10 dolog, amit nem tudtál A szakaszról

Ha csak egy filmet nézel meg a vietnami háborúról, ez legyen az! Legközelebb például vasárnap teheted meg, amikor ismét leadja a tévé. Ennek alkalmából pedig íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. Oliver Stone már 1971-ben megírta A szakasz forgatókönyvének első verzióját, amit elküldött a Doors énekesének, Jim Morrisonnak, mert azt akarta, hogy ő játssza el Chris szerepét. A script ott is volt Morrisonnál, amikor holtan találták Párizsban. Nem tudni, elvállalta volna-e a szerepet, ha életben marad (Christ végül Charlie Sheen formálta meg), a dolog mindenesetre nagy hatással lehetett a rendezőre, hiszen 1991-ben megrendezte a Morrisonról és együtteséről szóló The Doors című filmet.

Stone egyébként rögtön a vietnami háborúból való hazatérése után vetette papírra a saját élményei alapján született forgatókönyvet, amiből végül egyéb nehézségek mellett azért lett csak 1986-ban film, mert számos stúdiónál kopogtatott a scripttel, de azok sorra elutasították.

2. 1986–87 folyamán nagy boomja volt egyébként a vietnami háborúról szóló filmeknek, hiszen

bő nyolc hónapon belül három, hasonló témájú alkotás is kijött:

A szakasz mellett ezek voltak az Acéllövedék Stanley Kubricktól és John Irvin Hamburger Hillje. De a hármas szám más szempontból is dominálja a filmet, hiszen A szakasz az első darabja Oliver Stone Vietnam-trilógiájának, aminek további részei a Született július 4-én és az Ég és föld.

3. Chris Taylor közlegény szerepére Jim Morrison halála után több név is felmerült, köztük például Johnny Depp, akit azonban Oliver Stone túl fiatalnak talált a főszerepre, de helyette neki adta Lerner szerepét. Először Charlie Sheen jelentkezését is visszautasították, hasonló megfontolás miatt, és helyette a bátyjának, Emilio Esteveznek ajánlották fel, hogy formálja meg a figurát. Anyagi okokból azonban a projekt két évet csúszott, és mivel Estevez közben elkötelezte magát máshova, végül mégis Charlie Sheen lehetett Chris. Rajtuk kívül egyébként Keanu Reeves, John Cusack és Kyle MacLachlan neve is felmerült, ők azonban mind visszautasították az ajánlatot.

Barnes őrmester szerepére – akit végül Tom Berenger játszott – a rendező Mickey Rourke-ot akarta, Elias őrmersterként pedig Nick Nolte-ra gondolt, ám mindketten visszautasították (végül Willem Dafoe lett Elias).

Oliver Stone nem lehet túl népszerű a színészek körében, mivel James Woodsot is fel akarta kérni egy szerepre, ő azonban a „kizárt dolog, hogy még egy dzsungelbe elmenjek Oliver Stone-nal!” felkiáltással mondott nemet a felkérésre (Woods alakította a főszerepet a direktor korábbi, Salvador című munkájában).

Barnes szerepét egyébként Kevin Costnernek is felajánlották (csak ő nem akarta megsérteni vietnami veterán bátyját azzal, hogy játszik egy vietnamiháború-ellenes filmben), Elias szerepére pedig Val Kilmer, Denzel Washington és Jeff Bridges is esélyes volt.

4. A forgatás megkezdése előtt a filmben játszó összes színésznek részt kellett vennie egy intenzív kéthetes alap katonai kiképzésen, A szakasz katonai tanácsadójának, Dale Dye-nak a vezetésével. Oliver Stone-nak ezzel nem az volt a célja, hogy egységgé, egy csapattá kovácsolja őket, hanem hogy az alvásmegvonásnak és a kimerültségnek köszönhetően minél közelebb kerüljenek az általuk megformált karakterhez.

Sőt, már a felkészülés során végig szerepben kellett maradniuk: rövidre nyírták a hajukat, csak a honvédségnél szokásos fejadagokat kapták étkezéskor, nem engedték őket zuhanyozni, a Fülöp-szigeteki dzsungelben kellett aludniuk (a Fülöp-szigeteken zajlott a forgatás is), és még felváltva őrségbe is kellett menniük minden éjjel.

A forgatás a kiképzés zárultának másnapján kezdődött, mivel Stone nem akarta, hogy színészei kijöjjenek a formából. Ez azonban kicsit visszaütött, hiszen lehet, hogy Tom Berengernek és figurájának jót tett, hogy fogyott több mint 12 kilót, de Forest Whitaker karakterét Big Haroldnak hívták, és neki pont, hogy mackósnak kellett volna maradnia, de a kiképzőtábor megpróbáltatásai miatt ő is lefogyott.

5. Az amerikai Védelmi Minisztérium nem volt hajlandó együttműködni a stábbal, így a szükséges harcászati felszereléseket a forgatások helyszínéül szolgáló Fülöp-szigetek Fegyveres Erőitől szerezték be a filmesek. A szakasz nem lett túl népszerű a másik oldal szemében sem, hiszen a vietnami figurák ábrázolása miatt betiltották Vietnamban és Malajziában is (utóbbi országban nem a karakterábrázolás volt problémás: a trágárság és az erőszak nem tetszett nekik).

6. A szakasz leforgatásával Oliver Stone lett az első vietnami veterán, aki filmet rendezett a vietnami háborúról. Az Éjféli expressz forgatókönyvének megírásával már korábban ő lett az első Oscar-díjas vietnami veterán, A szakasznak köszönhetően azonban ő lett egyúttal az első olyan vietnami veterán is, aki rendezői Oscart kapott a munkájáért. A fent már említett Dale Dye katonai tanácsadó egyébként szemtanúja volt annak, ahogy az egyik jelenet forgatása során Stone poszttraumás stressz szindrómája miatt kisebb rohamot kapott.

7. Egy televíziós interjúban Charlie Sheen elmesélte, hogy az egyik jelenet felvételekor a Kinget alakító Keith David megmentette az életét. Történt ugyanis, hogy egy nyitott ajtajú szállító helikopterben forgattak, és a jármű túl élesen dőlt be, emiatt Sheen majdnem kiesett az ajtaján – David volt az, aki megragadta, és visszahúzta.

8. A fiatal katonákat játszó színészek közül többen különféle üzeneteket írtak a sisakjukra, és ez időnként a filmben is látszik. „Amikor meghalok, arccal a földnek temessetek el, hogy a világ megcsókolhassa a s*ggemet” – olvasható Charlie Sheen sisakján, míg Johnny Depp a Sherilyn nevet karcolta bele, mert akkoriban Sherilyn Fenn színésznővel, a Twin Peaks sztárjával randizott. A legviccesebb a Wolfe hadnagyot alakító Mark Moses volt a „mi, hogy én aggódom?” felirattal – Tom Berenger visszaemlékezése szerint Oliver Stone egyszer hisztérikus röhögésben tört ki a forgatás során, amikor meglátta ezt a poént.

9. Tom Berenger élethű sebhelyét minden nap három óráig tartott felvinnie a sminkes csapatnak. A forgatás vége felé azonban annyira belejöttek a dologba, hogy már csak másfél órás munka volt rögzíteni a műsebet – amelynek a viselése egyébként olyan fájdalmas volt a színész számára, hogy csak azokon a forgatási napokon rakták fel rá, amikor tényleg szükséges volt.

10. A film azon jelenetében, amikor a latrinákat tisztítják, a háttérből hallható a „Jó reggelt, Vietnam!” köszöntés, az igazi Adrian Cronauer szájából. A legendás katonai rádiós műsorvezetőről készült film egy évvel A szakasz premierje után, 1987-ben mutatkozott be az amerikai mozikban.


(via IMDb)