10 dolog, amit nem tudtál a Truman show-ról

Jim Carrey első komoly szerepe a mai napig emlékezetes, és talán aktuálisabb, mint valaha. Most nemcsak újranézhetjük ezt az immár klasszikussá vált alkotást, de tíz érdekességet is megtudhatunk róla a kulisszák mögül.

1. Truman keresztneve a „true man”, azaz „igaz ember” kifejezésből jön, vezetékneve, a Burbank pedig (elég egyértelmű párhuzamként) a kaliforniai stúdióvárosra utal.

2. Ez utóbbihoz hasonlóan a film minden utcája és tere valamilyen színész nevét viseli, lásd például: Lancaster tér, Barrymore út. Ezenkívül a legtöbb karakter, a filmbeli álcázott színészek is nagy mozisztárok után lettek elnevezve, mint Meryl (Streep), Marlon (Brando), Kirk (Douglas), Lawrence (Olivier), Vivien (Leigh) vagy Spencer (Tracey). A Lauren Garland pedig (Natascha McElhone figurája) Lauren Bacall és Judy Garland neveinek összeolvasztásából származik.

3. A rendezőt, Christofot alakító Ed Harris és a főszereplő, Jim Carrey egyszer sem találkoztak a forgatás során.

4. Christof szerepét egyébként eredetileg Dennis Hoppernek szánták, ő azonban a forgatás első napján cserben hagyta a stábot (a színész nem sokkal később egyébként játszott a nagyon hasonló témájú Ed TV című filmben), így Harrisnek mindössze pár napja volt felkészülni. Truman Burbank megformálására pedig Peter Weir rendező ugyan mindig is Jim Carrey-t akarta (mivel úgy gondolta, az Ace Venturában Charlie Chaplin-i alakítást nyújtott), de a producerek részéről felmerült Robin Williams és Gary Oldman neve is a főszerepre.

5. Annak ellenére, hogy ekkora bizalmat szavazott neki, Carrey és Weir eleinte nem igazán jöttek ki a közös munka során. A direktor úgy érezte, a színésznek túl nagy hatalma van (benne volt a szerződésében, hogy átírathat dolgokat). Amikor azonban a sztár elkezdett improvizálni, az úgy lenyűgözte a rendezőt, hogy megtört a jég, és onnantól kezdve sokkal jobban ment az együttműködés.

6. Eredetileg úgy volt, hogy a Truman show-t a forgatókönyvíró, Andrew Niccol rendezheti meg (ő egyébként olyan filmeket dirigált, mint a Gattaca vagy a Lopott idő), de aztán a Paramount stúdiónál úgy érezték, inkább nem bíznának rá egy kezdőre egy ilyen nagy költségvetésű filmet. Ezt követően felmerült Brian De Palma, Tim Burton, Terry Gilliam, Barry Sonnenfeld, Sam Raimi, Steven Spielberg, Bryan Singer és David Cronenberg is. A megbízható és tapasztalt ausztrált, Peter Weirt végül maga Niccol ajánlotta. Weir rendezte egyébként a Holt költők társaságát és a Zöld kártyát is.

7. A rendezőnek volt egy frappáns ötlete, mégpedig az, hogy minden egyes moziba elhelyez kamerákat, és egy ponton a mozigépésznek le kellett volna állítania a filmet, beadni a „kandi kamera” képét a nézőkről, majd visszavágni a filmre. Talán nem olyan nagy baj, hogy ez végül nem valósult meg.

8. A Truman show bemutatását követően Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban pszichológusok több olyan esetet is regisztráltak, hogy a pácienseknek az volt a tévképzetük, hogy egy saját valóságshow főszereplői. Többen közülük skizofréniában szenvedtek, és néhányan cím szerint is említették a filmet.

9. A stáb tagjainak megtiltották, hogy a forgatáson azzal húzzák Jim Carrey-t, hogy korábbi debil vígjátékaiból idéznek neki részleteket.

10. Jim Carrey egyszer elmesélte: az, hogy folyamatosan követték és figyelték a rajongók és a paparazzók, segített neki még jobban beleélnie magát Truman szerepébe.


(via IMDb)