10 dolog, amit nem tudtál a Szerelmünk lapjairól

A filmtörténelem egyik legnépszerűbb szerelmes filmje, ami egy csapásra világsztárt csinált Ryan Goslingból. Imádhatjuk vagy gyűlölhetjük, de kultikus státuszát nem vitathatjuk. És vasárnap ismét megnézhetjük a tévében. Ennek kapcsán íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. Mielőtt Nick Cassavetest választották rendezőnek, olyan direktorok is esélyesek voltak, mint Steven Spielberg, Jim Sheridan (A bal lábam, Apám nevében) és Martin Campbell (James Bond: Aranyszem, Casino Royale). Steven Spielberg Tom Cruise-zal a fiatal Noah szerepében képzelte el a filmet, de volt olyan állapota is a projektnek, amikor Justin Timberlake lett volna a férfi főszereplő.

2. Nick Cassavetesnek azonban mindig is Ryan Gosling volt az első és egyetlen választása Noah-nak. Méghozzá azért, mert valaki viszonylag ismeretlent és „nem túl jóképűt” akart a főszerepre. Az utóbbit szerintünk erősen benézte…

3. Rachel McAdams éppen egy másik filmje (vélhetően a Bajos csajok) premierjével volt elfoglalva az Allie szerepére szóló meghallgatás idején, így csak egyetlen napja volt felkészülni – mégis kilenc másik színésznőt ütött ki a nyeregből. Köztük Ashley Juddot, Britney Spearst, Reese Witherspoont és Jessica Bielt.

4. Ryan Gosling nagyon komolyan vette a felkészülést a szerepre: leköltözött a dél-karolinai Charlestonba (ahol a film játszódik), két hónapon keresztül minden nap kiment csónakkal az Ashely folyóra, napközben pedig asztaloskodott. Konkrétan ő készítette a Szerelmünk lapjaiban látható konyhaasztalt is.

5. Rachel McAdams is igen lelkiismeretes volt: ő is eltöltött a filmezés előtt némi időt Charlestonban, hogy megismerje a közeget, ezenkívül balett- és illemtanórákat is vett, és külön nyelvtanár foglalkozott vele, hogy megtanulja a déli akcentust.

6. Nick Cassavetes rendező szerint azonban Gosling és McAdams először egyáltalán nem jöttek ki a forgatáson – olyannyira, hogy a színész megpróbálta lecseréltetni partnernőjét. Hogy megoldja a problémát, Cassavetesnek az az ötlete támadt, hogy szervez számukra egy „közbelépést” (ún. intervenciót, ami Amerikában divatos konfliktuskezelési módszer), amikor is őszintén feltárhatták minden sérelmüket a másikkal szemben. A dolog olyan jól sikerült, hogy nemcsak ők lettek minden idők egyik legjobb filmes szerelmes párja, de 2004-től 2008-ig a való életben is egy párt alkottak.

Forrás: Warner Home Video

 

7. Ez időrendben mindössze a harmadik adaptáció, ami a híres amerikai giccsíró (illetve szerelmesregény-szerző), Nicholas Sparks könyvén alapul. Előtte csak az Üzenet a palackban és a Séta a múltba alapján készült filmes feldolgozás, de a Szerelmünk lapjai filmváltozata sikerén felbuzdulva beindult a sorozatgyártás, és azóta elkészült az Éjjel a parton, a Kedves John!, Az utolsó dal, a Szerencsecsillag, a Menedék, a Vissza hozzád, a Hosszú utazás és a Válaszúton is.

8. Az idős Allie-t és Duke-ot ábrázoló filmbeli fotókat úgy hozták létre, hogy az előbbi karaktert alakító Gena Rowland a filmesek rendelkezésére bocsátotta a saját maga és férje, John Cassavetes, a híres színész-rendező közös fényképét, és azon egyszerűen kicserélték Cassavetes arcát a Duke-ot hozó James Garnerére. Gena Rowland és John Cassavetes egyébként a Szerelmünk lapjait rendező Nick Cassavetes szülei.

9. Ryan Goslingnak (mint azt bizonyára mindenki pontosan tudja) valójában kékek a szemei – a Szerelmünk lapjaiban azért kellett barna kontaktlencsét viselnie, mert (SPOILER!) az idős Noah-nak, azaz James Garnernek viszont barnák.

10. A Noah és Allie között lezajló második szerelmi jelenet (ez az a megázós-felújított kúriában a falhoz döntős, amiből a film plakátját is választották, amikor Noah szenvedélyesen lefejti a kék ruhát Allie-ről) eredetileg sokkal hosszabb és explicitebb volt, csak a filmeseknek meg kellett vágniuk, hogy beférjenek a PG13-as (13 éven felülieknek ajánlott) korhatár-besorolásba.


(via IMDb)