10 dolog, amit nem tudtál az Amerikai pszichóról

Az általunk összeválogatott tíz érdekességet gyengébb idegzetűek is elolvashatják.

1. A film legmagasabb önálló költségét az aláfestő zeneként szolgáló dalok jogdíjai jelentették. És még a sok pénz sem garantálta a sikert, hiszen több előadó, köztük például Whitney Houston, a necces téma miatt nem engedélyezte slágerei felhasználását az Amerikai pszichóban.

2. A szadista sorozatgyilkos, Patrick Bateman figurájának megalkotásakor Christian Bale két helyről merítette az inspirációt a játékához. Az egyik Tom Cruise egy 1993-as megjelenése volt a David Letterman show-ban, ahol „nagyon intenzív nyájasság” volt látható a sztár arcán, de közben „a szeme teljesen üres volt”. (Tom Cruise egyébként a film alapjául szolgáló regényben is felbukkan: ugyanabban az apartmanházban lakik ugyanis, mint a főhős; egy alkalommal még össze is futnak a liftben.) A másik inspirációs forrást Bale számára Nicolas Cage alakítása jelentette, amit A vámpír csókja című horrorkomédiában nyújtott. Ha jobban megfigyeljük, a két figura külseje nagyon hasonlít egymáshoz.

3. A két prostituált és Bateman közötti hármas szexjelenet forgatásához Mary Harron író-rendező és Christian Bale pornófilmeket nézegettek, hogy ihletet nyerjenek. Harron a film DVD-kiadásának audiokommentárjában elmesélte, hogy Bale ezután pálcikafigurákat lerajzolva jelenítette meg, hogy melyik pozitúra működne a legjobban.

4. A forgatás során Christian Bale ugyanazt a reggeli rutint követte, mint filmbeli figurája, Patrick Bateman (ennek részletes bemutatásával kezdődik az Amerikai pszichó).

5. A betétdalok megszerzésén kívül a stáb számára nehézséget okozott az is, hogy engedélyt szerezzenek a különböző divatmárkáktól a termékeik szerepeltetésére (a menő márkáknak ugyanis központi jelentőségük van a filmben). A Cerruti például megengedte, hogy Christian Bale az ő öltönyeiket hordja az Amerikai pszichóban – kivéve akkor, amikor gyilkol. A Rolex is engedélyezte az óráik viselését, a regényből származó híres sort azonban („ne érj hozzá a Rolexemhez!”) át kellett írni arra, hogy „ne érj hozzá az órámhoz!” A Calvin Klein ezzel szemben kihátrált, így Bateman alsóneműit végül a Perry Ellistől szerezték be. Hozzájuk hasonlóan a Comme des Garçons sem adott engedélyt, hogy a főhős az ő hatalmas táskáikban szállítsa a holttesteket, így a Jean Paul Gaultier márkáé lett a dicsőség.

6. A projekt korai szakaszában egy darabig úgy volt, hogy Oliver Stone fogja rendezni a filmet, de David Cronenberg neve is felmerült. Utóbbi alkotó végül azért mondott nemet, mert túl erőszakosnak találta a művet. Miután a jogok a Lionsgate-hez kerültek, ők Mary Harront kérték fel, de utána mégis elvették tőle a produkciót, ami így visszakerült Oliver Stone-hoz. Ám a költségvetés kezdett elszabadulni, ezért a stúdió ismét, ezúttal véglegesen Harront bízta meg a rendezéssel.

7. Patrick Bateman szerepét illetően még ennél is nagyobb volt a kavarás. Christian Bale előtt felmerült Johnny Depp, Brad Pitt, Ewan McGregor (őt állítólag Bale személyesen kérte meg, hogy lépjen vissza a javára), Leonardo DiCaprio (miatta szökött fel az Oliver Stone-féle verzió büdzséje, de végül amúgy is inkább A partot választotta az Amerikai pszichó helyett), Billy Crudup, Ben Chaplin, Robert Sean Leonard, Jonny Lee Miller, Jared Leto, Edward Norton és Keanu Reeves is. Sőt: egy darabig úgy volt, hogy nem nagyjátékfilm, hanem sorozat készül az eredeti regény alapján, és a szériának Kevin Dillon lett volna a főszereplője (Dillon sorozatában, a Törtetőkben egyszer rá is vicceltek erre).

8. A főhős vezetéknevét, a Batemant az eredeti regény szerzője, Breat Easton Ellis a Psycho központi figurájától, Norman Batestől kölcsönözte.

9. Ez volt Christian Bale karrierje során az első olyan film, aminek a kedvéért elképesztő fizikai átalakuláson ment keresztül (hihetetlenül kigyúrta magát). Később a bravúrt megismételte A gépészben (brutális fogyás), a Batman-trilógiában (hihetetlenül kigyúrta magát), a The Fighter – A harcosban (brutális fogyás), az Amerikai botrányban (hízás), az Alelnökben (hízás) és Az aszfalt királyaiban is (brutális fogyás).

10. A cselekmény során összesen 12 embert látunk meghalni a filmben, ám valójában ez a szám több mint ötven lehet, csak nem mutattak be minden egyes gyilkosságot.


(via IMDb)