Újabb 5 sztár, akik majdnem meghaltak egy forgatáson

Charlize Theronnak eltört a nyaka szaltózáskor, Harrison Ford lábára rácsapódott a Falcon ajtaja. Rendhagyó heti tévéajánló.

Tom Cruise elrontott kaszkadőrugrása után két alkalommal is összeszedtük azokat a szörnyű forgatási baleseteket, amelyek kis híján derékba törték kedvenc hollywoodi sztárjaink karrierjét. Eheti tévéajánlónkban is olyan eseteket szedtünk össze, ahol nem sok hiányzott, hogy az legyen az adott színész utolsó filmje.

Hétfő: A Kulcsfigura

Joseph Gordon-Levitt őrült tempójú biciklis futárként kergetőzött egy korrupt zsaruval a 2012-es Fék nélkül című akcóthrillerben. A forgatáson ő maga vállalt be minden rázós jelenetet, így egyszer tényleg kikenődött egy New York-i sárga taxin: az ütközéstől a fék annyira beleszúródott a testébe, hogy a sebet 31 öltéssel kellett összevarrni a kórházban! 

A 2007-es Kulcsfigurában Gordon-Levitt egy olyan srácot alakít, aki egy súlyos baleset után amnéziás lesz, és a zavarodott állapotát arra használja fel az egyik régi cimborája, hogy belerángatja mindenféle alvilági üzelmekbe. Vicces adalék: Gordon-Levitt karakterének az volt a neve a filmben, hogy Chris Pratt!

Kedd: Hancock

Charlize Theron ma már pont olyan menő női akciósztár, mint amilyen Linda Hamilton vagy Sigourney Weaver voltak a '80-as és a '90-es években. Bizarr sci-fijében, a 2005-ös Aeon Fluxban ő maga vállalt be egy rakás akciójelenetet, ám egy rosszul sikerült hátraszaltójának az lett az eredménye, hogy súlyos nyaktörést szenvedett. Szerencsére időben kórházba került, de a forgatás így is leállt 2 hónapra.

A 2008-as Hancock forgatásán viszont különösebben már nem kellett megerőltetnie magát kedvenc dél-afrikai színésznőnknek. Hiszen a sztori jóformán végig Will Smith borostás és részeges Superman-karikatúrájáról szólt, a görög mítoszokat idéző, látványos(nak szánt) filmvégi leszámolást pedig jobbára megoldották CGI-vel.

Szerda: Jól áll neki a halál

A háromszoros Oscar-díjas Meryl Streepről aligha gondolná bárki is, hogy az egyik filmje forgatásán, egy kimerítő fizikai munkával járó jelenetben komoly veszélyben volt az élete – pedig így történt! Az 1994-es Veszélyes vizeken vadvízi evezéseit ugyanis tényleg felvette a stáb a Sziklás-hegységben, ám egyik alkalommal a sodrás olyan erős volt, hogy a színésznő beleesett a gumicsónakról a jéghideg vízbe. Szerencsére Kevin Baconnek volt annyi lélekjelenléte, hogy azonnal utána ugrott, és segített neki partra vergődni.

A „Spielberg legjobb tanítványának” nevezett Robert Zemeckis 1992-es kultvígjátékát, a Jól áll neki a halált egyszerűen nem lehet elégszer újranézni! Meryl Streep és Goldie Hawn gyilkos cicaharca mai szemmel is látványos, és persze nagyon morbid trükköket vonultat fel (lásd: megnyúlt habszivacs nyak, felfújt mellek, szétrobbantott has). És itt végre Burce Willis sem véres atlétatrikós akciósztár, hanem egy gyógyegér plasztikai sebész, idétlen bajusszal.

Csütörtök: Végveszélyben

A 75 éves Harrison Ford ahhoz a keménykötésű, régivágású színészgenerációhoz tartozik, akiktől ha azt kérte a rendező, hogy tessék lóháton nyargalni meg verekedést imitálni, akkor keményen odatették magukat, és nem holmi zöld háttér előtt bohóckodtak! Ford ráadásul az Indy-filmekben kifejezetten szerette, ha a dublőr helyett ő viselte egy-egy akciójelenetben a kultikus kalapot és dzsekit  – ám ez a macsóskodás majdnem az életébe került! A Végzet Templomában a maharadzsa palotájában is ő maga intézte el a rá támadó turbános orgyilkost, ám a rosszul kivitelezett átdobás miatt megrepedt a csigolyája, és kórházba került. Pár éve pedig azzal került be Ford ismét a hírekbe, hogy Az ébredő Erő forgatásán a technikusok hibájából rácsapódott a lábára a Millennium Falcon hidraulikus ajtaja, és a sztár olyan súlyosan megsérült, hogy két hétig leállt a forgatás, ő maga pedig csak hónapokkal később folytathatta a munkát.

A '90-es években szinte nem is volt olyan év, hogy Harrison Ford ne vállalt volna be valami akciófilmet, 10-20 milliós sztárgázsiért. A Férfias játékok után a Végveszélyben-ben is ő alakította Jack Ryan CIA ügynököt, akinek ezúttal azt kellett kiderítenie, miért ölették meg a kolumbiai drogbárók az amerikai elnök üzletember barátját.

Péntek: A pénz boldogít

Létezik olyan ember egyáltalán a harmincas-negyvenes korosztályban, aki ne látta volna legalább százszor Michael J. Fox örök klasszikusát, a Vissza a jövőbe-trilógiát? Na de vajon azt is tudják-e a rajongók, hogy a kedvenc sztárjuk a harmadik rész forgatásán majdnem meghalt? Az akasztásos jeleneben ugyanis Fox véletlenül rossz helyre tette a kezét, így amikor a banditák felrántották a magasba, tényleg fuldokolni kezdett a kötéltől, nemcsak megjátszotta!

A pénz boldogít egy 1994-es, vérbő vígjáték volt Michael J. Foxtól, amiben az ereje teljében lévő, akkor még „csak” 78 éves Kirk Douglas egy Hugh Hefner-típusú, élvhajhász nagypapát alakított. Aki ahelyett, hogy végrendelkezne és meghalna, egy fiatal barátnővel múlatja az időt, a népes rokonság pedig megőrül amiatt, hogy a nőcske majd jól kiforgatja őket az örökségükből.

(Forrás: a List25.com összeállítása és az Indiana Jones-trilógia werkfilmje.)