10 dolog, amit talán nem tudtál a 75 éves Brian Mayről

1947. július 19-én született minden idők egyik legegyedibb gitárosa és legnagyszerűbb dalszerzője. Íme néhány érdekesség a Queen élő legendájáról.

Ma is gyerekkori gitárján játszik

Mivel szülei nem voltak olyan anyagi helyzetben, hogy márkás elektromos gitárt vásároljanak neki, elektroműszerész édesapja segítségével 1963-ban házilag készítette el első komoly hangszerét. A végül Red Special nevet kapó gitárt egy régi kandalló fájából építették meg, különböző szerelékei pedig olyan tárgyakból lettek átalakítva, mint például egy bicikli nyeregtáskatartója, egy motorkerékpár szeleprugója vagy épp egy kötőtű feje.

Forrás: Aldara Zarraora / Redferns

 

Brian mindössze 17 fontot és 50 pennyt költött a hangszer elkészítésére, aminek sajátos, ezer közül is felismerhető hangzása azóta egyet jelent a nevével. Bár több replika is készült belőle az évek során, a mai napig az eredeti darabot használja főgitárjaként, az ikonikus hangszer értéke pedig mára gyakorlatilag felbecsülhetetlennek számít.

További érdekesség, hogy pengető helyett pénzérmével, egész pontosan egy hatpennyssel játszik, ugyanis állítása szerint bár sok mindent kipróbált, azzal tudja elérni a leginkább neki tetsző hangzást.


PhD-je van asztrofizikából

Fizika és matematika szakon szerzett diplomát az egyetemen, majd csillagászatból szeretett volna doktorálni, azonban a Queen egyre nagyobb sikerei miatt a ’70-es évek közepén félretette tanulmányait. Egészen 2007-ig, amikor is ismét beiratkozott egykori iskolájába, és a következő évben meg is szerezte doktori címét a csillagközi porok kapcsán végzett kutatásaiból írt disszertációjának köszönhetően. 2008-ban egy aszteroidát is elneveztek róla, a napokban pedig összehozott egy dalt a James Webb űrteleszkóp első fotóit megünnepelve.

 

Nem csak zseniális gitáros, de fantasztikus dalszerző is

A Queen több szempontból is egyedülálló zenekarnak számít, azonban az szinte biztos, hogy a The Beatles-ön és rajtuk kívül nem nagyon tudunk még egy olyan csapatot mondani, amelynek minden egyes tagja szerzőként is örökérvényű világslágereket adott a világnak. Briannek köszönhetjük ugyanis többek közt

a We Will Rock You, a Fat Bottomed Girls, a Save Me, a Flash, a Hammer to Fall, a Who Wants to Live Forever, az I Want It All vagy a The Show Must Go On című dalokat,

de az eredetileg a Queen számára írt, végül azonban szólóban sikerre vitt Too Much Love Will Kill You című számot is. Utóbbiért egyébként megkapta a lehető legmagasabb dalszerzői kitüntetést, az Ivor Novello-díjat is.

 

Egy időben megfordult a fejében az öngyilkosság is

A ’80-as évek végén és a ’90-es évek elején olyan súlyos depresszió gyötörte, hogy utólagos bevallása szerint még annak gondolatával is eljátszadozott, hogy eldobja magától az életet. Állapota kiváltó okai közé sorolta tönkrement első házasságát, kudarcát férjként és apaként, édesapja halálát, valamint Freddie Mercury betegségét és elvesztését is.

Többször is járt Magyarországon

A Queen 1986-os Népstadion-beli koncertjére mindenki emlékszik, legalábbis anekdotákat biztosan hallott már róla, Brian azonban a későbbiekben is több alkalommal tiszteletét tette nálunk. Legközelebb szólóban, saját zenekarával lépett fel Budapesten 1993-ban és 1998-ban, majd a Paul Rodgers-szel kiegészült Queennel tért vissza hozzánk 2005-ben és 2008-ban. Ezt két akusztikus fellépés követte Kerry Ellis énekesnővel 2016-ban, végül pedig az Adam Lamberttel felálló Queen soraiban látogatott hazánkba 2017-ben. Vagyis ideje volna már egy újabb magyar koncertnek, mi már nagyon hiányoljuk.

 

Összeszűrte a levet Zalatnay Saroltával

Legalábbis a magyar énekesnő ezt állítja. Elmondása szerint a Queen legendás 1986-os koncertje után találkozott a gitárossal, majd intim közelségbe is kerültek egymással.Cini korábban a Bee Gees tagjával, Maurice Gibbel ápolt romantikus kapcsolatot, vele majdnem a házasságig jutottak, Briannel azonban nem mélyült el ennyire a dolog kettejük közt. Olyannyira nem, hogy May később azt nyilatkozta, hogy nem cseng neki ismerősen a Zalatnay Sarolta név. Az énekesnő szerint ez azért lehet így, mert Brian - akitől állítólag a mai napig leveleket őriz - valószínűleg Ciniként emlékszik rá.

Vegán és a borzokért kampányol

Már évek óta vegetáriánus volt, amikor 2020-ban egy egész hónapon át tartó kihívást teljesítve 100%-ban vegán életmódra váltott. Ez persze nem olyan meglepő, tudva, hogy régóta nagy állatvédő hírében áll, ékes szószólója többek közt a rókák vadászata és borzok kiirtása elleni harcnak. Utóbbi ügy mellé állva még egy kislemezt is piacra dobott, Save the Badger Badger Badger címmel.

 

Bolondul a sztereó fotózásért

Egész életében lenyűgözte a sztereoszkópia, azaz az olyan képalkotási módszer, melynek során két megegyező, ám egymáshoz képest kissé eltolt kép készül, melyekre ránézve agyunkban a térlátás illúziója jön létre. Ő maga is kialakított egy ehhez használatos különleges szemüveget, az OWL Viewert, majd 2017-ben egy könyvet is piacra dobott Queen in 3-D címmel, amiben saját, ilyen metódussal elkészített fotói láthatóak a zenekar hőskorából.

 

Rengeteg sztárral dolgozott együtt

Még felsorolni is nehéz volna, hogy hány előadó dalaiban működött közre, mint vendégművész, akár csak egy gitárszóló erejéig. Ráadásul mindezt stílusokon átívelően tette, hiszen nevét ugyanúgy ott találjuk a Black Sabbath, a Soundgarden, a Foo Fighters vagy a Motörhead egy-egy felvételén, mint a brit rapper/énekes Dappy vagy épp Lady Gaga egy-egy dalában.

 

Álnéven is kiadott egy EP-t

Szólólemezei mellett 1998-ban Retro Rock Special címmel egy különleges kiadványt is piacra dobott, a legendás countryénekes, Conway Twitty után T. E. Conway néven. 

Az anyagon a címéből kikövetkeztethetően régi rock and roll dalokat dolgozott fel, borítóján pedig ugyanabban a rockabilly parókában és színes öltönyben látható, amiben először 1994-ben lépett színpadra egy karácsonyi Queen-találkozón. Négy évvel később aztán ismét alteregója bőrébe bújva énekelte el Twitty egyik dalát saját koncertje előtt, mondhatni saját maga "előzenekaraként".