Tupac volt a legnagyobb Mad Max-rajongó!

Dr. Dre-vel, Chris Tuckerrel és Will Smith feleségével forgatta le a legjobb videoklipjét, sok tuningolt verdával és bőrszerkós martalóccal.

Aki a '90-es években a másolt vhs-filmek és az MTV zenecsatorna bűvkörében nőtt fel, bizonyára emlékszik arra, hogy Tupac Shakurnak ekkoriban volt egy nagyon menő, Mad Max 3-stílusú videoklipje, a California Love.

Nekem valamiért mégis úgy rémlett, hogy ez nem is videoklip volt, hanem a '80-as és a '90-es években divatos, pofátlan Mad Max-koppintások egyike, akárcsal Patrick Swayze Puszta acélja vagy a Dűneharcosok David Carradine-tól. Egy igazi posztapokaliptikus B-film, ami tele van tuningolt verdákkal és ócskavastelepről szöktetett egyéb járművekkel, és egy rakás szegecselt alkarvédős, fekete harcossal, akik rengeteget beszélnek. Utólag kiderült, nem is tévedtem olyan nagyot, mivel

2Pac és Dr. Dre klipje tényleg olyan volt, mint egy fekete Mad Max-film!

Még sztori is volt benne! Az elején a tipikus B-filmes kiírásból például megtudhattuk, hogy 2095-ben járunk, a sivataggá vált Kaliforniában, ahol a Mad Max 3 kupolacsarnokát idéző helyen gyönyörű lányokat tart fogva egy nagy bulikat tartó, gonosz hadúr. Akinek ráadásul az egyik harcosa nem más, mint az ekkor még csak 24 éves Chris Tucker!

Forrás: Interscope Records

 

Szerencsére fejkendős 2Pac és a félszemű Dr. Dre, tetőtől talpig szegecselt cuccokba öltözött akcióhősként megmentik a lányokat, hogy aztán ők tartsanak egy hatalmas bulit az Igazság Csarnokában. Mert ez már csak egy ennyire kemény világ: aki a rapszövegeivel meg a táncosaival uralja a színpadot, az az egész posztapokaliptikus világ ura lehet!

Forrás: Interscope Records

 

A klip keletkezése nagyon érdekes: a Mad Max-világ koncepcióját nem más dolgozta ki, mint Will Smith későbbi felesége, Jada Pinkett. Az 1971-es születésű Pinkett nagyon jóban volt ugyanis a fiatalon elhunyt rapperrel, akivel még a '80-as években barátkozott össze a baltimore-i művészeti középiskolában, és a '90-es években is gyakran összejártak, egészen Tupac 1996-os haláláig (ekkor a színésznő már Will Smith-szel járt, '97-ben ösze is házasodtak).

Forrás: Jada Pinkett Smith Twitter-oldala

 

Bár 2Pac néhány egy interjújában azzal kérkedett, hogy több volt köztük barátságnál, Jada Pinkett konkrétan sosem mondta ki, hogy jártak volna. Azt viszont évtizedekkel a rapper halála után is elismerte, hogy Tupac nemcsak a legjobb barátja, a  testvére és az apja volt, hanem egy olyan delejes kisugárzású személyként tekintett rá, amilyennel csak egyszer találkozik az ember egész életében.

A California Love-hoz visszatérve: a kliphez készült egy folytatás is, még 1995 novemberében, két héttel a sivatagi felvételek után. A klip persze egyúttal remake is, mivel a zene és a szöveg alternatív verziója szerepel a videóban. Annyiban viszont folytatása az előzőnek, hogy az elején képek villannak fel az Igazság Csarnokáról, a fekete martalócokról meg a kocsikról - de kiderül, hogy mindez csak 2Pac rémálma volt. A rapper gyorsan felhívja Dr. Dre-t, hogy elmesélje neki a Mad Max 3-ra emlékeztető tripjét, a hip hop pápánál viszont már javában tart egy medencés buli, ahová elhívja Tupacet is.

A második klipben szintén feltűnik néhány ismert rapsztár, többek között Roger Troutman (ő már a Mad Max-verzióban is benne volt), DJ Quik, Big Syke, Deion Sanders, Danny Boy, Jodeci, B-Legit és E-40.