Totális háború

A hétvégén két világháborúba és a vietnámi háborúba is belekóstolhatunk nagyszerű rendezők munkáin keresztül, ahol hőseink lovon, tankon vagy helikopteren indulnak a csatába.

Péntek: Hadak útján

Steven Spielberg amerikai létére a brit – és kisebb részben a német – hadsereg pokoljárását mutatja be filmjében egy ló, Joey és fiatal gazdája szemein keresztül. Merthogy az első világháborúban több millió ló „szolgált” vagy málhát cipelve vagy katonával a hátán, és szinte mind odaveszett. Történetünk ott kezdődik, hogy a fiú édesapja eladja Joey-t a brit lovasságnak, akik rögtön be is vetik őt a frontvonalakon túl, gazdája pedig önként jelentkezik, hogy megtalálja. A háború azonban másként alakul, mint azt a büszke lovastisztek elképzelték, az ismétlőfegyverek tüzében a hősies rohamok véres mészárlásba torkollnak, a szerencsés módon életben maradt Joey-t pedig most a németek sorozzák be, immár igáslóként, ágyúkat vontatva. Bár nem ér fel Spielberg más eposzaival, a Hadak útján látványos és hömpölygő, ráadásul egy sor olyan tehetséges angol színészt ismertetett meg a világgal, mint Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston vagy Toby Kebbell.

Szombat: Harag

A Német Birodalom a végét járja, de a szűnni nem akaró harcok mégis újabb és újabb áldozatokat követelnek. A címszereplő, Harag névre keresztelt Sherman tank elesett géppuskása helyére érkezik egy zöldfülű újonc. A srác első feladata elődje maradványainak kipucolása a tank belsejéből, de a harckocsi edzett, tapasztalt parancsnoka (Brad Pitt) pedig szárnyai alá veszi, hogy megtanítsa neki mindazt, amivel túlélheti a háború borzalmait, és beilleszkedhet a jól összeszokott csapatba, akiknek egy öngyilkos bevetésre kell indulniuk. Bár vannak pontatlanságok és néha kissé túlteng a pátosz, de David Ayer filmjében mindvégig a lehető legnagyobb hitelességre törekedett, az a rész pedig, amikor három Sherman a rájuk leselkedő német Tigris tank ellen indul harcba, torokszorítóan izgalmas.

Vasárnap: A szakasz

Az ekkor Hollywoodban már befutott forgatókönyvírónak számító Oliver Stone rendezői bemutatkozásában saját vietnámi háborús élményeit mesélte el, alteregója pedig a háborúba önkéntesként jelentkező Chris Taylor. Akinek sokat kell tanulnia mind az ellenségről, mind a saját hadseregéről, és ebben két veterán őrmester is segítségére van. A humánus Elias törődik az embereivel, vigyáz a civil lakosságra, míg a sebhelyes Barnesnak és az embereinek semmi sem számít, hidegvérrel kivégzik az ártatlan embereket is. Nem csoda, hogy a két harcedzett férfi egymás ellen fordul, és Chrisnek választania kell, melyik oldalra áll, és a vietkongok közben támadásba lendülnek. A hiteles és izgalmas, 4 Oscar-díjat elnyerő film azóta a vietnámi háború alapvetése lett, ráadásul elérte, hogy Charlie Sheent egy időre komoly színésznek tekintsék, de az igazi főhős itt az Eliast alakító Willem Dafoe, aki ezzel a szereppel robbant be a köztudatba.