Vetítik még mostanában a régi, jó Disney-meséket a tévében?

Hogyne! A héten újranézhetjük az Aladdint, az Aranyhajat és a Toy Story 3-at, az élőszereplős filmek közül pedig a Demónát és A szépség és a szörnyeteget.

Hétfő: Demóna

A Disney 2010-ben, az Alice Csodaországbannal kezdte a kasszarobbantó élőszereplős filmek diadalmenetét. Pár évre rá állt csatasorba a Demóna, ami lényegében az 1959-es Csipkerózsika-rajzfilm gonosz boszorkányáról mesélte el, hogy valójában nem is annyira gonosz.

A gyönyörű és tisztaszívű fiatal lány, Demóna (Angelina Jolie) idilli körülmények közt nevelkedik egy békés erdei királyságban, egy nap azonban egy hadsereg szállja meg a környéket, megtörve a vidéken uralkodó harmóniát. Demóna azonban kiáll a népért, és a királyság legelhivatottabb védelmezője lesz. Nem sokkal később viszont könyörtelen árulás áldozatává válik, amelynek hatására addig tiszta szíve kővé változik. A lány és a megszálló király örököse közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, Demóna pedig bosszúból megátkozza ellenfele újszülött kislányát, Csipkerózsikát. Ahogy a gyermek kezd felcseperedni, Demóna kénytelen rádöbbenni, Csipkerózsika kezében van a királyság békéjének és egyben talán saját boldogságának kulcsa is.

Kedd: Aladdin

A Disney-mesék egyik nagy aranykora pont az az 1989 és 1994 közé eső időszak volt, amikor a mai fiatal felnőttek még gyerekek voltak, és amikor még az a Jeffrey Katzenberg ült az igazgatói székben, aki később Spielberggel és a lemezkiadó David Geffennel együtt megalapította a DreamWorks SKG-t. A Katzenberg-éra alatt készültek el olyan nagy klasszikusok, mint A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg, az Aladdin, Az oroszlánkirály és a Pocahontas.

Aladdin egész élete egy csapásra megváltozik egy varázslámpa megdörzsölésével, amelyből a mókamester és alakváltoztató Dzsini tűnik elő, aki felajánlja, hogy teljesíti három kívánságát. Ezzel kezdődik Aladdin mesés, hihetetlen felfedező utazása Abuval, a csintalan majommal. Jafar, a szultán fővezíre azonban gonosz tervet forral, és elrabolja az uralkodó lányát. Aladdin Abuval az oldalán harcba indul, hogy kiszabadítsák a szépséges Jázmin hercegnőt.

Szerda: A szépség és a szörnyeteg

Mivel az Alice Csodaországban 1 milliárd dolláros bevételt termelt a 2010-es bemutatója után, a következő években a Disney sorra forgatta le a régi rajzfilmjei élőszereplős változatát, amely trend a mai napig tart. A Demóna után jött a Csipkerózsika, aztán A dzsungel könyve, majd az Alice Tükörországban, és végül 2017-ben A szépség és a szörnyeteg is mozikba került, a Harry Potter-filmek Hermionéjával, Emma Watsonnal a főszerepben.

A szépség és a szörnyeteg Belle varázslatos utazásának története; az eszes, gyönyörű és független ifjú hölgyet kastélyába zárja egy szörnyeteg. Félelmeit leküzdve a lány összebarátkozik új, kényszerű otthona elvarázsolt személyzetével és végül képes lesz arra is, hogy meglássa a gyöngéd, érző szívű herceget a szörnyeteg rettentő külleme mögött.

Csütörtök: Aranyhaj és a nagy gubanc

Katzenberg 1994-es távozásával és az 1995-ös Toy Storyval berobbanó Pixar diadalmenetével párhuzamosan a Disney egyre inkább lejtmenetbe került a rajzfilmjeivel. Az Atlantisz: az elveszett birodalom, a Kincses bolygó, a Mackó testvér vagy A legelő hősei labdába sem tudtak rúgni olyan Pixar-sikerek mellett, mint a Némó nyomában, a Hihetetlen család, a Verdák, a Fel! és a Toy Story folytatásai. A hercegnő és a béka után a Disney már nem is erőltette tovább a régi vágású, klasszikus rajzfilmjeit, inkább beszállt a patinás Disney Animations is a 3D-rajzfilmbizniszbe, és a saját leányvállalatuknak,a Pixarnak csináltak konkurenciát olyan nagy sikerű animációkkal, mint az Aranyhaj, a Rontó Ralph vagy a Jégvarázs.

A bájos Aranyhaj egy toronyban él. A gonosz boszorkány még csecsemőkorában rabolta el a királylányt, azóta tartja bezárva. Aranyhaj egyhangú élete megváltozik, amikor a toronyban talál menedéket üldözői elől a királyság legkeresettebb banditája. Flynn Ryder felbukkanása jó alkalom arra, hogy Aranyhaj kiszabaduljon Nyanyabanya rabságából. Alkut köt tehát a jóképű fickóval, és ezzel kalandokkal teli utazás veszi kezdetét. Ebben társuk egy állandóan aggodalmaskodó kaméleon, egy szuperló és néhány haramia. Közben fény derül Flynn igazi kilétére. A Grimm testvérek meséjéből.

Péntek: Toy Story 3.

A nagy sikerű Toy Story-széria harmadik részében a korábbi filmek gyereke, Andy már felnőtt, továbbtanult, és elköltözött otthonról. Nem csoda, ha Woody seriff, az űrhajós Buzz, Krumplifej, Rex, a tacskó és a többiek úgy érzik, nincs már rájuk szükség. A magukat feleslegesnek érző játékok elhatározzák, nem várják meg, míg a kukában végzik, hanem a Sunnyside óvodába mennek, ahol örömet szerezhetnek a gyerekeknek.

Az álomból azonban rémálom lesz, amikor rájuk szabadulnak a féktelen apróságok. Woodyék kénytelenek menekülőre fogni a dolgot, az ovi játékaival összefogva szöknek meg, hogy visszatérjenek Andyhez, aki időközben keresni kezdte őket.