Tudtad, hogy a Coen testvérek kirúgták az egyik babaszereplőt az Arizonai ördögfiókából?!?

Annyi volt a csecsemő bűne, hogy megtanult járni, mire sorra került volna a jelenete. Íme 9 érdekesség ifjúkorunk kedvenc Nicolas Cage-vígjátékáról!

1. Terápiás jelleggel készült a film. Joel Coen és Ethan Coen 1987-es vígjátékában egy többszörösen visszaeső bűnöző (Nicolas Cage) és egy rendőrnő (Holly Hunter) egymásba szeretnek, és össze is házasodnak. Boldogan élnek, csak egyetlen bánatuk van: nem lehet gyerekük. Sebaj, rabolnak maguknak egyet, mégpedig a bútormágnás, Nathan Arizona ötösikrei közül az egyiket. Ennyi gyerek között talán nem tűnik fel a szülőknek, hogy egy hiányzik. Igyekeznek titokban tartani a dolgot, de egyre kevesebb sikerrel, így aztán nem marad más út számukra, csak a menekülés. A Coen testvérek későbbi munkásságához képest ez egy harsány és dilis családi vígjáték. Ez viszont abszolút tudatos döntés volt a részükről, mivel a rendezőpáros az 1984-es Véresen egyszerű című thriller után mindenképpen valami pozitív hangvételű, vidám, vértelen filmet akart forgatni, szimpatikus főszereplőkkel.

2. Eredetileg nem is Nicolas Cage lett volna a férfi főszereplő. Kevin Costnert három alkalommal is berángatták castingra a filmhez, de végül nem ő, hanem Cage kapta meg H.I. McDunnough szerepét. Holly Hunter szereplése viszont olyannyira biztos volt, hogy a Coen fivérek direkt rá szabva írták meg a forgatókönyvet.

3. A Coen testvérek kirúgtak egy kisbabát a stábból! A filmben összesen 15 kisbaba alakította felváltva a milliomos család ötösikreit. Az egyik gyereket azonban kirúgták a stábból, mivel időközben megtanult járni, Coenéknek viszont csak kúszó, mászó és ficergő pelenkásokra volt szüksége a filmhez.

4. Kissé zűrzavaros volt Cage munkakapcsolata a Coen testvérekkel. A sztár és a rendezőpáros között tiszteletteljes, de kissé feszült volt a viszony. Cage ugyanis a forgatáson számos javaslattal élt a karakterével és a történettel kapcsolatban, ám Coenék ezt rendre lesöpörték az asztalról. Cage szerint azért, mert nagyon erős víziójuk volt a filmmel kapcsolatban, és nagyon nehezen fogadták be más művészek vízióit, valamint kissé autokratikus volt a vezetői stílusuk. Joel Coen szerint viszont inkább amiatt volt vitájuk a sztárral, hogy sokat rögtönzött, és ezeket a jeleneteket később nem tudták semmire sem használni a vágás során. Viszont abban egyetértett a két testvér, hogy Cage-dzsel nagyon szórakoztató volt a közös munka, és inkább legyen egy színész „termékeny képzelettel megáldva”, mintsem „úgy kelljen bekurblizni a forgatáson”, hogy megcsinálja, amit kérnek tőle.

5. John Goodmanék természetesen nem csapatták padlógázzal, miközben egy baba ücsörgött az úton. Abban a jelenetben, amikor Evelle (William Forsythe) és Gale (John Goodman) útközben döbbennek rá, hogy elhagyták a kisbabát, aztán padlógázzal száguldanak érte vissza az útszéli vegyesbolthoz, természetesen egy percig sem volt veszélyben a gyerekszereplő élete. A Coen testvérek ugyanis fordítva vették fel a jelenetet: Goodmanék rükvercben távolodtak el az út közepén üldögélő babától, és a jelenet végül megfordítva került bele a filmbe.

6. Coenék összeszokott csapattal dolgoztak. A Coen testvérek több kulcspozíciót is a Véresen egyszerű stábjának ajánlottak fel. Visszatérő munkatárs volt Barry Sonnenfeld operatőr, a társproducer Mark Silverman, díszlettervező Jane Musky, a társproducer-rendezőasszisztens Deborah Reinisch, valamint a film zeneszerzője, Carter Burwell.

7. Az Arizonai ördögfióka szerelmespárja egy szerb tankönyv címlapján is ott virít! Nagyon mókás esetről számolt be még 2013-ban egy Natalija Miletić nevű filmes újságíró: miután interjút készített a Berlini Filmfesztiválon Nicolas Cage-dzsel, megmutatott a sztárnak egy nyolcadik osztályos szerb biológia tankönyvet, melynek borítóján az Arizoniai ördögfióka két főhőse tartott egy kisbabát, mögöttük pedig egy olyan virághalom volt látható, amely sosem szerepelt a filmben. Cage jót nevetett ezen a furcsaságon (hiszen amúgy is legendásan lazán kezeli azt, hogy mára mém lett belőle), és bár nem igazán értette, hogyan kerülhettek rá a borítóra, megjegyezte, hogy Holly Hunter és ő is nagyon jól néznek ki a képen, a kisbaba pedig szupercuki.

 

8. Ez Matthew McConaughey kedvenc filmje. Amikor a sztártól egyszer megkérdezte egy riporter, melyik filmet nézte meg legtöbbször az életében, McConaughey az Arizonai ördögfiókát nevezte meg kedvencéül.

9. Az ember, aki nagyon szeretett volna Coen-filmben szerepelni, de csak nagysokára sikerült. Az Emmy-díjas Richard Jenkins is elment anno az Arizoniai ördögfióka castingjára, de a Coen testvérek nem válogatták be a filmbe. Később elment az 1990-es A halál keresztútján szereplőválogatására majd az 1996-os Fargo castingjára is, de ott sem járt sikerrel. Végül a 2001-es Az ember, aki ott se volt szereplőgárdájába beválogatták, de a Coen testvérek meg voltak győződve róla, hogy ekkor találkoztak először Jenkinsszel.