5 dolog, amit talán nem tudtál Taylor Hawkinsról

A Foo Fighters mindössze 50 éves dobosának váratlan halála világszerte sokkolta a zenésztársadalmat és a rockrajongókat egyaránt. Emléke előtt adózva íme néhány érdekes tény a pótolhatatlan és fantasztikus zenészről.

A világ egyik legnagyobb Queen-rajongója volt

Taylor Hawkins/ Forrás: Rich Fury/Getty Images

 

10 éves korában, csupán néhány hónappal azután, hogy elkezdett dobolni tanulni, egy sorsfordító esemény történt vele: 1982 szeptemberében élőben látta a Queent a legendás kaliforniai Irvine Meadows Amfiteátrum színpadán. A koncert akkora hatással volt rá, hogy saját elmondása szerint a fellépést követő három napig szinte nem is aludt és Roger Taylor az elsőszámú hősévé vált.

"Az a koncert mindent megváltoztatott, soha többé semmi nem volt ugyanolyan. Itt kezdődött a megszállottságom a rock ’n’ rollal, tudtam, hogy egy nap egy hatalmas rockzenekarban akarok játszani, hatalmas stadionokban. Én akartam lenni Roger Taylor.”

De nem csak dobolni, énekelni is imádta a Queen dalait, és már a Foo Fighters tagjaként rendszeres geg volt a koncerteken, hogy Dave Grohllal helyet cserélve ő énekelt el olyan klasszikusokat, mint az Under Pressure vagy a Somebody to Love.  Ez volt élete utolsó fellépése:


Roger Taylorral később közeli barátok lettek, a legendás zenész 2019-ben egy dalban közreműködött is Hawkins másik bandája, a Coattail Riders lemezén. Amikor Taylor elhunyt, Roger a tragédiát egy fiatalabb kedvenc testvér elvesztéséhez hasonlította, hozzátéve, hogy fia, a The Darkness zenekarban a saját jogán is sikeres Rufus számára Hawkins egy igazi mentor és példakép volt.


Alanis Morisette zenekarában is játszott

Mielőtt 1997-ben a Foo Fighters tagja lett, a kanadai énekesnő bandájának dobosa volt. Mindössze 23 évesen került be Morisette csapatába, ahol két évig zenélt. Láthattuk olyan dalok videoklipjeiben, mint a You Oughta Know vagy a You Learn, de a klasszikus Jagged Little Pill album turnéját bemutató, Grammy-díjjal jutalmazott koncert VHS/DVD-n is az ő játéka hallható/látható.

 "Zenészként hatalmas teret adott mindannyiunknak. Tönkretettem a dalait azzal, hogy szanaszét doboltam őket, neki mégis tetszett.”

- mondta el később az énekesnőről.

Végül többek közt zenei ellentétek miatt hagyta el az alt-rock szupersztár Sexual Chocolate névre hallgató kísérőzenekarát, ugyanis míg Alanis egyre inkább a lágyabb dolgok felé szeretett volna orientálódni, ő éppen, hogy a keményebb vonalon indult volna el. Éppen ekkor üresedett meg a hely a Foo Fighters dobos posztján, ahová Dave Grohl invitálta meg, ő pedig örömmel mondott eleget a felkérésnek. És ahogy mondani szokás, a többi már történelem.


Rengeteg más projektben is részt vett

Nem volt tehát már zöldfülű kezdő, amikor belépett a Foo Fightersbe, de világ egyik leghíresebb dobosa nem is engedhette volna meg magának, hogy akárkit vegyen be abba a zenekarba, amiben ő történetesen csak énekel és gitározik. Taylor a haláláig a banda tagja maradt, amelynek kötelékében minden álma valóra vált, azonban ő nem érte be ennyivel és számos egyéb produkcióban is érdekelt volt.

2004-ben hozta tető alá saját bandáját, a Taylor Hawkins & The Coattail Riderst, de egy Chevy Metal nevű ’70-es évek rock tribute zenekart is megalapított, amivel olyan csapatok nem sláger dalait játszották, mint a Queen, a The Rolling Stones, a Black Sabbath vagy a Van Halen. Később a zenekar két tagjával létrehozta a Birds of Satan nevű power triót, akikkel 2014-ben még egy saját dalokból álló stúdióalbumot is piacra dobtak.

2016-ban kiadott egy szóló EP-t, legutóbb pedig egy NHC nevű supergrouppal készített el egy lemezanyagot, ami ebben az évben látott volna, vagy lát majd napvilágot. Ebben zenésztársai a Jane’s Addiction tagjai, Dave Navarro gitáros és Chris Chaney basszusgitáros voltak, utóbbival már Alanisnél és a Coattail Ridersben is együtt zenéltek.  

Vendégként pedig olyan sztárok dalaiban közreműködött az évek során, mint Brian May, Elton John, Slash vagy épp Miley Cyrus.


Egyszer már volt egy drogtúladagolása

Már huszonévesen a legnépszerűbb előadókkal játszott, így talán nem csoda, hogy a fiatal rocksztárok sztereotípiáját megerősítve rákapott a kábítószerekre. Sajnos a legkeményebbre is, olyannyira, hogy 2001-ben volt egy herointúladagolása is, amibe kis híján bele is halt. Két hétig feküdt kómában, de akkor az égiek kegyesek voltak hozzá.

Később így nyilatkozott:

Rengeteg kib***ott drogot toltam. Hittem a sz**os „élj gyorsan és keményen, halj meg fiatalon” mítoszban. Nem papolni akarok arról, hogy senki ne drogozzon, mert imádtam drogozni, de egy időben elvesztettem a kontrollom és ez majdnem kicsinált.”

Bár a nagyközönség úgy tudta, hogy azóta tiszta, a hírek szerint tíz különböző féle kábítószert találtak a szervezetében halála után, így sajnos kimondhatjuk, hogy mégsem tudott szabadulni a drogok bűvöletéből.

Taylor Hawkins feleségével és lányával / Forrás: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

 

Néhány nappal halála előtt találkozott egyik legnagyobb rajongójával

2022. március 22-én a Foo Fighters Paraguayban lépett volna fel az Asuncionico Fesztiválon, azonban az időjárási viszontagságokra hivatkozva a koncertet végül lefújták a szervezők. A mindössze 9 éves dobospalánta, Emma Sofia legnagyobb álma volt, hogy élőben lássa kedvenceit, így nagyon elszomorodott a hír hallatán. Ezért családi barátja fülesét követve az elé a hotel felé vette az útját, ahol a banda tartózkodott, majd dobfelszerelését felállította a szálloda előtt és belekezdett kedvenc Nirvana-és Foo Fighters dalaiba. A köré gyűlt tömeg hatalmas ovációval reagált a produkciójára, ez pedig felkeltette a szobájában pihenő Taylor figyelmét is. A dobos lement az utcára, mindenekelőtt elnézést kért a rajongóktól a koncert elmaradása miatt, majd megkereste Sofiát, beszélgettek kicsit és egy közös képet is készítettek. A kis dobos hölgy apukája elmondta, hogy Taylor ezzel a gesztussal a kislány élete legrosszabb napját pillanatok alatt élete legjobb napjává varázsolta. Akkor még senki nem gondolta, hogy három nappal később tragédia történik…

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Emma Sofía (@emmasofiamusic) által megosztott bejegyzés