10 dolog, amit nem tudtál az Erőszakikról

Hihetetlen, de ez a nagyszerű fekete komédia már több mint tízéves. Szerencsére a tévék több mint tíz év után is előszeretettel tűzik a műsorukra. És most nemcsak újranézhetjük, de tíz érdekességet is megtudhatunk róla.

1. Az Erőszakik karácsony környékén játszódik, viszont a forgatás márciusban zajlott, ezért a filmesek megkérték Bruges városát, hogy egészen március végéig tartsák kint az utcákon a karácsonyi fényeket és dekorációt. A helyi önkormányzat a megkésett karácsony okát hivatalos közleményben kommunikálta a bruges-i lakosoknak, mivel azok nem tudták mire vélni a dolgot.

2. A flashback-jelenetet leszámítva Ray (Colin Farrell figurája) a cselekmény során végig ugyanazt a ruhát viseli: azon kívül, hogy leveszi a kabátját és a zakóját vagy kigombolja az ingét, semmilyen változást nem figyelhetünk meg az öltözékén. Ezzel szemben Ken (Brendan Gleeson karaktere) többféle ruházatban látható.

3. A Ralph Fiennes alakította gengszterfőnök, Harry szigorú erkölcsi kódexébe beletartozik, hogy gyereket és nőt sosem öl. Ennek alaposabb kibontására szolgált az a jelenet, ami végül nem került be a filmbe. A flashbackben a fiatal Harry (Matt Smith alakításában) bemegy egy rendőrőrsre, és ott lefejez (!) egy mocskos zsarut, aki az egyik klubjában meggyilkolt egy nőt. Szerencsénkre a jelenetben a CGI nagyon feltűnőre sikerült, így a képsort kivágták.

4. Harry figurájának volt még egy kimaradt jelenete: ennek során a Bruges-be tartó vonatúton inzultálta verbálisan egyik utastársát, aki megpróbált egy kicsit csevegni vele. Ezt teljes mértékben el tudjuk képzelni!

5. A B betűs szó és variációi 126 alkalommal hangzanak el a 107 perces Erőszakikban, ami annyit tesz, hogy a filmben percenként 1,18-szor hallhatjuk a csúf káromkodást.

6. De az Erőszakikban a sok csúnya beszéd mellett ismeretterjesztést is találunk. Amikor a két főhős ellátogat a Groeningemuseumba, ott az alábbi híres festményeket csodálhatjuk meg velük együtt: Jan Provoosttól A halál és a fösvény (1515-ből), Gerard Davidtól a Sisamnes megnyúzása (1498), a Szent György mártíromsága (ismeretlen festő műve, 1500–1510 körül) és Az utolsó ítélet Hieronymus Bosch-tól (1482).

7. A SPOILER! Ray által meggyilkolt papot alakító Ciarán Hinds rövidke jelenetének felvétele két órán át tartott. A filmesek ráadásul még azzal sem díjazták a Hallam Foe-ból, a Miss Pettigrew nagy napjából és a Trónok harcából ismert színész erőfeszítéseit, hogy feltüntették volna a stáblistán.

8. A két főhős Cranham & Blakely néven jelentkezik be a kis hotelbe, ami utalás Kenneth Cranham és Colin Blakely színészekre: ők játszották a két főszerepet, két bérgyilkost Harold Pinter Az étellift című színdarabjának 1985-ös tévés adaptációjában. A darab hatása nagyban megfigyelhető az Erőszakikon.

9. Az irodalmi utalás pedig nem véletlen, hiszen a film forgatókönyvíró-rendezője, Martin McDonagh eredetileg szintén drámaíró – méghozzá napjaink egyik legjobbja. Az ír-angol szerző darabjait (Leenane szépe, Kripli, Vaknyugat, Alhangya, Párnaember, Hóhérok) a magyar színházakban is el lehet csípni: szintén egytől egyig fekete komédiákról/tragikomédiákról van szó.

10. Az eredeti forgatókönyvben volt még egy utolsó (utáni) jelenet, amiből kiderült többek közt, hogy SPOILER! Ray túlélte a lövöldözést, és hogy az általa véletlenül meggyilkolt kisfiút Tobiasnak hívták.


(via IMDb)