Tom Cruise sosem pihen

Amíg mi rápihenünk az extra rövid munkahétre, Tom Cruise fut, verekszik, meghal és újra meghal, igazságot oszt, de még vért is szív és még művészkedik is egy kicsit.

A holnap határa (2014)

Hősünk egyenruhában van, de nem katona, PR-os, aki eddig elkerülte a veszélyt, pedig az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút. Amikor váratlanul mégis bevetik, nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra. A földönkívülivel való közvetlen érintkezés időhurokba sodorta, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám az esélyei egyre jobbak, főleg azután, hogy egy különlegesen kiképzett katonanő felbukkan. Doug Liman tökéletes sci-fi akciófilmet csinált, ahol nem csak Tom Cruise nagyon jó, hanem Emily Blunt is.

Jack Reacher: Nincs visszaút (2016)

A 2012-es első Jack Reacher film ugyan nem lett kirobbanó siker, de hozott annyi pénzt, hogy megérje Lee Child egy újabb regényét is megfilmesíteni az egyszemélyes szupercsapattal, a rászorulóknak mindig segítő egykori kommandóssal, Reacherrel. Aki újra akcióba lendül, amikor régi nyomozóegységének jelenlegi vezetőjét letartóztatják hazaárulásért. Reacher nem kételkedik a nő (Cobie Smulders) ártatlanságában, de ahhoz, hogy ezt bizonyítani tudja, ki kell szabadítania őt a börtönből, és fel kell tárnia egy nagyszabású kormányzati összeesküvést. Az események gyorsan eldurvulnak, és a szökésben lévő páros számára már nem csupán a saját nevük tisztázása a tét, hanem az életük is.

Vanília égbolt (2001)

Tom Cruise annyira beleszeretett Alejandro Amenábar Nyisd ki a szemed című 1997-es, csavaros történetű filmjéhez, hogy megszerezte a jogait és ez eredeti film főszereplőnőjét, Penélope Cruzt is hozzá, a főhőst, az eltorzult arcú, különös, félig képzeletbeli, félig valós világban élő milliomost pedig természetesen ő alakítja. Egy baleset során iszonyú módon eltorzult arcát csak egy maszk takarhatta el. Utolsó szerelme egy napon jó hírrel érkezik: forradalmi sebészi technika segítségével visszanyerhetné arcát. A férfi sejti, hogy újjászületik. De nem tudja, hogy egy rémálomban.

Különvélemény (2002)

A Philip K. Dick regénye alapján készült film volt Tom Cruise és Spielberg első közös munkája, és ha Dick regényéről van szó, akkor természetesen a jövőben járunk, ami békés és élhető lesz, hiszen egy különleges rendőri egység három telepatikus képességekkel rendelkező lény segítségével minden gyilkosságot még elkövetése előtt leleplez, és még az elkövetés előtt letartóztatják a bűnöst. A rendszer ugyan felvet pár morális problémát, ám flottul működik, egészen addig, míg egy nap pont az egység parancsnokát nevezik meg a leendő gyilkosként a jövőbelátók. Ez volna Cruise, aki nagyon jól tud menekülni. A sci-fi vonal ugyan a sok futurisztikus kütyü ellenére sem dominál, de korrekt akciófilmről van szó, ami időközben egy sokat dicsért tévésorozattá nőtte ki magát.

Interjú a vámpírral (1994)

Az Anne Rice bestseller regényéből készült film egészen különleges darab, ahol a hosszú szőke parókás, gonosz Tom Cruise megrontja a szintén hosszú szőke parókás Brad Pittet, aki nem annyira gonosz, majd közösen örökbe fogadják a kis Kirsten Dunstot, akiben szintén lapul egy adag gonoszság. Ők mind vérszívók, akik szeretnek ölni, illetve Pitt nem annyira, és ez 200 éven át gyötri is, de hát enni kell, nem igaz? Ő meséli el erősen túlspilázott, vámpírmeséhez képest jócskán melodramatikus élettörténetét egy újságírónak, és mi csak csodálkozunk: hogy lett ez a film annak idején akkora siker?