Üdvözöllek, dicső lovag! - A sötét lovag

  • Vízer Balázs

Volt idő, amikor egy képregényfilmhez elég volt egy szuperhős, és a gonoszok sem voltak egydimenziós CGI teremtmények, és volt idő, amikor nem Ben Affleck volt Batman!

Sokak szerint A sötét lovag minden idők legjobb képregény-feldolgozása, mások viszont erősen túlértékeltnek tartják és utálják, ha nem is magát a filmet, hanem a rendezőt, Christopher Nolant. Személy szerint jobban szeretem a következő Batman-filmet, A sötét lovag - Felemelkedést, hiszen Bale-t aligha lehet überelni, és tisztában vagyok azzal is, hogy Heath Ledger korai és tragikus halála nagy szerepet játszik abban, hogy a 2008-as gothami eposzt oly nagyra tartják, hiszen tényleg fantasztikus volt Joker szerepében.

Merthogy úgy néz ki, Gothamben sikerült rendet rakni, hála Gordon felügyelő (Gary Oldman) és a megvesztegethetetlen ügyész, Harvey Dent (Aaron Eckhart) munkájának, és persze néha már-már komikusan mély hangú Batman is besegít, akiről persze tudjuk kicsoda civilben. Aztán két bűnöző is megjelenik, hogy felforgassák mindenki életét, a Macskanő és Joker, az elmeháborodott ősanarchista, akit a bölcs Alfred, Bruce Wayne mindent tudó inasa csak így jellemez: „Vannak, akik csak porig akarják égetni a világot" és ki is tör a káosz a városban, mert bár Joker kiszámíthatatlan, a terve tökéletesen működik. És tegyük hozzá, tényleg Heath Ledger minden idők legjobb Jokere!

A sotet lovag

A világ sokat változott 2008 óta, és nem csak azért, mert Batmant ma már nem Christian Bale, hanem Ben Affleck játssza. Ma már nem divat egy szuperhősre építeni egy filmet – sőt, egy egész szériát -, ma már muszáj az egész csapatot összerakni, egy all star szuperbrigádot, hogy egész biztosan jegyet vegyen mindenki. 2008-ben a DC-nél még elég volt Batman, és csak a gonoszok voltak sokan, és ebben nagyon jók voltak, majd elkezdték majmolni a náluk sokkal tudatosabban építkező Marvelt, és jöttek az olyan bukások, mint az Öngyilkos osztag, a Batman Superman ellen és most Az Igazság Ligája. És a bukás most nem vagy nem kizárólag anyagi értelemben értendő, hanem a megelőző várakozásokhoz képest. A sötét lovag viszont minden dagályossága ellenére még igazi nagy ívű, monumentális hőseposz volt, ahol volt idő építkezni, moralizálni, és persze volt idő tökéletes akciójeleneteket megalkotni. Kicsit hiányzik ez az idő!

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu