Wes Craven és az ő bájosan csapnivaló farkasemberes horrorja

A műfaj mestere újra a tinifilmek alapjait vegyítette a horror műfaji elemeivel, mint a Sikolyban, de az eredmény nem lett olyan emlékezetes, bár azt is tudjuk, ki tehet róla.

Vicces, hogy mostanában szinte minden hollywoodi történetben felbukkannak ugyanazok a negatív szereplők újra és újra, és nem csak mint zaklatók, hanem egy-egy film sikertelenségének okozói. Naná, hogy Harvey Weinsteinről van szó, és a testvéréről, Bobról. És, ha hihetünk a szakmai híreszteléseknek, a konkrét tényeknek és Wes Craven  rendező visszaemlékezéseinek, ők kavartak be neki az Elátkozottak (2005) készítésénél is.

 

A film bemutatóját ugyanis eredetileg három évvel a Sikoly 3. (2000) utánra tervezték, szépen meg is csináltak mindent, de Weinsteinéknek semmi sem volt elég jó. Rengetegszer kellett átírni a forgatókönyvet, amiből szereplők estek ki, majd újak kerültek be – 7 jól ismert színész már felvett jeleneteit dobták ki -, számos jelenetet kellett újraforgatni, más lett a befejezés és a legendás maszkmester, Rick Baker alkotta farkasember effekteket úgy ahogy van, kivágták a kukába, majd kezdetleges CGI-t alkalmaztak. Úgy is néz ki az egész, de ne szaladjunk előre. Adott két testvér, Ellie (Christina Ricci) és öccse, Jimmy (Jesse Eisenberg) egy partiról hazafelé tartva összeütköznek egy másik autóval, amely az út menti árokba zuhan. Miközben a testvérpár megpróbálja kiszabadítani a sérült nőt, farkashoz hasonló lény támadja meg őket. A nő meghal, Ellie és Jimmy pedig kisebb horzsolásokkal és nagy adag rémülettel megússza a kalandot. Hamarosan különös változásokat tapasztalnak magukon, megsokszorozódik az erejük, az érzékszerveik kifinomultabbá válnak.

És szólhat egyszerre egy sztori a farkasemberekről és a tinilét nehézségeiről, ahol a hirtelen változás nagyon is jól jön, ha a kötekedő nagyfiúkkal kell szembenézni vagy udvarolni kell egy lánynak, de nem biztos, hogy ugyanez a helyzet, ha valaki féltékeny. És nem mondom, hogy Christina Riccit és Jesse Eisenberget a jóisten is horrorfilmre teremtette – Eisenberget biztos, hogy nem -, de pont miattuk lesz nézhető ez az elpuskázott történet, amelyben az első áldozat nem mellesleg az Amerikai pite jócsaja, Shannon Elizabeth. Rajta kívül olyan színészóriások jelennek még meg, mint Joshua Jackson, Milo Ventimiglia vagy Portia de Rossi , de az egyik rendőr szerepében feltűnő Nick Offermann mind elől ellopja a show-t.

És csak megjegyeznénk, hogy Patrick Lussier vágónak megvan az eredeti verzió az eredeti vérfarkasokkal, és talán egyszer, valamikor elénk kerül az a változat!