Tom Cruise képtelen pihenni

A hétvégén dőljünk nyugodtan hátra, Tom Cruise helyettünk is fut, lő, motorozik, verekszik és csajozik! És mindegyiket hatalmas erőbevetéssel csinálja! Ahogy szokta.

A cég (1993)

A '90-es évek két dologról szólt, legalábbis Amerikában: a yuppie életmód elterjedéséről és a fiatal Tom Cruise szupersztárrá válásáról, és a két vonal boldogan talál egymásra Sydney Pollack filmjében, aki John Grisham egyik legsikeresebb bestsellerét dolgozta fel. Hőse egy pályakezdő fiatal ügyvéd, aki gyanúsan bőkezű ajánlatot kap egy patinás ügyvédi irodától, akik cserében csak két dolgot kérnek: teljes odaadást és lojalitást. Azonban hamarosan különös dolgok történnek: két tulajdonost holtan találnak, az FBI pedig megkörnyékezi a fiatalembert, hogy szállítson számukra információkat a cégről, és szerezze meg annak titkos szerződéseit, mivel erős a gyanú, hogy a Cég a maffia pénzét mossa tisztára. És Cruise-nak baromira jól állt a sármos, penge eszű, de komoly morális döntések elé kerülő srác szerepe, aki előtt ott áll a siker, a gazdagság és az elismerés. És most is rengeteget futhat!

Trópusi vihar (2008)

Íme, a film, amit Tom Cruise lenyúlt. No, nem szó szerint, csupán azzal, hogy létrehozott egy annyira harsány, visszataszító, mégis szórakoztató karaktert, akire sokkal inkább emlékszünk, mint bármely más szereplőre – talán Robert Downey Jr. csávóját leszámítva, aki egy olyan csávót játszik, aki egy másik csávót játszik. Az iszonyú rondára maszkírozott, félkopasz, szőrös mellkasú Cruise ráadásul nem csak a tánctudását csillogtathatta meg Les Grossman producer megformálása során, de jó kis bosszút is állhatott, hiszen a karaktert egy olyan filmesről, Stuart Cornfeldről mintázta, aki sokszor keresztbe tett neki. A film készítői, élükön a rendezést is vállaló, ezúttal szintén brillírozó Ben Stillerrel voltak olyan rafkósak, hogy Cruise szerepét, és egyáltalán szerepvállalását a premier napjáig eltitkolták, így aztán teljes volt a meglepetés!


Kéjjel-nappal (2010)  

A rémes magyar címmel megvert akcióvígjáték – legalábbis szerintem – Tom Cruise egyik legidegesítőbb és egyben legszórakoztatóbb munkája. Mert egyfolytában olyan magabiztosan vigyorog, mint aki három Viagrát dobott be a buli előtt és 5 Red Bull vodkát ivott rá, ugyanakkor kétségkívül jól áll neki a vígjáték – és azt már rég tudtuk, hogy milyen jól fekszik neki az akció. Merthogy ő az a titokzatos pasas, aki rendre felbukkan egy csinos, de hétköznapi lány (Cameron Diaz) életében. Az hamarosan kiderül, hogy hősünk profi titkosügynök, csak azt nem tudni pontosan, kicsoda, mit akar és kinek dolgozik. A lánynak pedig nincs sok választása, vele kell tartania, és egyszer csak egy árulásokkal, átverésekkel teli helyzetben találja magát. És Tom itt is sokat futhat!

Mission: Impossible - Titkos nemzet (2015)

Ha úgy vesszük, a fentebb méltatott Kéjjel-nappal egyfajta Mission: Impossible paródia, és a hétvégén megkapjuk az „igazi cuccot” is, ami történetesen az egész széria talán leglátványosabb epizódja. Ott tartunk, hogy a minisztérium feloszlatja az Impossible Mission Force-t, Ethan Hunt magára hagyott ügynök lesz, a csapat pedig saját ellentézisével kerül szembe, a Szindikátussal. Ők ugyanolyan profik, mint az IMF, de rossz ügyet szolgálnak, új világrendet akarnak létrehozni terrortámadások egyre durvuló sorozatával. A segítséget ezúttal egy szakadár brit ügynöknő jelenti, és tessék kitalálni, hogy az illető hölgy csinos-e vagy sem! Cruise most is egyedülálló kaszkadőrmutatvánnyal készült a filmre, egy, a magasban repülő katonai szállítógép oldalán csimpaszkodott, de ez neki rutinfeladat – bár lehet, hogy egyszer így fog meghalni.