Truman show, Hét élet, Volt egyszer egy... Hollywood – nézz jobbnál jobb kultfilmeket a héten!

Levetítik a Holt költők társaságát és Az utolsó cserkész is. Heti tévéajánló, a Port.hu olvasóinak kedvenc filmjei alapján.

Hétfő: Volt egyszer egy... Hollywood

Aligha van nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Quentin Tarantino ismét filmet forgat! Kilencedik rendezése hihetetlen sztárszereposztással készült el tavaly. Nemcsak különleges, véres és gyilkos humorú alkotás, de már a tévében is el lehet csípni!

1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is. A Volt egyszer egy... Hollywood ugyan jelenleg nem szerepel a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján, de Quentin Tarantino Ponyvaregénye kirobbanthatatlan onnan! 

Kedd: Truman show

A gumiarcú Jim Carrey tagadhatatlanul a világ legnépszerűbb komikusa volt a '90-es években (sokak szerint persze még ma is az), épp ezért lepődött meg mindenki, amikor 1998-ban az ő főszereplésével készült el a Truman show. Ekkoriban sok képregényrajongó gyűlölte a sztárt a csapnivaló Mindörökké Batman miatt, ahol ripacskodó bohócként játszotta el Batman egyik legagyafúrtabb főellenségét, Rébuszt . A Truman show-ban viszont Jim Carrey bemutatta, hogy tud drámai hős is lenni, nemcsak bohóc.

A filmben a címbéli Truman Burbank (őt alakítja Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy jó fantáziájú producer-rendező (Ed Harris) ötlött ki és vezet. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó. Ám Truman idővel egyre többet tud meg. A Truman show jelenleg a 95. helyen áll a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: Hét élet

A Hét élet egy izgalmakkal teli, rendhagyó love story, amely provokatív kérdéseket tesz fel életről és halálról, szerelemről és barátságról, miközben azt kutatja, milyen rejtélyes szálak kötik össze a különböző emberi sorsokat.

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember életét. Jól kitervelt minden, csak arra nem számít, hogy beleszeret az egyikbe a hét kiválasztott közül. A Hét élet jelenleg a 88. helyen áll a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Holt költők társasága

Ki ne emlékezne az asztal tetején álló Robin Williamsre, amint John Keatingként, az ifjú lelkeket lángra lobbantó, különc tanáremberként fenekestül felforgatja a Welton Akadémia ódon falai között az addig megszokott életet és tanulmányi rendet?

1959-ben járunk, az Amerikai Egyesült Államokban. John Keating lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A felismerés egyeseknek életre szóló szerelmet, másoknak tragédiát hoz. A hagyománytisztelő iskolában tanyát ver a lázadás szelleme... A Holt költők társasága jelenleg a 22. helyen áll a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Az utolsó cserkész

A lecsúszott, cinikus magánnyomozó összeáll egy züllött fickóval, hogy együtt próbáljanak megoldani egy bűntényt – ez a hollywoodi buddy cop filmek legnagyobb kliséje. Mégis működik, és az Eddie Murphy-féle 48 óra óta elég sokan újra meg újra lehúztak róla pár rókabőrt. Így tett 1991-ben Shane Black, a Halálos fegyver 1-2 írója is, aki lényegében azóta is ugyanezt a filmet meséli el újra és újra, csak hol Durr, durr és csók, hol Rendes fickók címmel.

Joe Hallenbeck (Bruce Willis) egy kiégett nyomozó; Jimmy Dix (Damon Wayans) pedig egy volt LA Stallions játékos. Hallenbecket felbérelik, hogy megvédje Coryt. Dix Cory barátja, és mikor Coryt meggyilkolják egy autós üldözés során, Hallenbeck és Dix elhatározzák, hogy az ügy végére járnak. Az ügy felgöngyölítése közepette arra kell rájönniük, hogy súlyos korrupció húzódik az ügy hátterében, méghozzá egy aljas politikus és egy focicsapat tulajdonosa közt. Az utolsó cserkész jelenleg a 98. helyen áll a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.