5 dolog, amit talán nem tudtál Freddie Mercuryról

Szeptember 5-én lett volna 75 éves minden idők egyik legfantasztikusabb énekese, dalszerzője és előadóművésze, a Queen egykori legendás frontembere, Freddie Mercury. Dalait senkinek nem kell bemutatni, számos könyv látott napvilágot nem mindennapi életútjáról is, a Bohém rapszódia című filmben pedig betekintést kaphattunk izgalmakkal teli magánéletébe is. Azonban van néhány dolog, amit nem biztos, hogy tudtál róla...

Forrás: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

1. Ő tervezte a Queen legendás királyi logóját és ő találta ki a zenekar nevét is 

A banda eleinte olyan nevekkel próbálkozott, mint a Build Your Own Boat, a Grand Dance vagy a Rich Kids, azonban egyik sem tükrözte igazán Freddie elképzeléseit, amelyeket a zenekarról megálmodott. "Valami fejedelmi és méltóságteljes, ugyanakkor piperkőc, felháborító és sokkoló nevet kellett találjunk." - nyilatkozta később. A Queen pedig valóban tökéletes választás volt. Az ikonikus rajz szintén az énekes műve, a logó a négy tag horoszkópját rejti: a két oroszlán szimbolizálja John Deacont és Roger Taylort, egy rák jelképezi Brian Mayt a Q betű tetején, Mercury pedig két tündérrel azonosította magát, a szűz jegyre utalva.

Forrás: Lex van Rossen/MAI/Redferns

2. Bár akaratlanul, de a Sex Pistols is neki köszönheti a sikerét

1976-ban a Queen Bill Grundy Today című kora esti beszélgetős műsorának vendége lett volna, Freddie-nek azonban sürgősen fogászati kezelésre kellett mennie, így a banda kénytelen volt lemondani a szóban forgó TV-interjút. Az utolsó pillanatban ezért a csapat kiadója, az EMI a nem sokkal korábban leszerződtetett új reménységét, a Sex Pistolst küldte el a műsorba a Queen helyett. Az adás végül totális botrányba fulladt: a tagok válogatott káromkodásokkal inzultálták az egyébként illuminált állapotban levő műsorvezetőt, a Sex Pistols pedig ennek köszönhetően másnap a címlapokra került és egy szempillantás alatt valódi szenzációvá vált. 


3. A Crazy Little Thing Called Love című dalt a fürdőkádban írta

A Queen 1979-ben azzal a céllal érkezett meg Münchenbe, hogy a soron következő, The Game című nagylemezén dolgozzon, Freddie pedig gyorsan be is csekkolt a hotelszobájába, hogy egy forró fürdőt vegyen a hosszú út után. A relaxálás azonban nem tartott sokáig, ugyanis a kádban ülve eszébe jutott egy dallam, ami régi nagy kedvencére, a nem sokkal korábban elhunyt Elvis Presley-re emlékeztette. Így aztán egyből felhívta asszisztensét, Pete Hince-t és azonnali hatállyal egy akusztikus gitárt vitetett magához vele a lakosztályába. Miután a férfi megérkezett, Freddie a kádból kiszállva magára csavart egy törölközőt és - mivel saját bevallása szerint is csak néhány akkordot ismert a hangszeren - nagyjából 10 perc alatt megírta a dalt, ami végül a zenekar egyik legnagyobb slágere lett.

 

4. Álruhában csempészte be Diana hercegnőt egy meleg klubba

A '80-as évek közepére a Queen nem csak nevében volt fenséges, hiszen a tagok addigra rendkívül jó kapcsolatot ápoltak az angol királyi családdal is. Egy alkalommal Freddie és Lady Di Kenny Everett humoristánál múlatták az időt, amikor Diana megkérdezte, hogy barátai milyen programot terveznek aznap estére. Freddie elárulta, hogy London egyik legikonikusabb melegbárjába készülnek, az ötlet pedig nagyon megtetszett Dianának. A hely azonban nem volt éppen hercegnőknek való stílusú és híres volt gyakran akár verekedő vendégeiről is, ezért óriási volt a kockázat, hogy ha valaki esetleg meglátja a királyi fenséget, akkor hatalmas botrány kerekedhet az ártatlannak indult szórakozásból. Ezért aztán kitalálták, hogy álruhába bújtatják Dianát, aki így egy katonai dzsekiben, sötét pilótaszemüvegben és egy bőrsapkában szinte teljesen észrevétlen maradt Mercury és Everett mellett, aminek köszönhetően végre önfeledten szórakozhatott egyet a londoni éjszakában.

Freddie Mercury és Samantha Fox / Forrás: Dave Hogan/Getty Images

 

5. Michael Jacksonnal közös munkájának Jacko lámája vetett véget

Freddie már a Jackson 5 korszakban is nagy rajongója volt a pop királyának, így amikor Jacko a Thriller című lemezével 1982-ben valódi világsztárrá vált, Mercury úgy érezte, itt az idő, hogy közösen is alkossanak valamit. Több dalt is elkészítettek együtt, ám végül egyiket sem sikerült befejezniük, így hivatalos formában, egy kivételével ezek sosem kerültek nyilvánosságra. A páros mindkét tagja élete végéig diszkréten kezelte az okot, hogy miért is nem volt eredményesebb a nem mindennapi együttműködés, ám egy anekdota szerint a munkakapcsolatnak egy igen különös ok vetett véget. A felvételek készítése során ugyanis Michael az egyik házi kedvencét, egy lámát is rendszeresen magával vitte a stúdióba, ami igencsak felbőszítette Freddie-t, aki néhány nap után megelégelte Jacko rendhagyó szokásait és csapot-papot hátrahagyva elviharzott a helyszínről.