Vak és süket, aki még mostanra sem tudja, kik Havas Jon igazi szülei!

A Trónok harca 7. évadának 5. részében újabb betonbiztos bizonyítékot kapott a sorozat legnépszerűbb konteója. Spoileres kibeszélő.

Ezúttal a hekkerek által megint jóval a bemutató előtt kiszivárogtatott 5. rész spoileres kibeszélőjével jelentkezünk – a korábbiaké ittittitt és itt olvasható.

Vigyázat, extrém spoilerveszély!!!

Persze ismét csak azoknak okozhatott nagy meglepetéseket az 5. rész, akik anno nem olvasták el tavaly kiszivárgott 7. évados sztorivázlatot. Na de mennyire jöttek be most az ott leírtak?

  • Sam elhagyja Óvárost, ő is Deresbe indul Szegfűvel és a kiskölyökkel. --> Pontosan így történt.
  • A kőfertőzés gyógyírját kereső Ser Jorah is megérkezik Sárkánykőre, ahol újra találkozik Daenerysszel. --> Pontosan így történt (bár a gyógyírt már Sam megtalálta neki a Fellegvárban).
  • Hírvivő holló érkezik Sárkánykőre: Deresből írták meg Jonnak, hogy Bran és Arya élnek, teljes a Stark család még élő tagjainak boldogsága északon. --> Pontosan így történt.
  • Tyrion és Ser Davos titkos találkozót kezdeményez Jaime-vel és Bronn-nal, ahol Tyrion próbálja meggyőzni a testvérét, hogy Cersei helyett Daeneryst támogassa. Jaime azonban ezt visszautasítja. --> Pontosan így történt.
  • Ezután (vagy még a titkos találka előtt) Daenerys látványosan odacsap a Lannister-seregeknek. --> Így történt, Drogon hamuvá égeti Randyll Tarlyt és Dickon Tarlyt, ezután a Lannister-sereg maradéka hűséget fogad Danynek.
  • Davos meglátogatja Gendryt, Robert király fattyát, aki Királyvárban fegyverkovács lett, és rábeszéli, hogy ő is csatlakozzon Danyékhez. Persze az egy jó kérdés, hogy miért... --> Pontosan így történt.
  • Kiderül, hogy Havas Jont nem bántják a sárkányok. Sőt, a legvadabbat, a fekete Drogont még meg is tudja simogatni! --> Pontosan így történt.
  • Havas Jon elhatározza, hogy mindenáron bizonyítékot mutat Daenerysnek arról, hogy nem dajkamese az Éjkirály serege, tényleg léteznek az élőholtak. --> Pontosan így történt, Jon és a kis kompániája elindul északra, hogy foglyul ejtsen egy zombit!

És akkor most lássuk részletesen az 5. rész 7 legmenőbb jelenetét!

1. Sült oldalas lett Sam apjából

Az előző epizód végén Bronn megmentette Jaime-t a sárkánylángtól. A Lannister-seregek parancsnoka, Sam apja, Randyll Tarly és a fia, Dickon viszont nem voltak ennyire szerencsések: Daenerys rezzenéstelen arccal elhamvasztotta őket a sárkánytűzben, hogy a Lannistereg-sereg maradékát térdre kényszerítse és behódoltassa. Érdemes összevetni ezt a jelenetet az egyre többször emlegetett őrült királyéval, II. Aerys Targaryenével, aki Dany apja volt, és minden ellenségét meg akarta égetni – sárkányláng híján az alkimisták zöld tüzével. Illetve arra is érdemes lesz figyelni még, hogy Daenerys mennyire nem hallgat Tyrionra, aki halálbüntetés helyett inkább száműzte volna a Falra az öreg Tarlyt (más kérdés, hogy ő meg annyira nyakas fickó volt, hogy nem ment, mert szerinte nem a törvényes királynő küldte el oda).

2. Sárkánysimogató

Minden olyan rajongó várta már ezt a jelenetet, aki annak drukkol, hogy Jon legyen az egyik sárkánylovas Daenerys mellett a nagy fináléban. Ez volna ugyanis az egyik legfőbb bizonyítéka annak, hogy Jon is egy Targaryen-leszármazott, akit nemcsak hogy nem bántanak a sárkányok, és sütnek azonnal ropogósra (mint a könyvekben többek között a magát szintén sárkánylovasnak gondoló Quentyn Martellt), hanem a hátukra is felengednek. Ezután egyébként még egy fontos találkozó is lezajlott: visszatér királynőjéhez a száműzött Ser Jorah.

3. Tyrion és Jaime újra találkoznak

A királyvári katakombák sárkánykoponyái között megejtett, konspiratív találkozó is igen fontos jelenet volt, hiszen Tyrion és Jaime jelenleg ádáz ellenfelek. Pedig nem is gyűlölik annyira egymást, hiszen valójában mindketten az apjuk és a nővérük játékszerei voltak végig a történetben (no persze ehhez hasonló jelenet szinte minden olyan amerikai filmben és sorozatban van, ami a polgárháború idején játszódik, és testvérek fordulnak egymásnak Észak és Dél harcában). Tyrion és Jaime utoljára a 4. évad végén látták egymást: ekkor segített Jaime megszökni Tyrionnak a börtönből, Varys pedig kicsempészte őt a kikötőbe, majd onnan Essossba. Valószínűleg volt mit megbeszélniük – és valószínűleg a későbbi nagyobb drámai hatás miatt direkt nem mutatták meg a készítők a teljes diskurzust.

4. Hoppá! Cersei királynő újra terhes?

Azon már meg sem lepődtem, hogy Cersei végig tudott a Bronn által megszervezett, titkos Jaime–Tyrion-találkozóról, hiszen az ördögi Qyburn a Pókot helyettesítő királyvári kémfőnöknek is legalább olyan jó, mint istentelen tudományokba belekontárkodó Mesternek. Ha Cersei valóban az öreg Tywin szellemi örököseként kívánja kormányozni a minden eresztékében recsegő-ropogó birodalmát, akkor már bizonyára arra is van valami terve, hogyan fog elbánni a sárkányoknak parancsoló Daenerysszel, akinek a kis kedvencéről legutóbb is lepattant a sárkányelhárító gépíj lövedéke. 

Ebben a jelenetben derült ki, hogy Cersei ismét terhes Jaime-től – csak persze a fanatikus Trónok harca-rajongók már most tudják: ez a gyerek nem fog megszületni. Annak idején ugyanis a boszorkány megjósolta Cersei-nek, hogy csak három gyereke lesz (valamint egy fiatalabb királynő megfosztja a hatalmától, végül pedig egy valonqar, azaz fiatalabb fiútestvére megöli), Joffrey, Tommen és Myrcella viszont már mind halottak.

5. Szegfű találta meg a sorozat legfontosabb könyvét!

A Mások elleni végső győzelem titka után Sam és a kis Szegfű látszólag egy piszlicsáré dolgon vesztek össze a Fellegvár-béli szállásukon. Valójában viszont itt hangzott el egy félmondatban az egész évad legfontosabb kulcsinformációja:

a szarásait is gondosan feljegyző Maynard fősepton leírta a naplójában, hogy érvénytelenítette Ragger herceg házasságát, így a királyi sarj azonnal elvehetett valaki mást egy titkos szertartáson Dorne-ban!

Ragger herceg természetesen nem más, mint Rhaegar Targaryen, azaz Daenerys bátyja, aki ezek szerint Robert Baratheon és Ned Stark felkelése idején hivatalosan is elvált a hercegnétől, Elia Martelltől, hogy elvehesse szerelmét, a Stark-gyerekek nagynénjét, Lyanna Starkot. „Mézesheteiket” a polgárháborús időkre való tekintettel Dorne vörös sziklái közt, a Gyönyör Tornyában tartotta meg az ifjú pár – ezt a tornyot láthattuk a 6. évadban, itt jött a világra ugyanis a kis „Havas Jon”, akinek a születési körülményeit Ned Starknak élete végéig titokban kellett tartania.

Remélem, a durcás Szegfűnek azért volt annyi esze, hogy Maynard fősepton naplóját is becsomagolta magával a hazaútra, hogy tudjon miből westerosi érdekességeket felolvasni magának meg a gyereknek, máskülönben ezt az fontos infót csak a nézők fogják tudni, a sorozat szereplői nem...

6. Arya ügynök akcióban

Szegény kis mini-Terminátorral egy ideje látványosan nem tudnak mit kezdeni a showrunnerek (és bevallom, én már G.R.R. Martinnál sem értettem, miért foglalkozott annyi fejezeten keresztül a kis Stark-lány bérgyilkos-kiképzésével, mert érdemben jóformán semmit sem tett hozzá ezzel a fő sztorihoz). Most viszont kapóra jöttek Arya képességei, mert ki tudta kémlelni, mit sunnyog a Deresben rekedt Kisujj. Aki sajnos már csak árnyéka önmagának: ahhoz képest, hogy mekkora Vastrón-aspiráns spíler volt korábban, most már csak sodródik az eseményekkel, ahelyett, hogy irányítaná azokat. Nehezen hiszem el ugyanis, hogy a Völgy lovagjai nélkül ne lehetett volna lenyomni egy rakás vaddal és a Stark-csatlóssal a Boltonokat (például adni kellett volna egy nagy buzogányt az egyik óriásnak, aki pont olyan látványosan szétcsaphatott volna az ellenséges katonák között, mint Szauron tette a Gyűrűk Ura intrójában), úgyhogy az ő Deresbe érkezése inkább csak egy elcseszett deus ex machina a megúszós filmforgatókönyvíróktól.

Na de mi volt a levélben, amit Arya végül ellopott Kisujjtól? Sansa üzenete az 1. évadból a bátyjának, Robbnak, amit lényegében Cersei-ék diktáltak le neki: Ned Stark áruló lett, a Lannisterek azonban nagyon vigyáznak Sansára, Robbnak pedig hűséget kellene fogadnia Joffrey királynak. A számító Kisujj valószínűleg ezzel a (valójában totál hamis) üzenettel akar éket verni verni Arya és Sansa amúgy sem felhőtlen viszonyába.

7. Hét szamuráj/mesterlövész a Hét Királyságon túl

Az epizód végén Havas Jon végül visszaindul a Falon túlra, hogy egy elfogott zombival (esetleg Mással?) bizonyítsa be: nem dajkamese dél felé masírozó holtak légiója. Az úton elkíséri Jont vad barátja, Óriásvész Tormund, valamint a néhai Robert király fattya, Gendry is, akit még Ser Davos mentett ki Sárkánykőről, nehogy királyi sarj révén Stannis és a Vörös Papnő megöljék őt, felhasználva a vérét valami ocsmány praktikához. Csatlakozik hozzájuk Ser Jorah is, aki valószínűleg be akarja bizonyítani a Sárkánykirálynőnek, hogy továbbra is őt szolgálja, és nem fogja elárulni – jó kis szerelmi háromszöget kialakítva ezzel, mert mintha érezné az öreg harcos, hogy a két fiatal, Daenerys és Jon nemcsak a csatatéren tennék össze, amijük van...

Az AD&D kalandozócsapatra hasonlító kompániához csatlakozik még Beric Dondarrion zsoldosainak maradéka is: a részeges Myr-i Thoros, a tűzben a baljós jövőt látó Véreb, és maga a lángoló kardú Dondarrion is. Akiről egyébként még most sem tudjuk, hogy ő-e a jóslatokban megjövendölt Azor Ahai, vagy esetleg Jon/Dany lesz az, és a félszemű lovag csak a Fényhozót biztosítja majd a nagy végjátékhoz. Ráadásul a könyvben ő már rég halott, Thoros ugyanis a Stark-gyerekek anyját, Catelynt támasztotta fel zombiként a tűzisten segedelmével, neki viszont egyelőre nyoma sincs a sorozatban...