Tíz dolog, amit nem tudtál az Agymenőkről

  • PORT.hu

Habár eredeti csatornáján már féléve lezárult, nálunk szerencsére még tart az Agymenők, és a Comedy Central vasárnap megint maratont tart belőle. Ennek örömére íme tíz érdekesség a sorozat forgatásáról!

1. A harmadik évad során kiderült, hogy Fehéroroszországban The Theorists címmel elindult egy sitcom, ami kísértetiesen hasonlított az Agymenőkre (máig elérhetőek belőle részletek, ha megnézzük, a figurák, a berendezés és a kosztümök, de még a főcím is szinte ugyanaz). Mivel a koppintást gyártó cég részben a fehérorosz állam tulajdonában állt, egy esetleges szerzői jogi per elég necces lett volna – de szerencsére erre végül nem is volt szükség, mivel a dologból világszerte akkora botrány kerekedett, hogy a színészek inkább kiléptek, és a sorozatot azonnal elkaszálták.

2. Amikor a szériában Sheldon tereminen játszik, akkor valóban az őt megformáló Jim Parsons szólaltatja meg a hangszert – pedig a tereminen köztudottan nagyon nehéz játszani.

3. A negyedik évad felvételei közben Kaley Cuoco lovasbalesetet szenvedett, eltörte a lábát, ezért kimaradt az egyik epizódból, és később is csak úgy tudták filmezni, hogy mindig beállították valami mögé.

4. Brazil biológusok 2012 végén felfedeztek egy új orchideaméh-fajtát, amit az Agymenők, és elsősorban Sheldon előtti tisztelgésként Euglossa bazingának neveztek el, a karakter híres csatakiáltása, a „Bazinga!” után.

5. Sheldon szerepét eredetileg Johnny Galecki akarta eljátszani, de aztán belátta, hogy jobban passzol hozzá Leonard figurája. Tavaly pedig az is kiderült, hogy az egyik, közelebbről meg nem nevezett főszerepet felajánlották a Reszkessetek, betörők! sztárjának, Macaulay Culkinnak, ám ő nemet mondott. Hogy mégis miért, arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

6. 2017-ben Az ifjú Sheldon címmel elindult az Agymenők testvér- és előzménysorozata (ami értelemszerűen Sheldon gyerekkoráról szól), és ebben a karakter édesanyját Zoe Perry játssza, akinek az a színésznő, Laurie Metcalf az anyukája, aki az Agymenőkben formálja meg Sheldon anyját. Az ifjú Sheldonban az apát alakító Lance Barber pedig korábban feltűnt az Agymenőkben is: ő volt az egyik 2011-es epizódban az a figura, Jimmy Speckerman, aki egykor a középiskolában szívatta Sheldont (érdekesség, hogy Barber 2018-ban még egy Agymenők részben szerepelt, akkor viszont már itt is Sheldon édesapját formálta meg).

7. A Sheldon barátnőjét, a neurobiológus Amyt alakító Mayim Bialik a való életben is neurológus: 2007-ben PhD-zett a tudományból.

8. A sorozatbeli Sheldon egyebek mellett iszonyodik a madaraktól – a valóságban az őt megformáló Jim Parsons nagyon is szereti őket: gyerekként két törpepapagája is volt. Ehhez hasonló vicces eltérés, hogy habár Sheldon keményvonalas Star Trek rajongó, Parsons sosem nézte ezt a sci-fi sorozatot.

9. A Warner Brothers stúdió 25-ös számú színpadát, ahol az Agymenőket forgatták, a széria zárulta után átnevezték Agymenők színpadnak. Ez nem sok sorozattal történt meg a tévétörténelem során: az Agymenők mindössze az ötödik a sorban.

10. A széria folyamán a Kaley Cuoco által alakított Penny volt az egyetlen karakter, akinek sosem derült ki a vezetékneve. A kilencedik évad nyitó epizódjában (SPOILER!) felveszi férje, Leonard nevét, azaz a Hofstadtert, de lánykori nevét ekkor sem tudtuk meg. Az Agymenők ötletgazdája, Chuck Lorre azonban egy interjúban egyszer elárulta, hogy Penny teljesen neve Penny Barrington.


(via IMDb)

Parno Graszt nagykoncert
2020. február 14., 20:00, MÜPA Parno Graszt nagykoncert

Vendég: Ferenczi György

Jegyvásárlás