12 dolog, amit nem tudtál a Dühöngő bikáról

Nem csak Robert De Niro hihetetlen fizikai átalakulásáról érdemes olvasni Martin Scorsese korai filmjével kapcsolatban. Itt van még egy tucatnyi érdekesség a napokban akár újra is nézhető alkotásról!

1. Az igazi Jake LaMotta, akiről a film szól, a Dühöngő bika megtekintése után szembesült vele, milyen szörnyű fickó is ő. Amikor megkérdezte a filmben szintén ábrázolt feleségét, a valódi Vicki LaMottát, hogy tényleg ilyen volt-e, a nő azt válaszolta: „még ennél is rosszabb voltál”.

2. Robert De Niro már az 1974-es A keresztapa II. forgatásakor elolvasta Jake LaMotta önéletrajzát, és meglátta benne a potenciált. Mindenképpen Martin Scorsese-t akarta rávenni, hogy rendezze meg, a direktor azonban négy éven át nem állt kötélnek. Végül De Nirónak úgy sikerült rábeszélnie Scorsese-t a dologra, hogy az majdnem túladagolta magát, annyira rá volt szokva a kokainra, a színész pedig bejárt hozzá a kórházba, és meggyőzte róla, hogy csak úgy maradhat tiszta, ha megcsinálja ezt a filmet. Egyesek szerint De Niro ezzel a húzással Scorsese életét mentette meg.

3. Több oka is van annak, hogy a Dühöngő bikát fekete-fehérben készítették el. Egyrészt azt akarták, hogy minél jobban különbözzön a nem sokkal korábban bemutatott, 1976-os bokszdrámától, a Rockytól. Másrészt Scorsese nem akart annyi vért a vásznon színesben megmutatni. Harmadrészt pedig maga Jake LaMotta is azt írta a memoárjában, hogy amikor visszatekint, valamiért mindig egy régi fekete-fehér filmként látja az életét.

4. Azt már biztos mindenki hallotta, hogy a Dühöngő bika kedvéért Robert De Niro olyan hihetetlen fizikai átalakuláson ment keresztül, hogy először nagyon izmosra gyúrta magát, hogy igazi bokszolónak tűnjön, majd felszedett több mint 27 kilót, hogy a már elhízott, idős Jake LaMottát is hitelesen tudja megjeleníteni.

(A színésznek egyébként az volt a taktikája, hogy lefekvés előtt tésztát evett, amit egy vanília shake-kel öblített le. Az ebben az elnehezült állapotban forgó jeleneteket viszont csak párszor vették újra, mert a túlsúlyos De Nirót nagyon kifárasztotta minden egyes új csapó.)

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a színész nemcsak kigyúrta magát, de tényleg eljárt bokszolni, amiben olyan sikeresnek bizonyult, hogy Brooklynban részt vett három amatőr meccsen, és ezek közül kettőt meg is nyert.

5. Hogy igazi testvéri kapcsolat alakuljon ki közöttük, a filmbeli testvéreket játszó Robert De Niro és Joe Pesci összeköltöztek, és együtt készültek fel a forgatásra. A két színész valóban igen közeli kapcsolatba került (azóta is nagyon jó barátok), így remélhetőleg Pesci még azt is megbocsátotta De Nirónak, hogy az az egyik jelenetben véletlenül tényleg eltörte az egyik bordáját.

Forrás: United Artists / Getty Images

 

6. A bokszjelenetekben a becsapódó ütések hangját az effektesek sárgadinnye és paradicsom széttrancsírozásával érték el. A reflektorfények hirtelen lekapcsolásának hangja pedig pisztolylövés volt. A frappáns megoldások miatt Frank E. Warner hangmérnök az eredeti hangsáv szalagjait meg is semmisítette, nehogy valaki újra felhasználja őket.

De a Dühöngő bikának vizuális bravúrjai is voltak: hogy jobban nézzen ki a fekete-fehér nyersanyagon, vér gyanánt művér helyett Hershey csokoládét használtak. Ezenkívül a bokszjelenetekben – a többi bokszfilmtől eltérően – nem a ringen kívül, hanem a köteleken belül helyezték el a kamerát.

7. A vágási munkálatok a rendező New York-i lakásában zajlottak a forgatási nap végén, éjszakánként.

8. Amikor 1981 márciusában Robert De Niro Dühöngő bika-beli alakításával elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, az a ritka és különleges helyzet alakult ki, hogy nemcsak az igazi Jake LaMotta volt jelen (akinek a megformálásáért a színészt díjazták), hanem az a Loretta Lynn is, akinek a megformálásáért ugyanakkor kapott legjobb női főszereplői trófeát Sissy Spacek A szénbányász lányával.

9. Bár intenzitásuk miatt többnek tűnnek, a Dühöngő bika bokszjelenetei alig tíz percet tesznek ki. De mivel olyan pontosan meg voltak koreografálva, így is vagy hat hétig forgatták őket.

10. Vicki LaMotta szerepére (amit végül a mindössze 17 éves Cathy Moriarty kapott meg, pályája első szerepeként) pályázott Sharon Stone (ő végül hosszú évekkel később a Casinóban dolgozhatott együtt Scorsese-vel, De Niróval és Joe Pescivel), Jodie Foster (akit 16 évesen a producerek túl fiatalnak és túl fiúsnak tartottak), Michelle Pfeiffer és Beverly D’Angelo is (ő végül a már említett A szénbányász lánya egyik mellékszerepével vigasztalódhatott).

11. Ez volt Robert De Niro és Joe Pesci első közös filmje. Később további hat alkalommal játszottak együtt: a Volt egyszer egy Amerikában, a Nagymenőkben, a Bronxi mesében, a Casinóban, Az ügynökségben és legutóbb Az írben.

12. A B betűs szó összesen 114 alkalommal hangzik el a filmben.


(via IMDb)