10 dolog, amit nem tudtál a Szemtől szemben című filmről

Íme tíz érdekesség a kiváló Michael Mann kiváló alkotásáról!

1. A kultikus jelenetet, amikor Al Pacino és Robert De Niro karaktere, Vincent Hanna és Neil McCauley végre szemtől szemben is találkozik, De Niro javaslatára próba nélkül forgatták le, hogy hitelesebb legyen a két karakter első találkozása, azaz hogy minél idegenebbek legyenek egymás számára.

2. A bankrablást követő nagy lövöldözés jelenetét később több fegyveres erőnél is oktatóvideó gyanánt alkalmazták: azt szemléltették vele (például a tengerészgyalogság San Diegó-i újoncai vagy a Brit Hadsereg tengerészkadétjai számára), hogyan kell megfelelően visszavonulni az ellenséges tűz alatt.

3. A Szemtől szemben az első olyan mű, amiben a két színészlegenda, Robert De Niro és Al Pacino nemcsak közös filmben játszott, de volt is benne közös jelenetük. A keresztapa II-ben ugyanis, bár mindketten szerepeltek, sosem osztoztak a vásznon.

4. A filmben Michael Mann rendező két „bűnözőkonzultánst” is alkalmazott: Edward Bunkert és Danny Trejót, akik egykori profi bűnözőkként mindent tudtak a Szemtől szembenben bemutatott akciókról. Miután Mann látta Trejót, ahogy elmagyarázza a trükköket a színészeknek, Robert De Nirónak, Al Pacinónak, Val Kilmernek és Jon Voightnak, azonnal adott neki egy szerepet: egy Trejo nevű bűnözőét, aki egykor – akárcsak az igazi Danny Trejo – a Folsom börtönben raboskodott. Trejóval szemben Edward Bunker ugyan nem kapott szerepet a Szemtől szembenben, de az ő személyén alapul Jon Voight figurája, Nate. Ezenkívül számtalan más filmben felbukkant színészként: ő volt például Mr. Kék Tarantino Kutyaszorítóbanjában.

5. A Szemtől szembent egy valódi chicagói rendőr, Chuck Adamson alakja ihlette, akivel Michael Mann az 1981-es Az erőszak utcáitól kezdve több filmjében is dolgozott együtt (Adamson mint nyugalmazott zsaru, szakértőként segítette a filmest). Chuck Adamsonnak is volt egy riválisa, egy profi bankrabló, akit tényleg Neil McCauley-nak hívtak, és a való életben is találkoztak párszor civil körülmények között – ezenkívül a későbbiek is úgy alakultak köztük, ahogy az a filmben is szerepel.

6. Habár Mann a két főszerepre mindig is Pacinót és DeNirót akarta, felmerültek azért más színészek is, ha esetleg az előbbiek nem vállalták volna. A Hanna és McCauley páros így lehetett volna Mel Gibson és Harrison Ford vagy Nick Nolte és Jeff Bridges is. A végül Val Kilmer által megjelenített Christ eredetileg Keanu Reeves játszotta volna, de Jean Reno, Brad Pitt és Johnny Depp is esélyes volt. Nate (Jon Voight) szerepére először Kris Kristoffersont, majd James Caant javasolták, míg Hanna felesége, Justine majdnem Gong Li vagy Madeleine Stowe lett. Végül Michael Ceritto (Tom Sizemore) szerepéért versenyben volt Don Johnson, Michael Madsen és Jean-Claude Van Damme is.

7. A Szemtől szemben Christopher Nolan egyik kedvenc filmje. Ez inspirálta az általa rendezett Batman-trilógiában Gotham városának ábrázolását.

8. A film azon színészeit, akik részt vettek a fegyveres akciójelenetekben, a brit SAS (Special Air Service, Különleges Légi Szolgálat) egykori tagjai készítették fel. Közülük az egyik, Mick Gould kapott is egy kis cameót: ő az egyik rendőr, aki betör Henry Rollins lakásába. A bűnözőket alakító színészek ezenkívül Michael Mann javaslatára profi bűnözőkkel is találkoztak a Folsom Állami Börtönben.

9. A B betűs szó 52 alkalommal hangzik el a filmben, legtöbbször Al Pacino és Robert De Niro szájából. A nagy fegyveres összecsapás jelenetében 800–1000 golyót használtak el – csapónként. A halottak száma pedig huszonegy.

10. Michael Mann egyszer azt nyilatkozta, hogy mindenképpen látni akarta nagyvásznon a Szemtől szembent (saját korábbi tévéfilmjének, az 1989-es Made in L.A.-nek a remake-jét), de neki magának semmi kedve sem volt megrendezni. Walter Hillt (48 óra, Vörös zsaru, Az utolsó emberig, Vitathatatlan) akarta rávenni, hogy rendezze meg a filmet, de mivel ő nemet mondott, kénytelen volt saját maga magára vállalni a direktori szerepet. Nem tudjuk sajnálni érte – és magunkat se!


(via IMDb)