8 érdekesség, amit talán nem tudtál John Lennonról

81 éves lenne minden idők egyik legnagyszerűbb zenésze és dalszerzője, a The Beatles ikonja, John Lennon. Bár az ember, aki nélkül a pop-és a rockzene nem olyan lenne, ahogyan ma ismerjük, már több mint 40 éve nincs köztünk, tragikusan rövid életéről számos érdekes információ áll rendelkezésünkre. Ezekből válogattunk össze most néhányat a zenészóriás születésnapja alkalmából.

Ő volt az első a zenekarban, aki megházasodott

Első feleségével, Cynthia Powellel 1962-ben lépett frigyre, méghozzá azért, mert a lány terhes lett egyetlen közös gyermekükkel, Juliannel. A gombafejűek menedzsere, Brian Epstein igyekezett mindent megtenni, hogy a házasság titokban maradjon, azonban az összes próbálkozása hiábavaló volt. Ugyanis amikor a The Beatles 1964. február 9-én fellépett az Ed Sullivan Showban, a képernyőn a következő felirat jelent meg, miközben a kamera Lennonra közelített: „Sajnáljuk, lányok, ő házas.


Pocsék sofőr volt

24 éves volt, amikor jogosítványt szerzett, de aki csak ismerte, rettenetes sofőrnek tartotta. 1969-ben aztán végleg felhagyott az autóvezetéssel, miután egy skóciai úton totálkárosra törte Aston Martinját, amiben ráadásul vele utazott kisfia, Julian, felesége, Yoko Ono és az ő lánya, Kyoko is.  Szerencsére a többieknek nem esett baja, őt viszont 17 öltéssel varrták össze a baleset után. Miután hazaértek Angliába, az összetört autót felszerelték egy oszlopra otthonukban, a későbbiekben pedig John csak sofőrrel közlekedett.


Ő volt az egyetlen Beatle, aki nem lett vegetáriánus

A sort George Harrison kezdte, ő 1965 óta nem evett húst, pár évvel később pedig Paul McCartney is csatlakozott hozzá. Ringo Starr velük ellentétben nem spirituális, hanem egészégügyi okok miatt vált vegetáriánuussá, John Lennon azonban - habár kacérkodott a gondolattal a ’60-as évek során - végül sosem mondott le a húsfogyasztásról. 

Forrás: Rowland Scherman/Getty Images

 

Borzasztóan kritikus volt önmagával szemben

Bármilyen hihetetlen, utálta a saját hangját, a dalszerzési folyamat igazi szenvedés volt számára és elégedetlen volt a The Beatles összes lemezével, ezért szíve szerint újra rögzítette volna mindegyik számukat. Évekkel a csapat feloszlása után utóbbit elmesélte a banda producerének, George Martinnak is, aki erre azt kérdezte: „Még a Strawberry Fields Forevert is?” Mire Lennon annyit válaszolt: „Legfőképpen azt.”  Ennek ellenére, amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy szerinte melyik a legjobb dalszöveg, amit valaha írt, rögtön rávágta: „Ez könnyű. Az All You Need Is Love”.


Ikonikus szemüvegét egy filmszerepnek köszönhette

1967-ben szerepet kapott a „Hogyan nyertem meg a háborút” című fekete komédiában, amelyben az általa megformált karakter egy kerek szemüveget viselt. Lennonnak annyira megtetszett a nagymamás darab, hogy onnantól kezdve a magánéletében is viselni kezdte és hamarosan a védjegyévé vált. Utolsó éveiben ráadásul nem is tudott volna meglenni szemüvege nélkül, ugyanis a látása annyira megromlott, hogy gyakorlatilag szinte semmit nem látott, ha nem vette fel azt.


Több alkalommal is egy koporsóban aludt

A The Beatles korai éveiben, akkori menedzserük, Allan Williams szerint a zenész szeretett egy koporsóban aludni.  Williamsnek ugyanis a tulajdonában volt egy régi darab, amit a The Jacaranda nevű kávézója épületében tárolt. A humoráról jól ismert Lennon pedig több alkalommal is belefeküdt, hogy ott térjen nyugovóra, vagy csak épp szundítson benne egy kicsit.


Öt évvel halála előtt találkozott utoljára Paul McCartney-val

Az eset akkor történt, amikor 1975-ben Paul meglátogatta őt New York-i lakásában. Éppen együtt nézték a TV-ben a "Saturday Night Live"című műsort, amikor is annak producere, Lorne Michaels viccből felajánlott 3000 dollárt, ha az akkor már évek óta feloszlott The Beatles tiszteletét teszi az adásban. Lennon és McCartney vették a poént, sőt, már majdnem hívtak is egy taxit, de végül letettek az ötletről, mert túl fáradtak voltak hozzá.


Utolsó élő fellépése egy fogadás miatt jött létre

Forrás: Steve Morley/Redferns


Miután közreműködött az ex-Beatle “Whatever Gets You Thru the Night” című dalában, Elton John fogadott a zenésszel, hogy ha a kislemez a toplista élére kerül az Egyesült Államokban, akkor Lennon fellép vele az énekes egyik koncertjén. John kételkedett a szám sikerében, így belement a dologba, azonban veszített: a dal 1974 novemberében Lennon első és egyetlen amerikai #1 slágere lett. Így aztán hálaadás éjjelén Lennon a szóban forgó dal és további két The Beatles-klasszikus, a “Lucy In the Sky with Diamonds” és az “I Saw Her Standing There” erejéig csatlakozott Eltonhoz annak Madison Square Garden-béli koncertjén, ami végül a nem sokkal későbbi visszavonulása miatt Lennon utolsó élő fellépése lett.