Tom Hanks az Tom Hanks

Bohókás vígjátékszínészből egy igazi intézménnyé nőtte ki magát Steven Spielberg legjobb barátja és állandó alkotótársa, aki minden műfajban megállja a helyét, és egyre csak jobb lesz.

 

Kapj el, ha tudsz! (2002)

Steven Spielberg egyik legkönnyedebb munkája valós történetet dolgoz fel: Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio a legjobb formájában) dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként - és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt, minden képesítés nélkül. A specialitása azonban a csekkhamisítás volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de a fiú mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette. A legszebb azonban a dologban, hogy a Tom Hanks által játszott nyomozó nem gyűlöli a csalót, és az évek során egyfajta apafigurává válik számára!

A szerelem hálójában (1998)

Furcsa belegondolni, de volt idő, amikor Meg Ryan volt a romantikus vígjátékok koronázatlan királynője, és Tom Hanks remek partnere volt – ez volt az az időszak, amikor elkezdték a stúdiók célközönségnek tekinteni a harmincas szingliket és az elváltakat.Ilyesmi alkat Kathleen Kelly a világ talán legszebb gyermekkönyv boltjának a tulajdonosa, egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox megnyitja könyváruházát, ami korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shopgirl álnév alatt ismerkedik, és hamarosan egymásra is találnak a hálón. Álnéven egymásnak tanácsokat adnak és még egymásba is szeretnek. De eljön a nap, amikor fény derül kilétükre.

Micsoda csapat (1992)

Női sportfilm? Sőt, női baseballfilm? Hát, egyszeri csodáról van szó, de a film hatalmas siker volt a maga idején, 2012-ben, bemutatása 20. évfordulóján pedig bekerült az Egyesült Államok filmes kulturális örökségének listájára. A második világháború idején járunk, a játékosok a fronton harcoltak, a nemzeti sport napja leáldozóban. Az otthon maradottak azonban hiányolták a meccseket. Kézenfekvő volt az ötlet, ha nincsenek fiúk, lányokból kell csapatot verbuválni. Így jött létre 1943-ban az első női baseball csapat, amelyet hamarosan több másik követett. Tanúi lehetünk annak, ahogy Madonna, Geena Davis, Lori Petty és a többiek fölfedezik tehetségüket, legyőzik a lámpalázt, és meghódítják a közönséget. Ebben segít egykori kiégett játékosként, illetve edzőként a mi Tom Hanksünk, mert ő már csak ilyen!

Pénznyelő (1986)

A fiatal házaspár, Walter és Anna új lakást szeretnének maguknak, ám pénzük az nem sok, de meglepő módon hihetetlenül alacsony áron jutnak egy gyönyörű házhoz. Csakhogy amint beköltöznek, elindul a lavina, és a lakás a szó szoros értelmében szinte atomjaira esik. A film egy 1948-as mozi, a Mr. Blandings felépíti álmai házát remake-je, executive producere Steven Spielberg volt, a forgatókönyvet pedig David Giler írta, akinek A bolygó neve: halált is köszönhetjük, szóval nem egy egyszerű vígjátékról van szó. Illetve mégis, mert mint egész, néha billeg, Tom Hanks partnere, Shelley Long nincs vele igazán egy súlycsoportban, de bizonyos jelenetei még ma is klasszikusnak számítanak - például amikor lángolni kezd a falban a villanyvezeték.

Kémek hídja (2015)

A hidegháború legfagyosabb évében, 1960-ban a Szovjetunióban elfogják egy lelőtt U-2-es kémrepülőgép pilótáját, míg az amerikaiak egy fontos szovjet kémet kapcsolnak el. Logikus a fogolycsere, ám a politikusok nem mennek egymással semmire, így kétévnyi hiábavaló próbálkozás után a CIA kiszemel egy ügyvédet, hogy szabadítsa ki a pilótát a vasfüggöny mögül. Hősünknek Berlinbe kell utaznia, hogy tárgyalásokat kezdjen az ellenséggel. És hősünk nem szívesen megy a szürke, barátságtalan, nyirkos Kelet-Berlinbe, ahol ráadásul az NDK-sok is kellemetlenkednek, az oroszok meg folyton hazudnak, és tényleg bármi megtörténhet, de ha már ott van, lezavarja az üzletet, és Tom Hanks még sosem volt olyan jó, mint itt.