10 dolog, amit talán nem tudtál a születésnapos Kate Bushról

A Stranger Thingsnek köszönhetően ismét a slágerlisták élvonalába kerülő brit énekesnő július 30-án ünnepli 64. születésnapját. Íme néhány érdekesség az art pop királynőjével kapcsolatban.

A Pink Floyd gitárosa fedezte fel

Még csak 16 éves volt, amikor már elkészült egy 50 számos demója a saját szerzeményeiből. A kazettát körbeküldte az összes multi kiadónak, akik azonban nem láttak benne fantáziát. Az anyag aztán végül eljutott a Pink Floyd gitárosához, David Gilmourhoz is, akinek viszont nagyon megtetszett Kate zenei világa, ezért a saját költségére segített neki egy három számos, professzionális demóanyag felvételében. Ezzel már meggyőzték az EMI kiadót is, akik szerződést ajánlottak a fiatal lánynak. Egy nagy összegű előleget is kapott, amit pantomim-és modern táncórákra költött.

 

Első nagy slágerét egy regény inspirálta

Méghozzá Emily Brontë híres műve, az Üvöltő szelek, pontosabban annak 1967-es tévéfilm adaptációja. A filmváltozat megnézése után kezdte el olvasni a könyvet, de még a végére sem ért, amikor már elkészült a Wuthering Heights című dala. További érdekes egybeesés, hogy Brontë-val éppen ugyanazon a napon van a születésnapjuk, valamint születési neve is megegyezik a regény főhősnőjével, Catherine-nel. 

 

Több ízben is poptörténelmet írt

A Wuthering Heights ugyanis váratlan sikert aratott: az angol slágerlista élére került és négy héten át meg is őrizte ezt a pozícióját. Ezzel pedig Kate az első olyan brit női előadó lett, aki egy saját maga által írt dalával a csúcsig jutott az angol kislemezek mezőnyében. Bemutatkozó, The Kick Inside című nagylemezéből a dal sikerének köszönhetően több mint 1 millió példány fogyott el, amivel szintén az első hölgy lett, aki egy ilyen mennyiségben elkelt debütalbumon minden dalt maga szerzett. Az 1980-ban megjelent Never for Ever című koronggal pedig Bush az első nő lett, akinek egy albuma az első helyen nyitott az angol lemezeladási listán.

 

Nem szívesen vállalt tévéfelvételeket

Bár sikerei csúcsán volt, amennyire csak tudta, kerülte a reflektorfényt, és nagyon megválogatta, hogy melyik televíziós felkérésre mond igent. A híres angol szakácsnő, Delia Smith meghívásának azonban eleget tett, rajongói és menedzsmentje legnagyobb meglepetésére. A főzős műsorban kifejtette álláspontját a vegetarianizmusáról, de arról is, hogy miért hagyja meg az alma héját főzéskor, illetve, hogy mennyi mindenre jó a dió.

 

Leghíresebb dalának eredetileg más címe volt

A Stranger Things negyedik évadában való szereplése óta őrületes másodvirágzását élő Running Up That Hill című 1985-ös kislemeze Kate szándéka szerint A Deal with God címen került volna a boltok polcaira, azonban kiadója szerint a megosztó és félreérthető cím rossz hatással lett volna a lemezeladásokra a keresztény vásárlók körében. A dal így végül a ma ismert formájában látott napvilágot, azonban a Hounds of Love című albumon, illetve a további kiadásokon már zárójelben feltüntették mellette az eredeti címet is.

 

Videóklipjét az amerikaiak túl furának találták

A Running Up That Hill-hez készült kisfilmnek - akárcsak Kate többi videójának – szokatlan, szürreális képi világa volt, ami az énekesnő egyik védjegyének számított, és mondhatni, a brandje részét képezte. Ennek ellenére az akkor még csak az Egyesült Államokban sugárzó MTV nem díjazta a művészi hozzáállást, és arra hivatkozva, hogy közönségük nem értené az általuk „túl ezoterikusnak” nevezett klipet, nem volt hajlandó lejátszani azt, és a hivatalos videó helyett inkább az alábbi tévéfelvételt tűzte képernyőre:

 

Imádja a horrorfilmeket

Annyira, hogy munkásságában is visszaköszön egy-egy klasszikusra való utalás, az 1978-as Hammer Horror című dalának címe is egy ezek közül, méghozzá az egykori horrorfilm gyártó cég, a Hammer nevére. A dalhoz készült kisfilmre például a James Cagney főszereplésével készült 1957-es Az ezerarcú ember gyakorolt nagy hatást, ami azonban ironikus módon azonban pont nem Hammer-film volt.

 

Inaktivitása egy írót is megihletett

1993-ban megjelent The Red Shoes című nagylemeze után 12 évig nem adott ki újabb albumot, és gyakorlatilag visszavonult a zenei életből. 2004-ben a hallgatásáról egy könyv is született, John Mendelssohn tollából, Kate Bushra várva címmel, amelyben egy kitalált történet szerint rajongói azt találgatják, hogy kedvencük vajon mikor ad újra életjelet magáról. Imáik meghallgattattak, ugyanis Bush a következő évben piacra dobta Aerial című visszatérő korongját.

 

A Sex Pistols énekese is odavan érte

Művészetéről nem csak a közönség, de a zenészszakma is elismeréssel nyilatkozik, kortársak és a fiatalabb generáció egyaránt. Talán kissé meglepő, de még a Sex Pistols frontembere, John Lydon is hatalmas rajongójának vallja magát. Sőt, anno még egy dalt is írt neki Bird in Hand címmel, méghozzá a dél-afrikai papagájok illegális exportálásáról. Végül az énekesnő nem tartott igényt a nem mindennapi témát feszegető számra, ennek ellenére Lydon szerint az iránta érzett csodálatán ez mit sem változtatott.  

 

Nagy nevekkel dolgozott együtt

És ha Johnny Rottennel nem is, de számtalan világsztárral kollaborált karrierje során. Még pályafutása elején háttérvokálozott Peter Gabriel egyik lemezén, később pedig duetteztek is együtt, a Don’t Give Up című közös daluk hatalmas sikert aratott. De énekelt többek közt Elton Johnnal is, albumain pedig olyan világsztárok is játszottak, mint Prince, Eric Clapton vagy Jeff Beck.

 

Címlapkép: Kate Bush, 1979; Fotó: Rob Verhorst/Redferns