10 dolog, amit nem tudtál a Több mint testőrről

„And I will always love you” – énekelte első mozis szerepében a pályája csúcsán álló Whitney Houston, aki a szintén aranykorát élő Kevin Costnerrel alkotott felejthetetlen párost. Ez a tíz érdekesség segít még jobban átélni a nosztalgiát.

1. A Több mint testőrt már a hetvenes évek közepén le akarták forgatni, Diana Rosszal és Steve McQueennel a főszerepben – de minden stúdió visszadobta Lawrence Kasdan forgatókönyvét (aki egyébként kifejezetten McQueenre írta a szerepet), mondván, túl ellentmondásos a téma. Aztán a hetvenes évek végén az alkotók újra nekifutottak, és Diana Ross mellett Ryan O'Neallal próbálták átvinni a projektet. Az azonban ismét kútba esett, mert Ross és O'Neal korábban egy párt alkottak, de mire a forgatásra került volna a sor, halálosan összevesztek.

2. Steve McQueennek annyi nyoma azért maradt a filmben, hogy amikor az végre a kilencvenes évek elején megvalósult, a férfi főszereplő, Kevin Costner róla mintázta az alakítását. Olyannyira, hogy még az általa játszott testőr, Frank Farmer frizuráját is olyanra vágatta, mint amilyet anno McQueen hordott.

3. A hetvenes évek jelöltjei után később olyan színész-énekesnők vagy énekesnők voltak esélyesek a női főszerepre, mint Olivia Newton-John, Madonna, Joan Jett, Debbie Harry, Janet Jackson vagy Dolly Parton (eredetileg az utóbbi énekesnő slágere egyébként a Több mint testőr ikonikussá vált betétdala, az I Will Always Love You, szóval ő valamilyen formában bekerült a filmbe) . Kevin Costner (aki nemcsak a férfi főszerepet játszotta, de az egyik producer is ő volt) Madonnát állítólag azért utasította vissza, mert az énekesnő elsütött valami olcsó poént a kárára a Madonnával az ágyban című dokumentumfilmben.

4. Az énekes szupersztár, Rachel Marron szerepére végül kiválasztott Whitney Houstonnak ez volt az első mozis főszerepe. Tapasztalatlansága ellenére azonban Costner ragaszkodott hozzá, még kampányolt is Houston érdekében a többieknél. Aztán a forgatáson a színész volt az, aki adott pár színészleckét az énekesnőnek: például ő tanácsolta neki, hogy próbáljon meg a szemeivel kommunikálni. Cserébe Houston is adott énekleckéket Costnernek; csak ő ennek nem igazán vette hasznát, mivel nem énekel a Több mint testőrben – de attól még ez egy nagyon bájos történet.

5. Costner mellett persze Mick Jackson rendező is adott pár tanácsot Whitney Houstonnak a forgatáson: többek közt azt, hogy fogjon fel minden jelenetet úgy, mintha egy-egy dal lenne. Costner és Jackson egyébként megtiltotta, hogy Houston a forgatás előtt színészórákra járjon – azt akarták ugyanis, hogy minél természetesebb legyen.

6. Ahogy az fentebb már szerepelt, a végül 1992-ben bemutatott filmet már a hetvenes években elkezdték fejleszteni, és folyamatosan próbálkoztak a stúdióknál a projekttel. Így nem is olyan meglepő, hogy a forgatókönyvet összesen 67-szer dobták vissza a fejesek. Ezért szerepel a Több mint testőrben, hogy a filmbeli Oscar-díjátadó a 67. gála – amire a valóságban igazából csak 1995-ben került sor, miközben a film 1992-ben játszódik.

Forrás: Warner Bros.

 

7. Kevin Costner csaknem 27 évvel a film bemutatása után tárta fel, hogy az ikonikus plakáton (amin Frank Farmer a karjaiban tartva menekíti Rachelt) igazából nem is Whitney Houston szerepel. Houston ugyanis sajnálatos módon elvetélt a forgatás folyamán, ezért kivett egy pár hetes pihenőt. Ezen idő alatt megpróbálták nélküli is folytatni a munkát, mert ekkora leállást nem engedhet meg magának egyetlen produkció sem, így a sztár dublőrével csinálták meg a fotózást – aki azért is hajtja oda a fejét Costner nyakába, hogy ne látszódjon az arca.

8. Annak az ötlete, hogy Whitney Houston zenei kíséret nélkül, a capella indítsa a Több mint testőr ikonikus betétdalát, az I Will Always Love You-t, szintén Kevin Costneré volt.

9. Rachel villájaként a filmben ugyanazt a helyszínt használták, mint ahol A keresztapa hírhedt lófejes jelenete is játszódik. Ehhez hasonlóan Frank Farmer szuterénlakása ugyanaz a forgatási helyszín, mint ahol az NCIS-ben Gibbs is lakik.

10. A film sikerét követően felmerült egy folytatás ötlete, amit nem mással képzeltek volna el, mint Diana hercegnővel. A folytatás arról szólt volna, hogy Frank Farmer az őrült rajongóktól és a paparazzóktól (!) védi a hercegnőt, majd – ahogy az az első részben is történt – romantikus kapcsolat alakul ki köztük. A stúdiónak nagyon tetszett az ötlet, és Dianával is megkezdődtek a tárgyalások, de sajnos közbeszólt a walesi hercegnő tragikus halála. Ahogy arról ebben a cikkünkben már részletesebben is beszámoltunk, Kevin Costner nemrégiben azt is elmesélte, hogy a Több mint testőr 2. forgatókönyve kísérteties módon pontosan egy nappal Diana 1997. augusztus 31-én bekövetkezett halála előtt került az íróasztalára.


(via IMDb)