10 dolog, amit nem tudtál a True Lies – Két tűz közöttről

Arnold Schwarzenegger mint titkos ügynök? 1994-ig nem gondoltuk volna, de akciókomédiaként, James Cameron rendezésében igenis működik a dolog. Íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. Arnold Schwarzenegger számára a legnagyobb kihívást nem a Két tűz között veszélyes akciói jelentették, hanem a filmbeli tangó eltáncolása. A színész már jóval a forgatás előtt táncórákat vett, majd csak a táncjelenetet hat hónapig próbálta – annyira jól akart ugyanis táncolni, mint Al Pacino az Egy asszony illatában.

A két filmben egyébként ugyanaz a tangó szólt, az argentin Por Una Cabeza, Carlos Gardel 1935-ös szerzeménye, ami igencsak népszerű a filmesek körében: a Két tűz közöttön és az Egy asszony illatán kívül felcsendült már a Schindler listájában, a Szerelem a kolera idejénben, a Tapló télapóban és a Csekély esélyben is.

2. James Cameronnak van egy rendezői cameója a filmben – igaz, csak hangban. Ő az a helikopterpilóta, aki azt mondja, hogy „Yeah, belerakta a fejét az ölébe, juhú!”.

3. A Charlton Heston által alakított figura, Spencer Trilby jellegzetességeit és külső jegyeit az alkotók a Nick Fury nevű Marvel karakterről mintázták (akit azóta Samuel L. Jackson tett halhatatlanná egy sor Marvel filmben): neki is van egy szemkötője, és ugyanúgy egy terrorizmus-elhárító szervezet vezetője. Ennek oka egyébként, hogy Cameron nagyon sokáig képregényrajzoló akart lenni, és azóta is imádja a képregényeket.

4. James Cameron már 1994-ben sem vígjátéki munkásságáról volt híres, és maga sem érezte úgy, hogy képes a feladatra, hogy egyedül megírjon és levezényeljen egy akciókomédiát, ezért felbérelt egy írócsapatot, amelynek a poénírás volt a feladata. Cameron azonban nem igazán volt elégedett a munkájukkal, ezért elbocsátotta őket, és saját maga írta meg az egész forgatókönyvet, a poénokkal együtt (az írói csapat poénjai közül csupán kettőt tartott meg).

5. Pár évvel a film premierje után felmerült, hogy folytatás készülne hozzá, az eredeti szereposztással, és ismét James Cameron rendezésében. Már a forgatókönyvet is megírták, és az is eldőlt, hogy 2002-ben lesz a bemutató – csak közbejött 2001. szeptember 11., és lefújták az egészet, mert Cameron úgy érezte, ezután már nem lenne ildomos a terrorizmussal viccelődni.

6. Ami a Két tűz között költségvetését illeti: ez a film volt az első, amelynek a büdzséje elérte a 100 millió dollárt, és bemutatásának évében, 1994-ben Cameron meg is döntötte vele a saját rekordját a valaha készült legdrágább filmek terén (addig ugyanis a Terminátor 2. volt az). Ez az állapot azonban nem tartott sokáig, hiszen 1995-ben a Waterworld alaposan (72 millióval) fölé ment a 100 milliós produkciós költséghatárnak.

7. Habár Helen Tasker figuráját Cameron eleve Jamie Lee Curtisre írta (mert nagyon tetszett neki az akkori felesége, Kathryn Bigelow által rendezett Kék acélban), több színésznőt is meghallgattak a szerepre. Köztük volt például Jodie Foster, Rosanna Arquette, Kim Basinger, Annette Bening, Joan Cusack, Geena Davis, Melanie Griffith, Jennifer Jason Leigh, Madonna, Demi Moore, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Emma Thompson, Debra Winger, Sigourney Weaver, Julianne Moore, Julia Roberts, Mary Elizabeth Mastrantonio, Sandra Bullock és Madeleine Stowe is.

A végül Tom Arnold által alakított Albert Gibson szerepére Joe Pesci, Dan Aykroyd, Bill Murray, John Goodman és Steve Guttenberg is esélyes volt. A szereposztásban egyedül a főszereplő, Arnold Schwarzenegger helye volt fix, mivel eleve az egész projektet ő hozta James Cameronnak: az ő ötlete volt, hogy miután megnézte az 1991-es francia Titkolt titkos ügynök című filmet, készítsék el az amerikai verzióját.

8. Jamie Lee Curtis minden nap edzett a szerepe kedvéért. Hogy milyen sikerrel, azt a Két tűz között híres sztriptízjelenete is bizonyítja.

9. A Két tűz közöttben arab terroristák szerepelnek, amiért sokan kritizálták James Cameront – pedig kvázi nem is az ő döntése volt a dolog, hiszen ő eredetileg ír terroristákat írt bele a forgatókönyvébe, csak megtudta, hogy készül egy film Tommy Lee Jones és Jeff Bridges főszereplésével, és annak is IRA-sok állnak a középpontjában, ezért történt a csere. (A szóban forgó „ellenfilmet” egyébként Időzített bomba címmel mutatták be.)

10. Habár a táncjelenettől félt a legjobban, nem pedig a veszélyes kaszkadőrmutatványoktól, Schwarzenegger egy csaknem halálos kimenetelű balesetet szenvedett a forgatáson, épp az egyik akciójelenet forgatásakor. Történt ugyanis, hogy a lovas jelenetben megijedt, majd megbokrosodott a lova, és megindult vele egy közel tízméteres szakadék felé. A színész szerencséjére a helyszínen volt a személyi kaszkadőre, aki meg tudta ragadni a lovat, mielőtt az – utasával együtt – levetette volna magát a mélységbe.


(via IMDb)