12 dolog, amit nem tudtál Baz Luhrmann Rómeó és Júliájáról

A Shakespeare-klasszikus modernizált változata nagyot szólt annak idején, és máig gyakran játsszák a tévécsatornák. Íme tizenkét érdekesség a forgatásról, hogy az ismétlés még érdekesebb legyen!

1. Rómeó szerepére Baz Luhrmann mindig is Leonardo DiCapriót akarta (bár az egyeztetések során egy rövid időre felmerült Neil Patrick Harris neve is).

2. Júlia szerepére viszont Sarah Michelle Gellar, Jennifer Love Hewitt, Aaliyah, Kate Winslet és Christina Ricci is esélyes volt. A legkomolyabb jelölt Natalie Portman volt, aki még Luhrmann ausztráliai otthonába, Sydney-be is elutazott, hogy a rendező próbafelvételt készíthessen vele és DiCaprióval. A direktor azonban úgy találta, hogy nagyon obszcén lenne a nagyjából 18-nak kinéző, de valójában 21 éves színész oldalán egy 13 éves kislány – olyan lenne a csókjelenet, mintha Rómeó egy gyereket molesztálna.

3. Júlia szerepe így a pár évvel idősebb, felnőttesebb külsejű Claire Danesé lett, akiért DiCaprio is kifejezetten küzdött. A színésznő egyrészt azzal nyűgözte le, hogy a meghallgatáson nagyon jól mondta a szöveget, másrészt ő volt az egyetlen, aki eközben mélyen a szemébe nézett.

Forrás: InterCom

 

4. Ennek ellenére a felek a forgatáson eleinte nem igazán jöttek ki egymással. Danes azzal vádolta DiCapriót, hogy éretlen, a színész szerint pedig Danes túl merev volt.

5. Mielőtt a rendező úgy döntött volna, hogy Mercutiót egy fekete színész játssza, a szerepre Ewan McGregort, Christian Bale-t, Sam Rockwellt és John Leguizamót is meghallgatták. Utóbbi színész végül Tybalt szerepét kapta, amire rajta kívül Benicio Del Toro is ácsingózott.

6. Az sem volt fix, hogy Lőrinc barátot Pete Postlethwaite formálja meg, hiszen a szerepre Marlon Brando is kifejezte az igényét – csak sajnos a forgatás előtt nem sokkal olyan családi tragédia érte (akkor lett öngyilkos a lánya), hogy képtelen lett volna részt venni a munkában.

Forrás: InterCom

 

7. Claire Danes a filmben végig parókát viselt, sőt a víz alatt forgatott jelenetekhez volt egy külön speciális „vízi parókája” is.

8. A díszlet nagy részét a filmesek törmelékből és romokból építették, hogy elérjék azt a különleges hatást, ami a látványvilágot jellemezte. A Sycamore Grove Színházat és a Verona Beach-i kalyibákat azonban a forgatás során valóban elpusztította egy hurrikán, így több, ott játszódó jelenetet máshol kellett felvenni.

9. Capuleték jelmezbálján a fontosabb karakterek olyan jelmezt viselnek, ami tükrözi a személyiségüket: Rómeó lovagként, Júlia angyalként, Tybalt ördögként, Capulet pedig római császárként jelenik meg.

10. Leonardo DiCaprio olyan megindítóan mondta a szövegét Júlia ravatalánál, hogy Claire Danes elsírta magát, amivel majdnem elrontotta a jelenetet. Miután elhangzott a „felvétel vége!” kiáltás, a színésznő rácsapott a színész karjára, és azt mondta neki:

„Ne ríkass meg, hiszen ebben a jelenetben tetszhalott vagyok!”

11. A Rómeó és Júlia neves olasz fodrászát, Aldo Signorettit (aki magával Fellinivel is dolgozott) elrabolta néhány bandatag (a film jó része ugyanis Mexikóban forgott). A szakembert maga Baz Luhrmann vásárolta vissza, mindössze 300 dolláros váltságdjíjért.

12. A film játékideje percre pontosan két óra – annak megfelelően, hogy Shakespeare darabjának előhangjában az olvasható, hogy „Ezt mondja el a kétórás darab”.


(via IMDb)