Bugs (Lars Arentz-Hansen) és Daffy (Robert Carlyle) karakterének neve utalás a Bolondos dallamok című animációs sorozatra, nevezetesen Tapsi Hapsira (Bugs Bunny) és Dodó kacsára (Daffy Duck).

10. 2018-ban a fent említett szerző, Alex Garland bejelentette, hogy remake készül A partból, amin már dolgozik is egy neves filmes. Erről a projektről azóta sem tudni részleteket, de érdekes módon 2019-ben meg Danny Boyle hozta nyilvánosságra, hogy készül A part sorozatverziója, ami egyszerre lesz előzménye és folytatása az eredetinek. „Lehet, hogy visszatér A part. Amy Seimetz (forgatókönyvíró) fogta, és csinált egy előzményt hozzá a tévébe.

Ugyanaz a karakter, de most, húsz évvel később. Eldobod tőle az agyad!”

nyilatkozta tavaly nyáron Boyle. Azóta erről a produkcióról sem tudni semmi mást.


(via IMDb)