Vége a Trónok harcának, de nyugi, nem maradsz Kisujj és Tyrion nélkül!

Az HBO-sorozat sztárjai sok jó filmet forgattak, a héten ötöt is elcsíphetsz ezekből.

Hétfő: Downton Abbey

A Trónok harca szomorú sorsú, bukott lovagja, Ser Jorah Mormont mostanra igazi közönségkedvenc lett. Igaz, ebben talán az is közrejátszott, hogy Iain Glen már jóval az HBO kultsorozata előtt is ismert skót színész volt. Ő alakította Hamletet a Rosencrantz és Guildenstern halott-ban, de láthattuk többek között a Tomb Raiderben, a Mennyei királyságban, egy rakás Resident Evil-filmben és a Válaszcsapásban is.

Elegáns, arisztokratikus megjelenése miatt természetesen a brit felső tízezer viselt dolgairól szóló kiváló brit tévésorozatban, a méltán népszerű Downton Abbey-ben is szerepet kapott. Ő alakította Sir Richard Carlisle-t, a gazdag és gátlástalan londoni médiamogult és lapkiadót, aki a XX. század elején mindenkin átgázolt, ha egy jó címlapsztori volt a tét.

Kedd: Poirot: Öt kismalac

A Trónok harca szarkeverő Kisujját alakító Aidan Gillen mindjárt 50 éves lesz, és bár ő ma az egyik legjobb ír színész, azért annyira nem volt ismert arc a Trónok harca előtt Nagy-Britannián kívül. Aki látta a filmjeit, általában hajlamos volt őt elkönyvelni a szegény ember Gary Oldmanjének. Szerepelt többek között az Őt is anya szülte című, díjhalmozó IRA-terroristás filmben, a méltán híres Drótban, és egy rakás remek angol krimisorozatban, amit mi, magyarok többnyire sajnos egyik adón sem láthatunk (Identity, The Last Detective, Dice, stb.).

A 2003-as Öt kismalac című Poirot-filmet a jobban sikerült Agathe Christie-adaptációk közé szokás sorolni. A köpcös kis belga detektívet természetesen itt is a szereppel egybeforrt David Suchet alakítja, de a krimirajongók szerint Aidan Gillen is zseniális Amyas Crale, a meggyilkolt művész szerepében.

Szerda: A te eseted

A közönségkedvenc Tyrion Lannistert alakító Peter Dinklage szerencsére viszonylag korán, a számos díjat besöprő, 2003-as Az állomásfőnökkel ki tudott törni a törpe növésű művészek szokásos skatulyájából, vagyis hogy az ilyen színészeket szinte csak cirkuszos drámákba, horrorfilmekbe és kosztümös fantasy blockbusterekbe hívják. Ironikus módon persze pont egy kosztümös fantasy hozta meg neki az igazi világhírt, valamint a rég megérdemelt Emmy-díjat.

Dinklage két Trónok harca évad között mellékszerepet vállalt egy 2013-as romkomban, A te esetedben. Ő volt a lúzer Sam (Justin Long) jólelkű haverja, aki mindenféle jótanácsokkal segítette a szerencsétlenkedő főhősünket abban, hogy meghódíthassa a látszólag abszolút nem hozzá illő, dzsúdózó, falat mászó, gitározó Birdie-t – akit egyébként a Westword sztárja Ewan Rachel Wood alakít.

Csütörtök: A szeretet könyve

Maisie Williams filmes rutin nélküli, zöldfülű angol tinilányként került be a Trónok harca csapatába. A kedves kis Arya Starkból viszont mára Essos és Westeros legdurvább alakváltó orgyilkosa lett, aki lelkiismeret-furdalás nélkül eltesz láb alól egy egész erődnyi harcedzett katonát, ha épp úgy tartja kedve. Emilia Clarke-hoz, Kit Haringtonhoz és más fiatal kollégáihoz hasonlóan ő is előnyt tudott kovácsolni a Trónok harcával jött sztárstátuszából, és 2011 óta szinte minden évben forgatott valamit. Volt köztük vígjáték (Az érem két oldala), krimi (Az internetes zaklató) és akciófilm (Gyilkos sivatag) is, de drámákban is feltűnt.

Tavaly A szeretet könyvében szerepelt: egy különc tinilányt alakított, aki egy frissen megözvegyült, lelkileg teljesen összetört férfi (Jason Sudeikis) segítségével akar tutajt építeni, hogy az Atlanti-óceánon átkelve megkeresse az eltűnt apját. Szerethető kis dráma ez, de nem árt hozzá bekészíteni a zsebkendőt! 

Péntek: Equilibrium - Gyilkos nyugalom

Ha valakit, akkor a minden filmjében meghaló Sean Beant nem kell senkinek sem bemutatni. Az 58 éves brit sztár a Trónok harca első évadában a mostanra már egyértelmű főszereplőveé előlépő Stark-gyerekek apját, Eddardot alakította, aki a makacssága és becsületessége miatt végül a vesztőhelyen kötött ki, és az évad végén látványosan lefejezték.

A több évtizede Hollywood élvonalában lévő Sean Bean legemlékezetesebb filmjeit külön cikkben lehetne hosszasan sorolni: szerepelt többek között a Férfias játékokban, a Goldeneye-ban, A Gyűrűk Urában, A nemzet aranyában, a Trójában, A szigetben és legutóbb a magyarorszsági helyszíneken forgatott Mentőexpedícióban is – természetesen majdnem mindegyik filmjében gonosztevő volt, aki látványosan meghalt. A 2002-es Equilibrium című disztópikus sci-fiben ő is a totalitárius diktatúra kiszolgálója, de miután szerez egy Yeats-kötetet, és rendszerellenes gondolatai támadnak tőle, a rezsim egyik önmarcangoló harcos papja (Christian Bale) lepuffantja.