Többet ült a sminkben a Kutya, mint Columbo – 10 újabb elképesztő tény a sorozatról

Újranyitjuk a Columbo-dossziét: a sorozatról nemrég magyarul is megjelent összefoglaló könyv bőséggel tartogat még meglepetéseket.

Korábban már szemezgettünk a Mindörökké Columbo című könyv bizonyítékraktárából, és mivel kifejezetten szerettétek a cikket és a hadnagyot, következzen újabb tíz megdönthetetlen bizonyíték, hogy a Columbo még mindig az egyik legérdekesebb nyomozós sorozat, amit a televízióban láthatsz.

 

1. A hűséges társ

Columbo kutyáját szinte mindenki felismeri: a basset houndokat a sorozat óta talán többször illetik a “Columbo kutyája” megnevezéssel, mint a fajtájuk eredeti nevével. Az NBC a második évadban ragaszkodott ahhoz, hogy legyen még egy visszatérő karakter a sorozatban, így a hadnagy kapott maga mellé egy kutyát. Az eredeti elképzelés az volt, hogy egy kölyökkutyát kap, ám végül arra jutottak, hogy a kutya úgy kell kinézzen, mint Columbo. Így került a képe a nagydarab, öregedő, letargiás basset hound. Peter Falk azonban tiltakozott az ellen, hogy a karakter társat kapjon, ám mikor meglátta a kutyát, az ő szíve is meglágyult. A kutya először a második évad nyitóepizódjában, a Fekete etűdben tűnik fel, és az eredeti forgatókönyvben még úgy volt, hogy nevet is adnak neki: Maestro. Végül ez kimaradt, és Columbo egyszerűen csak “Kutyának” hívja.


2. Állati smink

Az eredeti basset houndot a Matt két lépésben (2. évad / 7. részben) című epizódban láthatjuk utoljára. Mikor a harmadik évadban ismét feltűnik a Columbo és az MM7-es robot című epizódban (6. rész), már egy másik kutya látható szerepben, mivel az eredeti Columbo-kutya végelgyengülésben elhunyt. Utódként egy kisebb, cukibb és fiatalabb kutyát találtak, aki talán túlságosan is fiatal volt, így be kellett kenni az arcát szürke púderrel, hogy idősebbnek tűnjön. Falk azzal viccelődött, hogy míg neki pár perc kell csak a sminkszobában, az eb húsz percet tölt ott és hátráltatja a forgatást.

3. A tojás

A hadnagy jellegzetességeinek listája folyamatosan bővült, ahogy újabb és újabb epizódok készültek. A Gyilkosság a műtőasztalon (2. évad / 6. epizód) elején

Columbo elővesz a zsebéből egy főtt tojást, és groteszk módon a kerékkulcson töri meg, hogy elfogyassza reggelire.

A jelenet eredetileg hosszabb lett volna: a hadnagy kora reggel valami ételhez próbál jutni, ám nem hajlandó 25 centet fizetni egy kis méretű almáért, ezért inkább vesz két keményre főtt tojást. Az egyiket az áldozat kocsijának motorházán töri meg, a másikat a gyilkos fegyverrel, a héjakat pedig szétszórja a tetthelyen. Akárhogy is, a főtt tojás majszoló Columbo a sorozat visszatérő, ikonikus elemévé vált.


4. A cenzor közbeszól

A széria epizódjait több esetben is meg kellett kurtítani, hogy beférjenek a másfél vagy kétórás játékidőbe, a Columbo a panoptikumban (2. évad / 4. rész) című epizódból viszont valószínűleg a cenzor vágott ki egy jelenetet: a finálé előtt Columbo a viaszmúzeumban megmutatja Durknek, miként került egy gyöngyszem Lilly elszakadt nyakláncából Haversham esernyőjébe, ezért beledob egy gyöngyöt egy serlegbe. Ebben a pillanatban a kint várakozó turisták becsődülnek a múzeumba, a hadnagy még egy gyöngyszemet dob a serleg felé, ám az egy eléggé mély dekoltázsú nő mellei közé pottyan.

5. Eltérni a sémától

Bár a Columbo egyediségét az adja, hogy ismerjük az elkövetőt, az elkövetési módot és az indítékot is, és a tét az, hogy miként jön rá a hadnagy, hogy ki a tettes, a sorozat történetében volt több olyan epizód is, ami részben eltért ettől a jól bevett sémától. A Kettős vágás (3. évad / 4. rész) történetét Stephen J. Cannell írta, és nem a bűntény felgöngyölítésére, hanem annak eltusolására helyezte a hangsúlyt. Az Utolsó üdvözlet a kapitánynak (5. évad / 6. rész) Jackson Gillis forgatókönyve alapján készült, aki úgy csavart egyet a megszokott formátumon, hogy

a nyomozás közben Columbo fő gyanúsítottja is meghal.

Innentől egy klasszikus “Ki tette?” krimibe fordul át a sztori, felvonultatva a lehetséges elkövetőket, a végén egy nagy leleplezéssel, amikor a hadnagy összehívja a gyanúsítottakat.


6. A hadnagy arcai

Columbót alapvetően szerény és kedves emberként mutatja be a széria, ám a Személycsere (5. évad / 3. rész) című epizódban egy másik oldalát is megismerjük. A rendező, Patrick McGoohan (ő rendezte az Utolsó üdvözlet a kapitánynak című epizódot is) úgy értelmezte Columbót, hogy tulajdonságai a helyzetnek megfelelően változhatnak. Columbo belépője kifejezetten drámai, amikor késő éjjel megérkezik a tetthelyre, a móló alá: a hadnagy távolról érkezik, és a sötétből bukkan elő, kavargó szivarfüstben. Mindenkit elküld a holttest (Leslie Nielsen!) mellől, akinek épp semmi keresnivalója ott, majd átvált a korábban megszokott Columbo-stílusra: letérdel a homokba és barátságosan megszólítja a halottkémet: “Mi újság, Cliff?”

7. Amikor majdnem De Palma és Scorsese rendezte a Columbót

Bizony, ők is szóba jöttek, ráadásul az első évadban rendező Steven Spielberg közreműködésével. Ő hívta fel a sorozat producerét, hogy van egy tehetséges barátja, Brian De Palma, és nem rendezhetne-e egy részt.

Ráadásul De Palmának volt egy sztori ötlete is: Truman Capote megöli Johnny Carsont a The Tonight Show élő adásában.

A történet a "Shooting script" munkacímet kapta, ám De Palma végül passzolta a rendezést, mivel épp megkapta a pénzt A Paradicsom fantomja című filmjének forgatására. Viszont ajánlott valakit maga helyett: Martin Scorsesét, akinek épp akkor készült el az Aljas utcák című filmje. Ám végül az egészből nem lett semmi, mivel Peter Falknak nem tetszett az ötlet, túl erős karakternek érezte Capote-t, aki leuralná az egész epizódot.


8. Szivar és nyalóka

Emlékeztek még a másik híres tévés nyomozóra, Kojakre? A Telly Savalas által alakított karaktert a Columbo ihlette, ám azon túl, hogy mindketten hadnagyi rangban vannak, nem sok hasonlóság van köztük: a borzas, szerény, szivarozó hadnagy és a kopasz, jól öltözött, határozott és nyalókázó hadnagy szöges ellentétei egymásnak. A cél az volt, hogy Kojak egyfajta ellenpontja legyen Columbónak.

9. Pénzügyek

Bármilyen furcsán hangzik, a Columbo egy rendkívül költséges széria volt. A Universal átlagosan 240 ezer dollárt költött egy sorozat egyórás epizódjára, ám a tévécsatorna, amelyik leadta, 220 ezer dollárt fizetett érte, tehát minden olyan műsoron veszítettek, amelyet nem tudtak többször is eladni. Egy Columbo epizód ráadásul az átlagos költségvetés háromszorosába került.


10. Amikor Columbo a valódi rendőrségnek is segített

A szemfényvesztő (5. évad / 5. rész) című epizódban a hadnagy úgy találja meg az indítékot, hogy megvizsgálja az áldozat írógépnek szalagját, amelyen látszik a leütött billentyűk lenyomata. Erre emlékezett egy pennsylvaniai rendőr, amikor több ezer dollár eltűnésének ügyében nyomozott. Azt gyanította, hogy az iroda titkárnője a tettes, aki csekket is hamisított, ám nem volt bizonyítéka. Végül megnézte a titkárnő írógépének szalagját, és megvolt a bizonyíték.