10 dolog, amit nem tudtál az Űrgolyhókról

Lassan vége a nyárnak, de oda se neki, ha közben ilyen kiváló vígjátékokkal vigasztalódhatunk, mint Mel Brooks zseniális Csillagok háborúja-paródiája. Íme tíz érdekesség a forgatás kulisszái mögül!

1. A filmet író és rendező Mel Brooks azért akarta elkészíteni az Űrgolyhókat, hogy az olyan alkotásai után, amikkel a western műfajt (Fényes nyergek), a horror zsánerét (Az ifjú Frankenstein), illetve a némafilmeket (Bombasiker) parodizálta, legyen egy űrfilmes paródiája is.

2. A Star Wars – Egy új reményt rendező George Lucas még a forgatás megkezdése előtt elolvashatta a filmjét kifigurázó Űrgolyhók forgatókönyvét, és úgy megtetszett neki, hogy Brooksék rendelkezésére bocsátott néhány fel nem használt felvételt az Egy új reményből (amelyek közül némelyik bele is került az Űrgolyhókba), illetve speciális effektes cége, az Industrial Light & Magic segített megcsinálni a Brooks-film vizuális trükkjeit. Ezenkívül a Csillagok háborúja mozik Millennium Falconja is felvillan az Űrgolyhók egyik jelenetében: amikor a kamera kívülről mutatja az űrkifőzdét, ott parkol hátul a többi űrjármű között.

3. Lucas azért olvashatta el a forgatókönyvet, mert Brooks az áldását akarta kérni a filmre, amit a fentiek értelmében ugye meg is kapott – Lucasnak egyetlen kikötése volt: ne árusítsanak semmiféle kapcsolódó merchandise terméket az Űrgolyhókhoz. Brooks belement az alkuba (bár ezzel nyilván rengeteg pénztől esett el), de azért kis fricskaként a paródiát telepakolta mindenféle kamu Űrgolyhók cuccra vonatkozó ál-termékelhelyezéssel.

4. Az a jelenet, amelyben a Darth Vader megfelelőjeként működő Dark Helmet a babáival játszik, eredetileg nem volt benne a forgatókönyvben. Mel Brooksnak a felvételek során villant be a dolog, és nem is írt hozzá szöveget, csak hagyta improvizálni Rick Moranist.

5. Lone Starr szerepét eredetileg James Caannak szánták, aki azonban akkortájt sajnos szenvedélybetegséggel küzdött, így nem tudta vállalni a forgatást. Szóba került Tom Cruise és Tom Hanks is, ők azonban nem vállalták a feladatot. Tom Berenger is az esélyesek között volt, ám végül az akkor még ismeretlennek számító Bill Pullman játszhatta el a Luke Skywalker-/Han Solo-paródia kapitányt. De az Űrgolyhókban majdnem szerepelt Steve Martin is: Brooks őt akarta volna Sandurz ezredesnek.

6. Mel Brooks nemcsak írta és rendezte a filmet, de a Yoda-paródia Yogurt karakterét is ő játszotta el, ami egy cseppet sem volt könnyű feladat: az aranyszínű sminktől kiütéses lett az arca és a nyaka, a térde pedig nagyon megfájdult attól, hogy folyamatosan térden állva mászkált (mivel így formálta meg az alacsony figurát), hiába volt rajta térdvédő. A nehézségek ellenére azonban Brooks annyira élvezte a dolgot, hogy egyszer azt nyilatkozta: még így is megérte.

7. Zseniális jelenetében a Rendőrakadémia filmekből is ismert „hangutánzó”, Michael Winslow itt is saját maga adta ki az összes vicces hangot. Mel Brooks azzal viccelődött, hogy a színész ezzel vagy ezer dollárt megspórolt neki.

8. Brooks saját bevallása szerint ez volt az egyik legdrágább film, amit valaha készített: míg a Producereknek mindössze egymillió dollár volt a költségvetése, addig az Űrgolyhók 22 millióba került – ennél csak a Drakula halott és élvezi volt drágább, ami 25 millió dollárból készült el.

9. Barfnak (Chewbacca megfelelőjének) eredetileg lett volna egy teljes arcot takaró maszkja is, ami egy ráncos bulldogot ábrázolt volna, de Mel Brooks elvetette, mondván: „ha John Candy arcát egy maszk mögé rejtem, akkor akár hívhatok egy névtelen senkit is fele ennyi gázsiért”. Végül a maszkmesterek egy kutyaorral álltak elő, aminek a viselésébe Candy bele is egyezett, de Brooks ezt is megvétózta, így végül maradtak a mozgatható fülek, a kutyaszőrre emlékeztető haj és a folt a színész szeme alatt.

10. 2015-ben Mel Brooks azt nyilatkozta, hogy kész folytatást készíteni az Űrgolyhókhoz, amiben Bill Pullman és a Vespa hercegnőt alakító Daphne Zuniga is visszatérnének. Több színész azonban (John Candy, Joan Rivers, Dick Van Patten) már nincs az élők sorában, és Rick Moranis visszatérése is kétséges, hiszen ő visszavonult a filmezéstől. A bejelentésen kívül azonban más nem történt az ügyben. Két évvel később Brooks ismét lenyilatkozta, hogy minden esély megvan a második részre, de a dolog azóta sem realizálódott. Az alkotó egyébként már 94 éves, és az 1995-ös Drakula halott és élvezi óta nem forgatott rendezőként semmit – de színészi, forgatókönyvírói, produceri és szinkronmunkákat a mai napig vállal.


(via IMDb)