Zseniális filmek lesznek vasárnap a tévében

Brooklyn, Manifesztum, Számkivetett. De ha valaki vígjátékot akar, az is megkapja a magáét.

A számolás joga - Prime, június 21. vasárnap, 18.25h

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet...amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glenn-t feljuttatni az űrbe...és azután haza is hozni.

 

A maszk - Film+, június 21. vasárnap, 18.30h

Stanley Ipkiss (Jim Carrey) igazán szánalmas, kétbalkezes figura. Bármibe fog, az homlokegyenest ellenkezőleg sül el. De csak addig, amíg rá nem vigyorog a bandzsa szerencse egy ősi maszk képében. Elegendő, ha az arcára húzza és Stanley Ipkiss többé nem az, aki volt! Új énje szórakoztató, szívdöglesztő, akinek minden trükk a kisujjában van. Ám hamarosan a maszk új gazdához kerül, aki korántsem ilyen szórakoztató, s azt tervezi, hogy emberfeletti erejével uralma alá hajtja a várost. A kétbalkezes Stanley kénytelen akcióba lépni…

 

Holnapután - TV2, június 21. vasárnap, 18.50h

Jack Hall (Dennis Quaid) klimatológusnak még a saját fia, Sam (Jake Gyllenhaal) sem hiszi el, hogy a Földet katasztrófa fenyegeti. Ám amikor egy sziget nagyságú jégtömb válik le a Déli-sark jégtáblájából, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy menekülni kell. De a folyamat drámai gyorsasággal söpör végig, Amerika megbénul a sarkvidéki hidegtől és a rázúduló hótömegtől...

 

Több mint testőr - Cool, június 21. vasárnap, 20.40h

Frank Farmer (Kevin Costner) olyan ember, aki hisz a fegyelemben. Az egykori titkos ügynök profi testőrként dolgozik, és szakmájának egyik legjobbja. A sors egy nap összehozza Rachel Marronnal (Whitney Houston), a népszerű popsztárral. A fiatal énekesnő felfelé ívelő karrierjét úgy tűnik, semmi sem állíthatja meg, de ezért el kell viselnie a sikerrel járó kényelmetlenségeket: a menedzsert, az újságírókat, a kísérőszemélyzetet, és természetesen a rajongókat, akik közül az egyik őrült levelekkel zaklatja a sztárt. Rachelnek testőrre van szüksége, és mivel Frank Farmer a legjobb a szakmában, őt kéri fel a nő a veszélyes feladatra.

 

A könyvelő - AXN, június 21. vasárnap, 21h

Chris Wolff (Ben Affleck) a világ egyik legjobb könyvelője és kissé autista _ kerüli az embereket, magányosan él és nem is vágyik másra.Amikor egy nagy, robotokat tervező gyár könyvelésében furcsa hibák tűnnek fel, természetesen hozzá fordulnak. Ő és a cég egyik munkatársa (Anna Kendrick) hamar új, megmagyarázhatatlan eltérésekre figyel fel, és ez valakinek nagyon nem tetszik. Egy különleges katonai egység leszerelt tisztje megbízást kap, hogy végezzen a párral. Chris és Dana kénytelen együtt bujkálni. De Chris tartogat egy-két meglepetést. Néhány közülük halálos lehet...

 

Parkoló - Viasat6, június 21. vasárnap, 21h

A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló. A Parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében. Télen-nyáron itt él a lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Az egyetlen helyre, ahol otthon érzi magát. Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése alapjaiban változtatja meg Légiós és a hely addig megszokott életét. Imre, a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. Ekkor egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük igazi tétje nem is a tetővel fedett parkolóhely, hanem sokkal inkább két világnézet élet-halál párbaját látjuk. Két magányos, mindenre elszánt ember küzdelmét, akiknek szembe kell nézniük élethazugságaikkal, múltjuk fájdalmas sebeivel.

 

Liza, a rókatündér - M2, június 21. vasárnap, 21.10h

Az elmúlt tíz év egyik legsikeresebb magyar, romantikus vígjátéka. Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor kimenőt kap a 30. születésnapjára. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, végre párt talál magának. Ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti. A film 2015-ben öt díjat nyert a Magyar Filmhéten. Sikersorozata a nemzetközi filmfesztiválokon is folytatódott.

 

Giovanna apja - Duna Tv, június 21. vasárnap, 21.25h

A történet 1938-ban játszódik Bolognában, Pupi Avati rendező szülővárosában. Michele Casali tiszteletben álló rajztanár a helyi gimnáziumban. Szerető felesége van, és egy kicsit csúnyácska lánya, akiért rajongásig odavan. Mindent megtenne érte, még azt is, hogy tanári tekintélyét bevetve rávegye az egyik tanítványát, hívja el egy randevúra a lányát. A dolog azonban rosszul sül el: Giovanna tudomást szerez róla, hogy a legjobb barátnőjének viszonya van a fiúval. A lány gyilkosság áldozata lesz, Giovannát pedig elmegyógyintézetbe zárják. Michele mindent megtesz, hogy tartsa a lelket imádott lányában. Díjak: A film a 2008-as Velencei Filmfesztiválon kis Arany Oroszlán-díjat nyert, a papát alakító Silvio Orlani pedig a legjobb férfialakításért járó Volpi kupát.

 

15 perc hírnév - Viasat3, június 21. vasárnap, 22.55h

Eddie Fleming nyomozó a New York-i rendőrség kirakatembere, médiasztár. Az idők során megtanulta, hogyan kezelje a médiát, hogyan fordítsa munkája hasznára, és miként ne húzzon ujjat ezzel a félelmetes hatalommal. A média dicsfényéből, az ismertségből és a vele járó kétes haszonból azonban a bűnözők is egyre inkább ki akarják venni a részüket. Ebben a törekvésükben sajnos szövetségesekre találnak a média világában és az igazságszolgáltatásban is megtalálható kalandorok személyében. Két ámokfutó kelet-európai bűnöző felbukkanása minden eddiginél nagyobb kihívás elé állítja a népszerű és dörzsölt zsarut.

 

Brooklyn - Prime, június 21. vasárnap, 22.55h

Eilis (Saoirse Ronan) többre vágyik, mint amennyi jutott neki. Elhagyja hát az anyai otthont, és Írországból New Yorkba költözik. 1950-ben ez egy magányos, kíváncsi lány számára olyan, mintha egy másik bolygóra került volna. Hamar magával is ragadja a nagyváros forgataga, és a honvágyat gyorsan legyőzi egy mindent elsöprő szerelem. Ám nem ilyen egyszerű új életet kezdeni. A lány régi élete nem tűnik el nyomtalanul, és Eilis hamarosan válaszút előtt találja magát: választania kell két világ és két élet között...

 

Manifesztum - Duna Tv, június 21. vasárnap, 23.15h

Manifesto _ "A jelenkor összes műve hamis" _ "Semmi sem eredeti. Lopjatok akárhonnan, ami inspirál." A filmben elhangzott gondolatok ma talán még igazabbak, mint a történelem során eddig bármikor. A Manifesztum című filmet egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt, képzőművész. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett briliáns alakításában. A Manifesztum központi problémája, ami körül a 12 epizód forog: az élet és a művészet viszonya. A létfenntartás unalmas és elvesz tőlünk minden energiát, ezzel szemben a művészet mindenhol jelen van az életünkben, és mélyrehatóan átjár minket. A Manifesto / Manifesztum minden szempontból különleges film. Egyrészt azért, mert 12 videóinstallációból áll a történet, melyek egymástól függetlenül is megállják a helyüket. Másrészt pedig azért, mert lényegében az egész filmben egyes egyedül Cate Blanchett szerepel, aki 13 karaktert személyesít meg. A Manifesztumban több mint 50 közismert ember beszéde, kinyilatkoztatása, hitrendszere, vagyis manifesztuma hallható. A német Julian Rosefeldt által rendezett alkotásban mindegyik koreszme némiképp új értelmezési keretet kap, legfőképpen azért, mert közvetlenül egymás után hangoznak el a különböző eszmék manifesztumai. Így rácsodálkozhatunk, hogy a különböző eszmék sok esetben lényegükben nem is különböztek egymástól. Legfőbb céljuk a fennálló rend teljes elutasítása, a múlt cáfolása, a jövő megtagadása, a jelen kiteljesítése volt. Ehhez társul Cate Blanchett briliáns alakítása, aki a filmben 13 szerepet ölt magára, kezdve egy hajléktalan férfitól a tévébemondón át egészen a bábkészítőig. Az egykor heves indulatokat, rengeteg embert megbotránkoztató vagy éppen ámulatba ejtő manifesztumok mondanivalói a 21. századi embernek is számos üzenetet hordoznak. A nézőt könnyen megrémítheti, mennyire fals ideológiákkal kísérelték meg vezetni vagy inkább összezavarni az embereket.

 

Sellők és Rinocéroszok - M2, június 21. vasárnap, 23.20h

Egy ábrándozó, magányos kislány, Tilda története, aki naphosszat az ablakból figyeli az őt körülvevő világot. Szomszédai különös, groteszk szeretetéhségükben esendő figurák. Őket figyelve Tilda emlékeibe és a múltba menekül, amikor még boldog családban élt. A világhírű cirkuszi számban lépett fel gyönyörű anyukája, a Sellő és az Erőművész apuka. Ám a társulat bűvésze mindent tönkretett. A Bangalore Rövidfilm Fesztivál legjobb animációs díját, valamint a Kaliforniai Női Filmfesztiválon szintén a legjobb animáció díját nyerte 2018-ban.

 

Számkivetett - Moziverzum, június 21. vasárnap, 23.25h

A "Számkivetett" egy utazás, melynek során nagyon sokat tanulunk meg önmagunkról, az emberi természetről, mindezt egyetlen figura, Chuck Noland történetének bemutatásával. Chuck Noland (Tom Hanks) karrierje csúcsán álló topmenedzsert az ünnepek előtti utolsó szolgálati útján szörnyű baleset éri. Senki sem éli túl a viharba keveredett gép lezuhanását, csak ő marad életben, valahol Malajzia felé a szétszórt szigetek világában. Barátnője, Kelly (Helen Hunt) hiába várja vissza, a hatóságok szerint nem élte túl senki a szerencsétlenséget. Chuck minden érzékét latba veti a trópusi szigeten az életben maradásért. Lassan feltalálja magát és önellátóvá válik. Nem hagyja magán eluralkodni a kezdeti kétségbeesést, tovább reménykedik. Négy évig tart ősemberi kalandja. Tutajt épít és felhúzza rá a véletlenül partra sodort vitorladarabot. Az óceánon hánykolódva találnak rá. A visszatérés sokkoló hatású. Az otthoni civilizáció már rég kivetette magából. Díjak és jelölések: Golden Globe-díj (2001) _ Legjobb színész _ drámai kategória: Tom Hanks BAFTA-díj (2001) _ Legjobb férfi alakítás jelölés: Tom Hanks Oscar-díj (2001) _ Legjobb férfi alakítás jelölés: Tom Hanks Oscar-díj (2001) _ Legjobb hangkeverés jelölés

 

Euro túra - TV2, június 21. vasárnap, 00.10h

A külkapcsolatok bedurvulnak, amikor az egyetemista Scotty Thomas a spanokkal átzúz Európába a leghúzósabb nyári buli-vakációra! Dögös külföldiekkel találkoznak, és minden lehetséges extrém őrületet besűrítenek életük legvadabb túrájába! Scott-ot éppen az érettségi bankett előtt dobja a barátnője, egy punk-együttes oszlopos tagja kedvéért. Hősünk csalódottságában olyan részegre issza magát, hogy európai levelezőtársát, aki mellesleg egy szőke bombázó és, akit addig fiúnak vélt, csúnyán megbántja. Scotty ekkor megfogadja, hogy a nyári szünetben csakis egyetlen cél lebeg majd a szeme előtt: felfedezni az ismeretlen és hatalmas Európát, s eközben megtalálni a megbántódott lányt…

 

Balszerencsés Alfréd - Film4, június 21. vasárnap, 00.20h

Alfred kész istencsapása, olyan balfék, hogy a hídról is rossz helyre ugrik, épp oda, ahová Agathe, a szerelemben csalódott bemondónő is veti magát. A két túlélő útja épp szétválna, amikor Alfredet beválogatják a legújabb televíziós vetélkedő párizsi csapatába. A műsor háziasszonya nem más, mint Agathe, aki nem is sejti, hogy a verseny lényege a párizsi csapat lebőgése a vidékkel szemben.