10 dolog, amit talán nem tudtál The Notorious B.I.G.-ről 

1997. március 9-én hunyt el a ’90-es évek egyik legmeghatározóbb hip hop sztárja. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a 25 éve elhunyt ikonikus rapperről.

    Forrás: Chris Walter/WireImage

    Jamaikából származott

    Szülei jamaikai emigránsok voltak, politikus édesapja azonban magára hagyta őket édesanyjával, aki így 14 hónapos korától egyedül nevelte. Az óvónőként dolgozó Voletta Wallace két állásban is dolgozott, hogy el tudja tartani a kis Biggie-t, aki később szövegeiben is negatívan nyilatkozott George Latore-ról.


    Kitűnő tanuló volt

    A sztereotípiákat meghazudtolva színötös tanuló volt, aki nem mellesleg a rajzolás területén is kiugróan tehetségesnek mutatkozott. Így nem meglepő, hogy grafikusnak készült, de még az orvostudomány is érdekelte, az is szóba jött, hogy fogorvos legyen belőle. Több iskolai díjat is elnyert, a legtöbbet kedvenc tárgyából, az angolból. Végül azonban beszippantotta az utca, 1989-től kezdve évente letartóztatták, egyszer 9 hónapot ült crack terjesztés miatt.

    Érdekesség, hogy ugyanabba a brooklyni középiskolába járt, ahova Jay-Z, Busta Rhymes és DMX is.


    A The Notorious B.I.G. nem az első művészneve volt

    Bár Christopher George Latore Wallace néven látta meg a napvilágot, valójában a legtöbben művésznevén, vagy a testalkatára is utaló Biggie Smallsként ismerik. Utóbbit egy 1975-ös filmből, a Let’s Do It Againből választotta, amiben Calvin Lockhart alakított egy ilyen nevű karaktert. Ennek hatására eleinte el is kezdte használni azt, azonban a színész perre vitte a dolgot, így végül a The Notorious B.I.G. mellett tette le a voksát.

    Amikor hotelekbe jelentkezett be, gyakran használta a Frank White álnevet, amit szintén egy filmből, a New York királyából kölcsönzött. Egy alkalommal Christopher Walken, aki a szóban forgó szerepet játszotta a moziban, felhívta Biggie hotelszobáját és a következő üzenetet hagyta:

    Hello, itt New York igazi királya. Hívj fel.


    Puff Daddy fedezte fel

    Forrás: Larry Busacca/Getty Images

     

    Annak idején, ha egy rapper szeretett volna befutni, ehhez az egyik legfontosabb lépcsőfok a The Source nevű hip hop magazinban való szereplés volt, amelynek egy külön rovata volt a még lemezszerződés nélküli tehetségek számára. Ebben tűnt fel Biggie is 1992-ben, és itt látta meg az akkor még az Uptown kiadó A&R embereként dolgozó Sean Combs, azaz a későbbi rapsztár, Puff Daddy, aki végül leszerződtette Wallace-t.


    Későbbi riválisa eleinte még a barátja volt

    Notorious B.I.G., Tupac Shakur, Redman /Forrás: Al Pereira/Michael Ochs Archives/Getty Images


    Mielőtt végül a ’90-es évek egyik legnagyobb hip hop háborújában ellenfelek lettek, Biggie és Tupac Shakur nagyon jó viszonyt ápoltak egymással. Eredetileg mindketten az USA keleti partjáról származtak, több alkalommal is közösen léptek fel, Biggie pedig még a kórházban is meglátogatta barátját, amikor először rálőttek. A rosszakarók ekkor azonban elkezdték telebeszélni 2Pac fejét, hogy Christopher áll a merényletkísérlet mögött, Shakur pedig sajnos hitt nekik. Ezzel pedig kezdetét vette a kettőjük közt dúló, vérre menő rivalizálás. Pedig annak idején olyan jóban voltak, hogy 2Pac vásárolta meg Biggie első Rolex-óráját is.


    Lemezre vette, ahogyan szeretkezett

    Bár házas volt, nem volt hűséges Faith Evans énekesnőhöz. Számos nővel csalta meg kapcsolatuk során, köztük felfedezettjével, az úttörő női rappernek számító Lil Kimmel is, akivel felesége még az ágyban is rajtakapta őket. Viszonyuknak pedig kézzel fogható, pontosabban füllel hallható nyoma is maradt. A Ready to Die című lemezén ugyanis fültanúi lehetünk, ahogyan szeretkezik protezsáltjával, persze a dolgot csak megjátszották. Az album Respect című dalának végén viszont valóban az hallható, ahogy egy meg nem nevezett hölgy orális örömökben részesíti a rappert.


    Még Michael Jacksonnal is dolgozott

    1995-ben a One More Chance című dala minden idők addigi legelőkelőbb helyén debütáló kislemeze lett az amerikai slágerlistán, holtversenyben Michael Jackson és húga, Janet Scream című duettjével. A pop királya pedig ugyanebben az évben fel is kérte, hogy közreműködjön a HIStory: Past, Present and Future, Book I című albumán szereplő This Time Around című számban.

     

    Több dolog is összeköti Shaquille O’Neallel

    A még nála is nagyobb termetű NBA-sztárral nagyon jó barátok voltak és a rapperként is próbálkozó kosarassal pedig még duetteztek is egy dalban. Sőt, halála estéjén is Shaq-kel lógott volna. O’Neal már fel is öltözött és indulásra kész volt, azonban végül elaludt és már csak a tragédia híréről értesült ébredése után.


    Ingyen osztogatta egyik lemezét

    Biggie az otthonában, kazettán terjesztette a Ready to Die című albumát, aminek eredményeképp rajongókkal telt meg az utca és a teljes szomszédság. Busta Rhymes a következőt nyilatkozta róla:

    Csak néztem Biggie-t, ahogy odaadta mindenkinek az anyagot és azt gondoltam, megőrült. Közben egy kétkazettás magnóból döngette a lemezt, és úgy állt a sor a háza előtt, mintha a legjobb kokaint árulná. Ez volt a legbetegebb dolog, amit valaha láttam, de ő már csak így reklámozta magát.”


    Halála után is sikeres maradt

    Forrás: Larry Busacca/WireImage

     

    1997. március 9-én terítették le hat golyóval, és mire a kórházba értek vele, már megállt a szíve, gyilkosát pedig a mai napig nem sikerült kézre keríteni. Tizenhat nappal halála után került a boltok polcaira a Life After Death című duplaalbuma, ami rövid időn belül elérte a 10 millió eladott példány után járó gyémántminősítést az Egyesült Államokban.