10 érdekesség a 40 éves Adam Lambertről

Az American Idolban feltűnt énekes élettörténete szinte mesébe illő. Összegyűjtöttünk róla néhány fontos tényt.

Gyerekkorától énekel

Mivel hiperaktív volt, szülei 10 éves korában beíratták egy zenés színházba, mivel úgy gondolták, a zene és a színjátszás majd lefoglalja. A dolog annyira tetszett neki, hogy ének-és színiórákra is járni kezdett, hogy fejlessze magát, majd olyan musicalekben kapott szerepet iskolás évei során, mint a Hello, Dolly!, a Grease, a Chess vagy a Pán Péter.


Továbbtanulás helyett is a zenét választotta

A középiskola elvégzése után nem ment egyetemre vagy főiskolára, ugyanis 19 évesen lehetőséget kapott, hogy egy óceánjáró hajón énekeljen a neves koreográfus, Anita Mann produkciós irodáján keresztül. Az út 10 hónapig tartott, ezen időszak alatt pedig rengeteg tapasztalatot szerzett, amit később profi karrierjében is kamatoztatni tudott.

Forrás: (Eric McCandless via Getty Images


Közös színdarabban szerepelt Val Kilmerrel

Miután visszatért a hajóról, szerepet kapott a Tízparancsolat musical változatában, amelyben Józsué prófétát alakította, a Mózest megformáló Val Kilmer oldalán. A darab zenéjét ráadásul nem kisebb név, mint az a Patrick Leonard szerezte, akinek Madonna több hatalmas slágerét is köszönhetjük.  


Az American Idolba egy Queen-dallal jelentkezett

Talán legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy egyszer annak a zenekarnak az élén állhat majd színpadra, amelynek leghíresebb dalát vitte magával a tehetségkutató válogatójára. A Bohemian Rhapsody előadása azonban nem csak a zsűriket győzte meg, de később Brian May is azt nyilatkozta, hogy teljesen ámulatba ejtette Adam interpretációja.

Az első pillanattól egyértelmű volt számomra, hogy ő egészen különleges. A postaládámba pedig özönlöttek az üzenetek, amiben olyanokat írtak, hogy össze kell állnod ezzel a sráccal, ő Freddie természetes utódja, ő az a srác, akivel turnéznod kell. Igazuk volt."


Még Simon Cowell is elismerte tehetségét

Bár a szőrös szívű mentort nehéz lenyűgözni, Adam még erre is képes volt, amikor az eredetileg a Tears for Fears által sikerre vitt Mad World című dal Gary Jules-féle verzióját adta elő az American Idol egyik fordulójában, amivel akkor a legjobb nyolc közé jutott. A zenei mogul a performansz végén zsűritársaival együtt állva tapsolt neki, aminél nagyobb elismerést nem is kaphatott volna a műsor ideje alatt.


Sokak szerint valójában ő nyerte a tehetségkutatót

Bár végig ő tűnt esélyesebbnek és az egész műsor alatt hihetetlen népszerű volt, végül csupán második lett az American Idol nyolcadik évadának döntőjében. Rajongói szerint azonban az eredmény nem tükrözi a valóságot, ugyanis a versenyt elcsalták, hiszen elmondásuk szerint a tehetségkutató egyik legnagyobb szponzora, az AT&T nevű telefonszolgáltató ingyen telefonokkal és különböző szavazási trükkökkel látta el a vetélytárs, Kris Allen táborát, akik így akár 10 ezer voksot is képesek leadni egyetlen készülékről. A műsort sugárzó Fox tagadta a vádakat, azonban az elég beszédes bizonyítéknak tűnik, hogy a második helyen végző Adam azóta világsztárrá vált, a győztes Kris Allenről pedig azóta szinte semmit nem hallottunk.


Nem tekinti nagy ügynek szexuális hovatartozását

Bár már az American Idol alatt pletykák keringtek arról, hogy a saját neméhez vonzódik, amit fényképekkel is igyekeztek bizonyítani a médiában, a műsor ideje alatt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a találgatásokat. Nem sokkal a finálé után azonban a Rolling Stone magazinnak nyíltan beszélt másságáról, elmondva, hogy ő sohasem csinált titkot orientációjából, olyannyira nem, hogy inkább azon lepődött meg, hogy ez bárkit újdonságként ért a rajongói közül. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem érezte, hogy ez kéne meghatározza őt, így nem tartotta szükségesnek, hogy ez központi téma legyen vele kapcsolatban.


Botrányt okozott, de történelmet írt

Amikor első, For Your Entertainment című első nagylemezét promotálva fellépett az American Music Awards-gálán, az előadása közben megcsókolta egyik férfi zenészét és a középső ujját is bemutatta a kamerának, hatalmas botrányt keltve ezzel a konzervatív TV-nézők körében, akiktől a Reuters közleménye szerint több mint 1500 panaszbejelentés érkezett az ABC TV-csatornához a performanszt követően. Adam népszerűségén az incidens nem ejtett csorbát, sőt, következő albuma, a Tresspassing már a megjelenése hetében a Billboard 200-as albumeladási lista élén nyitott, amivel

2012-ben ő lett az első nyíltan meleg előadó, akinek #1 nagylemeze lett az Egyesült Államokban.

 


Szerepelt a Bohém rapszódia című filmben

A Queenhez való kapcsolódása nem merült ki annyiban, hogy énekesükként világkörüli turnékra járt velük. Adam ugyanis a bandáról készült, elsöprő sikerű életrajzi moziban is feltűnt, azonban csak egy pár másodperces cameo szerep erejéig. Ő alakította ugyanis azt a fiktív kamionsofőrt, akivel Freddie Mercury a film egyik jelenete szerint minden bizonnyal összeszűrte a levet, miközben még barátnőjével, Mary Austinnal járt, megerősítve benne, hogy valójában a saját neméhez vonzódik.


Nem örül a negyedik X-nek

Lambert január 29-én ünnepli 40. születésnapját, ami hiú ember lévén nem teszi a legboldogabbá. A kerek évfordulót viccesen a következőképp kommentálta:

Pán Péter-szindrómám van, úgyhogy kissé ijesztőnek érzem, hogy idén betöltöm a 40-et. Ugyanakkor ez egy újabb fejezet lesz a személyiségem alakulásában, amit viszont igazán izgalmasnak találok.”
Forrás: Matt Winkelmeyer/Getty Images