Valós sorozatgyilkos ihlette a Dexter című sorozatot

Pedro Rodrigues Filho - saját bevallása szerint - csak „rossz embereket” ölt.

A Dexter című sorozat középpontjában a Miami rendőrség vérelemzője, Dexter Morgan (Michael C. Hall) áll, aki a szabadidejében sorozatgyilkosként tevékenykedik, ám csak azokat öli meg, akiket valamilyen módon nem ítéltek el. Ahhoz, hogy ne bukjon le, mostohaapja, Harry – aki szintén rendőr volt – egy szabályrendszert állított fel, amivel meg tud bizonyosodni az egyes kiszemeltek bűnösségéről, és el tudja tüntetni a nyomokat. Így Dexter valaki olyanon éli ki gyilkos hajlamait, aki elvileg megérdemli (?) a halált. A sorozat alapjául Jeff Lindsay regényei szolgáltak, és mindkettőt egy valós személy, Pedro Rodrigues Filho ihlette.

Forrás: Christian Weber / CBS via Getty Images

 

14 évesen már gyilkolt

Pedro Rodrigues Filho 1954. július 17-én született, ekkor vették észre, hogy a koponyája maradandóan károsodott, ami valószínűleg annak a következménye, hogy az apja hasba rúgta az édesanyját, amikor állapotos volt. Ahogy a sorozatban Dexter gyilkos hajlamai is kamaszkorában kezdenek jelentkezni, úgy Filho is 13 éves volt, amikor összekapott az idősebb unokatestvérével, és a fiút belökte a cukornádprésbe.

„Meglöktem, és azt hittem, az egész teste átmegy rajta, de csak a karja ment át.”

- mondta később. Az első tényleges gyilkosságot 14 évesen követte el: megölte Alfenas alpolgármesterét, mivel az lopással vádolta az apját és kirúgatta az iskolaőri állásából.

Filho Mogi das Cruzes-be menekült, ahol Maria Aparecida Olympia a menyasszonya lett, és teherbe esett, ám a nőt meggyilkolták – ekkor a férfi ámokfutásba kezdett, és mindenkit megkínzott és/vagy megölt, akinek szerinte köze volt a gyilkossághoz. Ekkor 18 éves volt.

Forrás: Showtime

 

Csak „rossz embereket” ölt

Saját bevallása szerint Filho sosem ölt meg olyanokat, akik ne érdemelték volna meg. Halállistáján erőszaktevők, pedofilok, kábítószer-kereskedők, bérgyilkosok és hasonlók voltak. 1973-ban fogták el,

a becslések szerint addig 100 emberrel végzett, majd a börtönben is több mint 40 embert ölt meg.

Illetve volt egy gyilkosság, ami még a rendőrséget is zavarba ejtette: a letartóztatás után, a rendőrautóban egy ismert nemi erőszaktevővel zárták össze, akit úgy ölt meg, hogy a rendőrök észre se vették.

Börtönből a YouTube-ra

Filhót eredetileg 130 évre ítélték, majd a börtönbeli gyilkosságok után 400-ra, ám akkoriban Brazíliában az volt a törvény, hogy egy elítélt maximum 30 évet tölthetett börtönben, így Filho 2007-ben szabadult, majd 2011-ben ismét letartóztatták, végül 2018-ban hagyta el utoljára a börtönt. Pedrinho Matador podcastcsatornát indított a YouTube-on, ahol elmesélte az életét, hogy ne éljenek bűnös életet, ahogy ő. 2021-ben 172 000 feliratkozója volt a YouTube-on. Végül 2023 márciusában érte utol a végzet, amikor rátámadtak, és elvágták a torkát, valamint lelőtték.

(via Collider)