10 dolog, amit talán nem tudtál a Muse-ról

Június 21-én a brit alternatív rockbanda koncertje zárja az első napot a 2022-es VOLT Fesztiválon. Íme néhány érdekesség Matt Bellamyról és csapatáról.

Eredeti nevüket egy japán pornófilm után választották

1994-ben még Rocket Baby Dolls néven alakultak meg, majd már Muse néven indultak el egy bandák csatája versenyen, ahol teljesen kilógtak a sorból: ki voltak sminkelve, zajos, agresszív zenét játszottak, a performansz végén pedig mindent összetörtek a színpadon. A recept azonban bevált, ugyanis megnyerték a tehetségkutatót, otthagyták az egyetemet és munkahelyeiket, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem.


Frontemberük különleges világrekordot tart

A banda énekes/gitárosa, Matt Bellamy a későbbiekben is szeretett tört-zúzni a színpadon. Olyannyira, hogy a mai napig ő tartja az egy turné során legtöbb gitárt összetörő zenész rekordját, hiszen egész pontosan 140 hangszerrel végzett egyetlen koncertkörút alatt. Ráadásul állítólag dobosuk, Dom három alkalommal is megsérült, amikor Matt eltalálta 1-1 felé hajított gitárdarabbal.

 

Szokatlan hangszereken játszanak

Mind Matt, mind pedig Dom furcsa tárgyakat használtak hangszerként 1-1 daluk felvételekor. A Space Dementia végén ugyanis Matt cipzárja, a Screenagerben pedig egy láma patája hallható. Chris Wolstenholme basszusgitáros pedig, amikor épp nem a Muse-zal turnézza körbe a világot, szülővárosában, Teignmouthban egy helyi bárzenekarban játszik, azonban dobosként.

 

Volt egy rejtélyes tagjuk

Egy időben a TV-felvételeik során a színpadon felbukkant mellettük egy titokzatos figura, aki maszkot viselve break dance-elt a zenészek mellett. Hogy ki volt ő? Nem más, mint turnémenedzserük, Glen.

 

Énekesük nem az első zenész a családban

Matt édesapja ugyanis az a George Bellamy, aki annak idején a ’60-as évek instrumentális rockzenét játszó csapatának, a The Tornados nevű formációnak a tagja volt. A banda 1962-ben az első angol zenekar volt, akik egy dalukkal vezetni tudták az amerikai slágerlistát, de a szülőhazájukban is az első helyre kerültek a Telstar című kislemezükkel.

 

Kis híján perre mentek Celine Dionnal

2002-ben ugyanis a kanadai díva Las Vegas-i showműsorának a Muse, azaz múzsa nevet tervezte adni, ami természetesen nem volt a brit rockbanda ínyére:

 Nem akarjuk, hogy az emberek azt higgyék, hogy Celine Dion kísérőzenekara vagyunk.” – mondták akkoriban.

Az énekesnő állítólag 32 ezer fontot ajánlott fel a névhasználatért, azonban a banda nem élt a lehetőséggel, sőt, még azt is fontolóra vették, hogy bepereljék Diont, miután Celine menedzsmentje kijelentette, hogy akár engedély nélkül is használni fogják a Muse nevet. Végül aztán meggondolták magukat, így a nagy jogi csatározás elmaradt.

 

Matt csak egyedül hajlandó énekelni

Már a legelső Muse-felvételek óta Matt kényes arra, hogy csak és kizárólag a lemezük producere hallhatja őt énekelni mindenféle hangszeres kíséret nélkül. Igen, ez azt jelenti, hogy

még saját zenésztársai sem tartózkodhatnak a stúdióban az énekfelvételek során.


Kevesen múlt, hogy repülőszerencsétlenség érte őket

2000-ben, miután megkapták karrierjük első elismerését, az NME magazin által kiosztott Legjobb új zenekar kategóriában, egy kis magángéppel indultak útnak a díjátadóról, mivel aznap még oda kellett érniük egy fellépésre. A jármű egyik hajtóműve azonban kigyulladt, amint megérkeztek a kifutóra. Matt később így mesélt erről:

„Még szerencse, hogy nem robbantunk fel. Ott ültünk, kezünkben a díjakkal, miközben a hajtómű lángra kapott, szóval azt gondolom, hogy valószínűleg ez volt a legnagyobb rock ’n’ roll pillanatunk. Hál’ Istennek nem kezdtem el miatta félni a repüléstől…vagy a díjaktól.” 

 

Egyik dalukat kábítószer hatása alatt rögzítették

Legalábbis az egyikről be is vallották. A Plug In Baby című számukat meghallva pedig ez nem is olyan meglepő. Matt Bellamy szerint ugyanis:

„Mindannyian teljesen be voltunk gombázva, amikor felvettük azt a dalt.”

Nos, így már minden érthető.

 

Nem mindennapi módon érkeztek volna meg az egyik koncertjükre

2007-ben, amikor a Wembley stadionban játszottak, a srácok azt tervezték, hogy a hátukon jetpackkel repülnek majd be a színpadra, azonban a procedúra sajnos nem felelt meg az egészségügyi és biztonsági előírásoknak, így végül kénytelenek voltak lemondani az ötletükről.