10 dolog, amit nem tudtál az Ollókezű Edwardról

Idén lesz harminc éve, hogy bemutatták Tim Burton egyik legszebb felnőttmeséjét. Most nemcsak újranézhetjük a tévében, de tíz érdekességet is megtudhatunk róla.

1. A film ötlete Tim Burton egy kamaszkori rajzából ered, ami egy magányos figurát ábrázolt, akinek éles pengék vannak az ujjai helyén. Burton gyakran volt egyedül, és nehezen kötött barátságokat – ezzel a képpel saját magányát jelenítette meg.

2. A forgatókönyv megírására Burton egy fiatal írónőt, Caroline Thompsont kérte fel, mert nagyon tetszett neki a szerző kisregénye, a First Born. A mű egy elvetetett magzatról szólt, ami életre kelt, és a rendező úgy érezte, nagyon sok pszichológiai hasonlóságot mutat az Ollókezű Edwarddal.

3. Winona Ryder A keresztapa III. egyik szerepét mondta vissza az Ollókezű Edward forgatása miatt. Francis Ford Coppola rendező végül lányára, Sofia Coppolára bízta a szóban forgó szerepet.

4. A címszerepet alakító Johnny Deppnek több mint tíz kilót kellett fogynia a szerep kedvéért. És itt még nem értek véget a hányattatásai: minden forgatási napon ugyanis egy és háromnegyed óráig tartott, amíg ráerősítették a protéziseket, és feladták rá Edward ruháját. A figura nem kevésbé speciális hajviseletét egyébként a The Cure énekesének, Robert Smith-nek a frizurája ihlette.

5. Johnny Depp egyszer elmesélte, hogy amikor először olvasta a forgatókönyvet, zokogott rajta.

6. Az Ollókezű Edward Tim Burton és Johnny Depp első együttműködése. Ezt követően nemcsak szoros barátságot kötöttek, de olyan további filmeket forgattak együtt, mint az Ed Wood, Az Álmosvölgy legendája, a Charlie és a csokigyár, A halott menyasszony, a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, az Alice Csodaországban és az Éjsötét árnyék.

7. Depp azért vállalta el az Ollókezű Edward címszerepét, hogy kitörjön abból a tinibálvány státuszból, amibe a 21 Jump Street című sorozat miatt került. Ez azonban túl jól sikerült, és a stúdió a film bemutatásáig egyszerűen nem merte nyilvánosságra hozni azokat a fotókat, amelyek a színészt teljes Ollókezű jelmezben ábrázolták.

8. A színész úgy készült a szerepre, hogy Charlie Chaplin némafilmjeit nézte: azt tanulmányozta, hogyan lehet minél több dolgot kifejezni beszéd nélkül. Edward egyébként a teljes film alatt mindössze 169 szót mond ki.

9. Ollókezű Edward szerepére Tom Cruise, Jim Carrey, Robert Downey Jr., Michael Jackson és Tom Hanks is esélyes volt. A női főszerepet, Kimet pedig Winona Ryder helyett majdnem Drew Barrymore, Julia Roberts, Molly Ringwald, Alyssa Milano, Jennifer Connelly, Elizabeth Shue vagy Uma Thurman játszotta.

10. Kim gonosz barátja, Jim szerepére meghallgatták Sean Astint, Christian Slatert, Kiefer Sutherlandet, River Phoenixet és Corey Feldmant is. Az apa, Bill szerepére először Dustin Hoffmant, Harvey Keitelt és Roy Scheidert nézték ki; az anya, Peg megformálására pedig Tim Burton Geena Davist kérte fel (miután már együtt forgatták a Beetlejuice-t), de a színésznő nem ért rá. Végül majdnem Macaulay Culkin is szerepelt a filmben: ő lett volna Kim öccse, Kevin – csak épp nem ért rá, mert egy másik Kevint formált meg (igen, a Reszkessetek, betörők!-ben).


(via IMDb)