Tom Hanks filmjeit egyszerűen nem lehet megunni!

A Számkivetett és a Ryan közlegény sztárja pont annyiszor szerepel a Port.hu-olvasók Top100-as listáján, mint Bud Spencer és Terence Hill! Heti tévéajánló.

A Port.hu filmes adatbázisában az olvasói értékelések alapján állt össze a Top100-as ranglista. Ezen ugyanúgy ott vannak Tom Hanks és Leonardo DiCaprio filmjei, mint ahogy az Alien 1-2, a Terminator 1-2, a Reszkessetek, betörők! valamint Bud Spencer és Terence Hill kacagtató bunyós vígjátékai. Lássuk, miket lehet elcsípni az olvasók kedvencei közül ezen a héten a tévében!

Hétfő: Don Matteo

Terence Hill nagyon szereti a magyarokat (itt volt a Nevem: Thomas díszbemutatóján, elárverez egy Buggyt, és az árát a Heim Pál kórháznak adja), és a magyarok is nagyon szeretik Terence Hillt: a Don Matteo a 9,1 pontos átlagával simán ott lehetne a Port.hu TOP100-as listájának élvonalában, rögtön a Halálsoron után. A ranglista persze bonyolult számítási módszer szerint frissül, nem elég az, ha páran felpontozzák az egekbe a kedvenc filmjüket vagy sorozatukat. Terence Hill és Bud Spencer rajongóinak viszont nincs miért izgulni: a legendás páros öt klasszikussal is ott van az élmezőnyben (Kincs, ami nincs, ...és megint dühbe jövünk, Bűnvadászok, Nyomás utána!, Nincs kettő négy nélkül). 

Terence Hill manapság az interjúiban már inkább a Don Matteo tévésorozatot nevezi meg kedvencének, és nem a régi, bunyós vígjátékait. A címbéli, izgalmas bűnesetek után nyomozó, kedves és tisztességes papról szóló szériát ráadásul nemcsak ő szereti, hanem az olasz nézők is: 2018-ban került adásba a 11. évad, és szinte biztos, hogy a 79 éves sztár ha az ideje és az egészsége engedi, idén is leforgat még pár epizódot.

Kedd: Egy csodálatos elme

 A 2015-ben elhunyt amerikai matematikus, John Forbes Nash Jr. a játékelméletéért kapott közgazdasági Nobel-díjat 1994-ben. Mégsem ezzel lett világhírű, mert az emberek igazából csak akkor ismerték meg a nevét, amikor 2001-ben mozikba került az életéről szóló film, Egy csodálatos elme címmel, Ron Howard rendezésében.

A súlyos paranoid skizofréniaban szenvedő géniuszt Russell Crowe alakította – olyan meggyőzően, hogy BAFTA-díjat és Golden Globe-ot is kapott érte. Csakhogy az igaz történeten alapuló film eléggé megszépítette Nash professzor életét. A filmben ábrázoltnál sokkal durvább téveszméi voltak: többek között azt hitte, a New York Times cikkein keresztül az ufók küldenek neki kódolt üzeneteket, máskor meg közölte a munkatársaival, hogy ő a pápa(Az Egy csodálatos elme a 68. helyen áll a Port.hu TOP100-as listáján.)

Szerda: Ryan közlegény megmentése

Tom Hanks egyértelműen a Port-olvasók kedvenc színésze: öt filmmel is bekerült a TOP100-ba, ráadásul a Forrest Gump és a Halálsoron dobogós helyezett (egyedül A remény rabjait nem előzik meg). De vajon mi lett volna, ha Steven Spielberg az eredeti tervei szerint Harrison Fordnak adja a főszerepet? Vajon akkor is összejött volna az öt Oscar-díj?

A film sztoriját alighanem mindenki ismeri. A normandiai partraszállás idején Miller századosnak (Tom Hanks) egy kis csapat élén be kell hatolnia az ellenséges hátországba, hogy hazavigyék a címbéli Ryan közlegényt (Matt Damon), akinek három bátyja a világháború különböző frontjain esett el. De a hosszú és veszélyes úton mindenkiben felmerül a kérdés: vajon miért ér ennek az egy embernek az élete többet, mint az érte küldött kilenc katonáé? (A Ryan közlegény megmentése a 84. helyen áll a Port.hu TOP100-as listáján.)

Csütörtök: Számkivetett

A közönségkedvenc klasszikus, amit mindenki szeret, mégis bérelt helye van a minden idők legtolakodóbb és legbénább filmes termékelhelyezéseit bemutató toplistákon! Hiszen ugye nem elég, hogy Tom Hanks egy repülőszerencsétlenséget szenvedett FedEx-alkalmazott, aki mindenféle hasznos, de még több haszontalan tárgyat szed ki a híres szállítmányozó cég dobozaiból, de végig egy Wilson márkájú röplabdával társalog!

Tom Hanks természetesen ebben a filmjében is ugyanazt a karaktert alakítja: Tom Hankst! Vagyis a szeretetreméltó, nagyon jólelkű és szorgos, hétköznapi fickót, aki csak szeretné tisztességesen végezni a napi munkáját, hogy a hétvégén dobálhassa egy kicsit a baseball labdát – de valahogy folyton belekeveredik valami egyáltalán nem hétköznapi kalandba! Ezúttal modern kori Robinsonként kénytelen boldogulni a vadonban, ahol puhány városi emberként sokszor még a tűzgyújtás és a tutajépítés is kész gyötrelem... Végül azért persze minden jóra fordul. (A Számkivetett az 58. helyen áll a Port.hu TOP100-as listáján.)

Péntek: Vissza a jövőbe 2

Idén novemberben lesz 30 éves minden idők egyik legjobb időutazós filmje, amiben Marty (Michael J. Fox) egy fluxuskondenzátoros, repülő DeLorean DMC–12-essel próbálja a jövőben megakadályozni a saját fia sittre vágását. A küldetés sikerül, ám a Marty életét folyton megkeserítő, tuskó Biff (Thomas F. Wilson) kezébe kerül egy jövőbeli sport almanach 1955-ben. Az eredményeket előre ismerve rengeteg pénzt tud nyerni a fogadásokon, így évtizedekkel később már egy maffiaállam ura lesz, akit meg kell állítani!

Ezt a filmet alighanem azért szeretik sokan jobban, mint az első és a harmadik részt, mert Marty az akkor még igencsak utópisztikus jövőnek számító 2015-be került át, ahol a tinik önbefűzős Nike cipőt hordanak és légdeszkán menőznek, a kutyákat drónok sétáltatják, Spielberg fia pedig leforgatta a Cápa 19-et. A sikerhez persze az is nagyban hozzájárult, hogy Christopher Lloyd nagyon vicces a Doki szerepében, Rudolf Péter és Rajhona Ádám szinkronja pedig még a 2002-ben újravett verzióban is zseniális, így a film bármennyiszer újranézhető. (A Vissza a jövőbe 2 a 48. helyen áll a Port.hu TOP100-as listáján.)