Tom Cruise a héten Japánban akciózik

Az utolsó szamuráj, A bárányok hallgatnak, Volt egyszer egy Vadnyugat – a Port.hu-olvasók 100 kedvenc filmje közül válogattuk össze a heti tévéajánlónk tartalmát.

Hétfő: Terminátor - A halálosztó

James Cameron a világ egyik legmenőbb rendezője, hiszen az Alien és a Terminator franchise-ban is maradandó akciófilmeket alkotott. Pedig az 1984-es Halálosztó nem volt több egy Halloween- és Péntek 13-másolatnál, amiben a legyőzhetetlen, néma gonosz csak megy előre, és mindenkit lemészárol. És igazából két évvel később A bolygó neve: Halálban is csak annyival toldotta meg ezt az alapkoncepciót Cameron, hogy behozta a videokazettán terjesztett zsoldosfilmek toposzait. Ám mindezt olyan profin csinálta a sci-fi műfaj iránti olthatatlan rajongásával, hogy ma már Cameron blockbustereit másolják előszeretettel más, sikerre éhes filmkészítők.

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem menetét. A történet arról a Terminátorról (Arnold Schwarzenegger) szól, akinek missziója a lázadók vezérének az anyját megölni 1984-ben, még fia születése előtt. Az ellenállók is visszaküldik az időben saját harcosukat, Kyle Reese-t (Michael Biehn), hogy védje meg az anyát, Sarah Connort (Linda Hamilton). A két fémakarat kegyetlenül összecsap. A Terminator - A Halálosztó jelenleg a 37. helyen áll a Port.hu-olvasók Top100-as listáján.

Kedd: Oscar

Schwarzeneggerhez hasonlóan Sylvester Stallone is elkezdett muszklimiskaként a vígjátékok felé kacsintgatni a '90-es években. Bár az Állj, vagy lő a mamám! csapnivaló lett, az 1991-ben mozikba került Oscar máig kultfilmnek számít – különösen nálunk, Magyarországon, ahol szállóige lett a „Persze, hogy tudtam. Csak nem sejtettem!-ből.

Angelo Provolone (Sylvester Stallone) ismert és megbecsült tagja az alvilágnak. Alkoholcsempészésből igen szép vagyonra tett szert, gyönyörű házzal és csodaszép feleséggel büszkélkedhet. Egy napon haldokló apja megesketi fiát, hogy felhagy a törvényszegéssel, a bűnözéssel és jó útra tér. Csakhogy a bűnös élet nem akar szakítani vele. Sőt, minden összeesküszik ellene: felbukkan egy lány, aki Angelót apjaként tünteti fel. Megjelenik az érzékeny lelkű nyelvészprofesszor, dr. Poole, aki a nap végén, mint vőlegény távozik. A szexis szobalány a felfordulás közepén kilép, ám nem a megfelelő kofferral távozik. Az Oscar jelenleg a 26. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: A bárányok hallgatnak

Közhely, de igaz: a magyar szinkronhangok sokszor tényleg jobbak, mint a külföldi színészek eredeti hangjai. A 2015-ben elhunyt Sinkó László legalábbis vitán felüli munkát végzett minden esetben, amikor ő volt Sir Anthony Hopkins magyar hangja.

Dr. Hannibal „Kannibál” Lecter az egyik legveszedelmesebb pszichopata gyilkos. Évek óta szigorúan őrzött börtönben ül, de az FBI-nak most a segítségére van szüksége. Valaki ugyanis a módszereit utánozza, és remélik, hogy az őrült orvos segítségükre tud lenni. Clarice Starling különleges ügynök (Jodie Foster) kapja a feladatot, hogy férkőzzön Dr. Lecter bizalmába, és próbálja meg rávenni a segítségre. Ám a dolog nem ilyen egyszerű: Dr. Lecter nem csak őrült, de hihetetlenül intelligens is, így Clarice-nek nincs könnyű dolga. A bárányok hallgatnak jelenleg a 75. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Volt egyszer egy Vadnyugat

Az egykori örömlány, Jill McBain postán keresztül megy férjhez, ám mire a vadnyugati kisvárosba érkezik, Frank és bandája legyilkolja családját. Kiderül, hogy nagyszabású telekspekuláció áll a gyilkosságok hátterében, Frank megbízója akarja fölvásárolni a környék telkeit.

A nyomorék üzletember számításába azonban hiba csúszik. Először is, a gyönyörű özvegyasszony a történtek ellenére ragaszkodik a birtokához. A másik, hogy Jill oldalán Harmonika, a mexikói félvér, és Cheyenne, a szökött bandita személyében felbukkan két titokzatos figura. A Volt egyszer egy Vadnyugat jelenleg a 20. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Az utolsó szamuráj

Az amerikai polgárháború után az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség – az ő katonaerényei – itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az első csapást maga Algren vezeti.

Csakhogy az elkapkodott előkészületek miatt hiába a modern fegyverzet, a szamurájok diadalmaskodnak, és Algren fogságba esik. A szamurájok parancsnoka (Ken Watanabe) azonban nem végez az idegennel, hanem megpróbálja megismerni. Az amerikai pedig lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá. Az utolsó szamuráj jelenleg a 89. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.