10 dolog, amit nem tudtál Az ördög ügyvédjéről

Hátborzongatóan jó film, csodálatos színészi alakításokkal. Akár újranézed a napokban, akár nem, most (majdnem) mindent megtudhatsz Taylor Hackford Al Pacino, Keanu Reeves és Charlize Theron főszereplésével készült alkotásáról!

1. Az ördög ügyvédjét eredetileg nem karakterdrámának, hanem vizuális effektekkel telepakolt blockbusternek tervezték, aminek a főszerepét Al Pacino egyes források szerint háromszor, más források szerint ötször utasította vissza. Miután azonban Taylor Hackford rendező átíratta a forgatókönyvet, már Pacinónak is tetszett a dolog – ám úgy gondolta, nem tudná rendesen megformálni Miltont. Saját maga helyett Sean Conneryt vagy Robert Redfordot javasolta.

2. Charlize Theron is sokat gondolkodott rajta, hogy elvállalja-e Mary Ann Lomax szerepét, a túl sok meztelenség miatt. Korábban ugyanezért utasította vissza a Showgirls főszerepét. De ezúttal meggyőző volt a forgatókönyv. Theron figurája egyébként filmidejének harminc százalékát meztelenül, fehérneműben vagy hálóingben tölti.

3. Az ördög ügyvédjét eredetileg Joel Schumacher rendezte volna, Brad Pitt-tel Kevin Lomax szerepében. Lomax szerepére Keanu Reeves előtt Christian Slater, John Cusack és Edward Norton neve is felmerült. John Miltont pedig Al Pacino helyett majdnem Kevin Spacey vagy Richard Gere alakította.

4. A fent említett hezitálás után Pacino végül szerencsére elfogadta a szerepet, ami végre lehetőséget adott neki az Elveszett paradicsom elolvasására, amit már régóta meg szeretett volna tenni. A színész karaktere, John Milton az elbeszélő költemény szerzője után kapta a nevét. A mű azt mutatja be, ahogy az ember kiesik Isten kegyeiből, és idéznek is belőle egy sort a filmben, amikor Milton azt mondja Lomaxnek, hogy jobb úrnak lenni a pokolban, mint szolgának a mennyben.

5. A bokszmeccs, amit Milton és Lomax megnéz, nem a film kedvéért megrendezett jelenet volt, hanem a világbajnokság hivatalos része, amelynek keretében 1996. október 4-én Roy Jones Jr. és Bryant Brannon csapott össze. A küzdelmet Jones nyerte, kiütéssel, a második menetben. Érdekesség, hogy a sportoló később színészkedni kezdett, és feltűnt egy másik Keanu Reeves-filmben, a Mátrix – Újratöltvében is.

6. A szerepre való felkészülésnek a három hónapig tartó forgatás során Charlize Theron esetében része volt az is, hogy napi egy órát eltöltött egy New York-i pszichoterapeutánál, hogy minél több mindent megtudjon a skizofréniáról. Keanu Reeves úgy készült a szerepére, hogy a városban tevékenykedő védőügyvédekkel lógott.

7. Habár egy korban egymáshoz közel álló házaspárt alakítanak, Keanu Reeves a forgatás idején 32, Charlize Theron pedig még csak 21 éves volt. És nem ez volt az utolsó alkalom, hogy egy párként láthattuk őket: négy évvel később, a 2001-es Édes novemberben a filmesek ismét összehozták őket.

8. Az egyik mellékfigura, Alexander Cullen otthonában játszódó jeleneteket Donald Trump Trump Tower-beli többszintes magánrezidenciájában vették fel.

9. Amikor egy másik mellékfigura, Eddie Barzoon a parkban fut, három kocogó fut mögötte, akik később eltűnnek. A titokzatos futók az apokalipszis lovasai közül háromnak a színét viselik: az egyik pirosban, a másik fehérben, a harmadik feketében van.

10. New Yorkba érkezése előtt a főhősnek 64 nyert ügye volt, amihez New Yorkban újabb kettő társult. A 66-os szám vélhetően a sátáni 666-ra való utalás. Ahogy azért közlekedik John Milton is mindig a metróban, hogy az alvilágra célozzanak vele.


(via IMDb)